»Sagen er ikke lukket. Der er ikke noget, der er lukket for evigt«

Frigivelsen af 211 blodposer fra den spanske dopingsag Operacion Puerto bliver fulgt nøje af Anti Doping Danmark, oplyser direktør Michael Ask.

Artiklens øverste billede
Bjarne Riis og Tyler Hamilton havde et tæt samarbejde, da amerikaneren kørte for Team CSC i 2002 og 2003. Men det skulle også vise sig at være et problematisk samarbejde. Her ses de sammen ved Tour de France-prologen i Paris i 2003. Foto: Claus Bonnerup

Hvis man tror, at Anti Doping Danmarks (ADD) jagt på beviser for dopingmisbrug på Bjarne Riis’ tidligere cykelhold er skrinlagt, død og borte, kan man godt tro om igen. Det understreger ADD-direktør Michael Ask over for Jyllands-Posten.

»Sagen er ikke lukket. Der er ikke noget, der er lukket for evigt. Hvis der kommer nye oplysninger frem, vil vi tage imod dem og se på, hvad de giver anledning til.

Michael Ask, direktør, Anti Doping Danmark

Tirsdag afgjorde en appeldomstol i Madrid, at 211 blodposer, som blev beslaglagt hos dopinglægen Eufemiano Fuentes i 2006 i forbindelse med den store spanske dopingskandale Operacion Puerto, skal overdrages til det internationale antidopingagentur, Wada, og en række andre parter. Og udviklingen i den sag bliver fulgt nøje fra Danmark, lyder det fra Michael Ask.

»Vi er selvfølgelig helt opmærksomme på, at Fuentes har været inde over nogle af de ryttere, som var tilknyttet CSC-holdet i Bjarne Riis’ tid. Derfor har vi også stadig en interesse i den sag,« siger ADD-direktøren.

Det faktum, at ADD efter lang tids efterforskning i fjor publicerede en omfattende rapport om doping i dansk cykelsport med Team CSC i centrum, ændrer ikke på interessen.

»Sagen er ikke lukket. Der er ikke noget, der er lukket for evigt. Hvis der kommer nye oplysninger frem, vil vi tage imod dem og se på, hvad de giver anledning til,« konstaterer Michael Ask.

Da Operacion Puerto eksploderede i sommeren 2006, fældede den bl.a. den daværende CSC-stjerne og Giro d’Italia-vinder Ivan Basso få dage inden Tour de France. Siden kom det frem, at også Tyler Hamilton, som i 2004 blev udelukket for bloddoping, var kunde hos Eufemiano Fuentes i 2003, da han som CSC-rytter blev nummer tre i Tour de France.

I 2012 hævdede Tyler Hamilton endvidere i sin bog, ”The Secret Race”, at det var Bjarne Riis, der satte ham i forbindelse med Eufemiano Fuentes, inden amerikaneren skiftede til Team CSC i 2002. Hamilton skrev også, at Bjarne Riis spillede en aktiv rolle i planlægningen og udførelsen af de forbudte handlinger.

I fjor erkendte Bjarne Riis over for ADD, at han kendte til Tyler Hamiltons samarbejde med Eufemiano Fuentes uden at reagere, men han afviser fortsat at have foranstaltet kontakten og spillet en aktiv rolle i snyderiet, som Tyler Hamilton påstår.

Som Jyllands-Posten tidligere har afdækket, forsøgte ADD som led i den danske dopingundersøgelse at få adgang til bevismaterialet fra Operacion Puerto, der foruden blodposer også indeholder bl.a. telefonaflytninger, optegnelser, rytteres dopingkalendere m.v. Det lykkedes ikke.

Håber på spansk hjælp

I april 2013, da Eufemiano Fuentes i retten i Madrid blev idømt et års betinget fængsel for sin rolle i Operacion Puerto, afgjorde dommeren også, at blodposerne skulle destrueres af hensyn til privatlivets fred.

De 211 blodposer indeholder angiveligt blod eller plasma fra i alt 36 sportsfolk, heraf 23 cykelryttere. Men i alt menes Eufemiano Fuentes at have haft over 200 elitesportsudøvere blandt sine kunder, angiveligt også højt profilerede tennisspillere og fodboldspillere fra Real Madrid og FC Barcelona.

Nu bliver blodposerne frigivet. Dertil kommer, at de øvrige beviser – dokumenter, som blev beslaglagt i 2006, vidneudsagn m.v. – er kommet til myndighedernes kendskab i forbindelse med den spanske retssag imod Eufemiano Fuentes i 2013, oplyser Enrique Gomez Bastida, direktør i det spanske antidopingagentur Aepsad.

Det materiale har ADD heller ikke gennemgået endnu, oplyser Michael Ask. Han vil nu se, om det kan ske i samarbejde med Enrique Gomez Bastida, som i øvrigt arbejdede for det spanske Guardia Civil i 2006 og i sin tid var med til efterforske Eufemiano Fuentes og ransage hans kontor.

Enrique Gomez Bastida fortæller til Jyllands-Posten, at han ikke husker, om han er stødt på Bjarne Riis’ eller andre danskeres navne i sit arbejde med dopingefterforskningen. Men han udelukker ikke, at et samarbejde med ADD kan komme på tale.

»Vi skal nu gennemgå alt materialet i dommen, som er på over 300 sider, og på den baggrund beslutte, hvad der skal ske i fremtiden. På den baggrund skal vi tage de næste skridt. Vi skal træffe den endelige beslutning sammen med Wada, UCI og måske andre relevante antidopingorganisationer som den i Danmark,« siger Enrique Gomez Bastida og roser beslutningen om at frigive blodposerne.

»I denne slags efterforskninger er det meget væsentligt at identificere alle personer involveret i doping hurtigst muligt, så den kom måske 10 år for sent. Men uanset hvad er det en god beslutning.«

Tror ikke, at det er for sent

Selvom forældelsesfristen på 10 år i dopingsager er overskredet, vil Wada, UCI og Aepsad nu undersøge muligheden for, at sagen alligevel får disciplinære konsekvenser.

»Jeg tror ikke, at det er for sent. Det er min personlige holdning, at denne slags sager skal forfølges af antidopingmyndighederne i fællesskab for at identificere alle involverede, ikke kun atleterne, hvis det er muligt. Det handler ikke kun om ejerne af blodposerne, men alt involveret støttepersonale,« siger Enrique Gomez Bastida.

»Vi skal nu gennemgå alt materialet i dommen, som er på over 300 sider, og på den baggrund beslutte, hvad der skal ske i fremtiden. På den baggrund skal vi tage de næste skridt.«

Jens Evald, professor i sportsret og tidligere ADD-formand, betragter heller ikke undersøgelsen af doping på det daværende Team CSC som lukket, selvom rapporten om samme for længst er trykt og offentliggjort.

»Kommer der nye oplysninger, må man bruge dem til at undersøge sandfærdigheden af de udsagn, de involverede personer er kommet med. Sådanne rapporter er blot statusrapporter,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.