Anklager om urent trav i Danske Spil

Danske Spils udbud til potentielt 90 mio. kr. af tv-transmissioner fra hestevæddeløb udløser hård kritik. Et privat firma bliver favoriseret, mener eksperter.

Artiklens øverste billede
Trav

Et endnu ikke afgjort udbud i Danske Spil til op imod 90 mio. kr. anklages fra flere sider for at være konstrueret til fordel for en eksisterende samarbejdspartner.

Udbuddet handler om tv-transmissioner af hestevæddeløb. De er siden 2008 blevet produceret af firmaet F3. Kvaliteten har været kritiseret, og programmerne har skabt frustration i hestesporten. Den er ikke blevet mindre efter et kaotisk udbudsforløb af Danske Spil om, hvem der skal have opgaven i de næste tre-fem år.

Grith Skovgaard Ølykke, lektor i udbudsret ved CBS, anfører på baggrund af forløbet og udbudsmaterialet, at Danske Spil har givet sig selv frit spil til at vælge samarbejdspartner uden at følge egne kriterier.

»Dette er et brud på udbudsreglerne, og hvis der klages i tide, kan konsekvensen blive, at klagenævnet kan annullere udbuddet og tvinge det til at gå om,« siger hun.

Lektor i udbudsret ved Københavns Universitet Sune Troels Poulsen antyder, at Danske Spil har favoriseret sin nuværende samarbejdspartner:

»Når man lægger det hele sammen, kunne noget tale for, at udbuddet er udformet sådan, at man gerne ser F3 som samarbejdspartner.«

Kritikken går på, at Danske Spil valgte F3 til at afgive tilbud frem for en anden interesseret, AM Production, selv om F3 havde store, økonomiske problemer i to af de tre seneste år. AM Production har haft en sund økonomi, og et af to udvælgelseskriterier var, at tilbudsgiverne skulle have netop det. Efter en klage fra AM Production lavede Danske Spil en ny udbudsrunde. Her var det sekundært, at interesserede havde en sund økonomi. AM Production blev vraget igen, mens F3 nu er i finalen om at vinde udbuddet. Sagen er havnet i Kulturministeriet efter en skriftlig klage fra Kurt Damsgaard, næstformanden i Hestesportens FinansieringsFond (HFF), der er sportens største organisation. Ministeriet har afvist at behandle klagen og henvist ham til Finansministeriet eller Klagenævnet for Udbud (KLFU).

Danske Spil afviser kritikken.

»Vi mener, at vi har iværksat en åben og gennemsigtig proces i overensstemmelse med reglerne,« udtaler informationschef Thomas Rørsig.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.