Tourens legendariske top

Kongeetapen i Tour de France har mål på Alpe d'Huez. spn har samlet en række fakta om den legendariske stigning. Se bl.a. hvem der har været hurtigste mand på bjerget.

Artiklens øverste billede

Alpe d’Huez er den mest berømte bjergtinde i Tour de France. Hver gang Tour-feltet besøger bjerget, valfarter tusindvis af cykelfans til den omkring 1850 meter høje stigning, der ligger i det sydøstlige Frankrig nær byen Grenoble.

Klatreturen op til Alpe d'Huez er 13,8 km lang med en gennemsnitlig stigning på 7,9 pct., og den består af 21 hårnålesving, hvor hver eneste vinder har fået et af svingene opkaldt efter sig.

Da man i 2001 kørte op for 22. gang, var man nødt til at starte forfra, så der nu er to mindeplader over bjergets sejrherrer i nogle sving.

Vinder væltet af tilskuer

Tour de France havde første gang etapemål på Alpe d’Huez i 1952, hvor Fausto Coppi vandt etapen. Og sidst Tour-feltet kom forbi var i 2006, og her kom Fränk Schleck først.

En af de mest mindeværdige episoder fra Alpe d’Huez fandt sted i 1999, da Giuseppe Guerini vandt etapen på trods af, at han på vej op af bjerget blev væltet af sin cykel af en overivrig tilskuer, der ønskede at forevige oplevelsen med et foto.

Pantani har rekorden

37 minutter og 36 sekunder brugte den syvdobbelte vinder af Tour de France, amerikaneren Lance Armstrong, på at køre turen til toppen, da han i 2004 suverænt vandt en enkeltstart på bjerget.

Dermed var han kun et sekund fra at slå rekorden sat af italieneren Marco Pantani i 1997.

Til sammenligning brugte Fränk Schleck 40,46 min. på samme strækningen, da han vandt i 2006. En tid der kun rækker til en plads som nr. 20 på listen over de hurtigste ryttere på Alpe d'Huez.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen