Uden tv-penge er Tinkov færdig med cykling
Den russiske holdejer går forrest i kampen om at få del i tv-pengene, som ASO, organisationen bag Tour de France, får fra de franske etapeløb.
Gap
Tirsdag aften skulle Oleg Tinkov, den russiske holdejer af Tinkoff-Saxo, mødes med Yann Le Moenner, der er formand for ASO, organisationen bag Tour de France.
Her skulle de to snakke om, hvordan tv-pengene fra bl.a. Tour de France skal deles i fremtiden. For deles skal de, mener Oleg Tinkov. Som det er i øjeblikket, får ASO nemlig alle pengene selv, og den gamle tradition vil russeren have til at ophøre.
»Der findes ingen andre sportsgrene, hvor det er sådan, at arrangørerne får alle tv-pengene selv, og holdene ikke får noget som helst. Der er nødt til at ske noget nu. Min vurdering er, at mange hold vil lukke, hvis vi ikke finder en mere økonomisk sund model for holdene,« siger Oleg Tinkov.
Indtil videre har Oleg Tinkov været stort set ene om at italesætte emnet i offentligheden, hvilket ifølge ham selv har kostet en kold skulder fra ASO. Tinkov fortæller bl.a., at Christian Prudhomme, løbsdirektør for Tour de France, har undladt at snakke med ham, hvilket Tinkov langt fra er tilfreds med.
»ASO er bange for mig. Prudhomme er især. Men der er ikke noget at være bange for. Jeg ser det som en bedre løsning for os begge. Hvis holdene får del i f.eks. tv-pengene, bliver holdene bedre, og så kan ASO tjene flere penge, fordi løbet er mere værd. Det er win-win, men nogle gange skal folk tvinges til forandring,« siger Oleg Tinkov.
I 2013 omsatte ASO for cirka 745 mio. kr. på Tour de France, hvoraf cirka 447 mio. kr. kom fra tv-pengene, fortæller Laurent Luchaux, marketingdirektør i ASO.
Hvis de tv-penge skulle deles blandt de 22 Tour de France-hold, ville det blive 20 mio. kr. til hver, og så fik ASO ingen af dem. Tinkoff-Saxo har til sammenligning et årligt lønbudget på 104 mio. kr., og ASO’s overskud var i 2013 på cirka 310 mio. kr. fra alle sine arrangementer – herunder også Dakar Rally og Marathon de Paris.
»Det er en global ting, som skal betragtes fra sport til sport. Hver sport har sine egne karakteristika. Der kan være mange fantasier om at dele overskuddet, men jeg kan ikke udtale mig om det,« siger Laurent Luchaux.
Ifølge Oleg Tinkov er hele Velon, som er en sammenslutning af 11 Worldtour-hold, der forsøger at skabe bedre økonomiske muligheder for cykelsporten, enige om, at man skal have en del i ASO’s indtægter fra bl.a. Tour de France.
Han mener, at ingen af de andre holdejere har turdet at sige noget, før russeren gik forrest og tog kampen op mod ASO. Men selv har han intet at miste.
»Jeg ved, at andre har prøvet før mig, og ASO har givet dem det glatte lag. Men jeg har intet at tabe. Det værste, der kan ske for mig, er, at jeg stopper med at have et cykelhold. Det er ikke det, jeg tjener mine penge på, så jeg behøver ikke at have et cykelhold. Men jeg vil gerne kæmpe for dem, som behøver pengene,« siger Oleg Tinkov.