Fuentes og kunderne

Dokumenter fra den spanske dopingsag indikerer, at "Birillo" og "Jan" - formentlig Basso og Ullrich - længe har været kunder hos lægen Fuentes. Tysk avis hævder, at Ullrich tog doping under Touren 2005.

Montélimar

Ser vi en ren Tour?

For så vidt et enkelt spørgsmål, der bliver stillet ofte. Det faldt blandt andet fredag formiddag i Luchon - præcis to uger efter, at der foran samtlige sportsdirektører i Touren var faldet et 38 siders sammendrag om det spanske politis overvågning af et formodet dopingnetværk omkring lægen Eufemiano Fuentes.

Denne morgen, et par uger senere i det sydfranske, blev spørgsmålet stillet til Discoverys manager, Johan Bruyneel:

»Det er svært at sige. Der er sket en ændring, og det, der skete i Spanien, er en stor ting. Ud fra det, jeg hører og læser, er situationen ikke helt klar lige nu. Der er måske nogle ryttere tilbage, som vi ikke kender endnu, der stadig er her.«

Spørgsmålet - og svaret for den sags skyld - dufter af det krydderi af tvivl, som hele tiden truer med at gøre smagen af Tour-stemningen 2006 bitter. Endnu en uge i løbet og dopingsagen er gået. En uge, da oplysningerne, hvis dette ikke var sket før, mistede enhver form for fortrolighed, fordi blandt andet den spanske avis AS offentliggjorde de sider, som sportsdirektørerne for et par uger siden havde som grundlag for at udelukke ni navne fra årets Tour de France - heriblandt Jan Ullrich (T-Mobile) og Ivan Basso (CSC).

Efter offentliggørelsen måtte Bjarne Riis igen forholde sig til sin gode ven og holdets tidligere træner, lægen Luigi Cecchini, der ifølge de spanske papirer har haft et systematisk samarbejde med Fuentes.

Og den tidligere CSC-rytter Tyler Hamiltons navn blev yderligere belastet - for hvis amerikaneren som formodet gemmer sig bag dæknavnet "4142", har han været blandt storkunderne i den spanske biks, også da han kørte hos Bjarne Riis og Team CSC. Begge ting afviser Riis fortsat at have haft noget kendskab til.

Endelig blev det en uge, da der i bl.a. Süddeutsche Zeitung blev offentliggjort dokumenter, som menes at afsløre systematikken i Fuentes' køleskab. Det håndskrevne ark stammer fra maj 2004, og på dette tidspunkt skulle kunderne "Jan" og "Birillo" - der formodes at være henholdsvis Jan Ullrich og Ivan Basso - begge have flere bloddepoter i spanierens køleskab, og noterne på arket kan tolkes i den retning, at det var planen, at "Birillo" skulle have blod ført tilbage den 26. juni, få dage før det års Tour.

Hvis "Birillo" er Ivan Basso, har italieneren altså allerede været kunde hos Fuentes under sit første Tour de France for Team CSC. Det år vandt han en etapesejr til La Mongie og sluttede som en samlet nummer tre.

Jans dopingplan

Også kunden bag kodenavnet "Jan" - formentlig Jan Ullrich - ligner en trofast kunde.

Udover, at "Jan" ifølge det håndskrevne ark også havde blod på øverste hylde i maj 2004, så kunne Süddeutsche Zeitung fredag afsløre, hvordan Fuentes også havde planlagt en dopingpræparation for "Jan" under den første uge i Tour de France 2005. Ifølge avisen så "Jans" dopingplan således ud:

Dag 1: Et hormonpræparat Dag 2: Insulin, hormon og kortikoid. Dag 3: Igen hormon og formentlig også testosteron. Dag 5: Pause. Dag 6: Insulin. Dag 7: tilbageførsel af eget blod (bloddoping), insulin og lovlige E-vitaminer.

Insulinen menes at skulle modvirke eventuelle bivirkninger og gener ved de væksthormoner, der bliver taget. Ullrich blev det år nummer tre i Tour de France.

Hos T-Mobile, hvorfra Ullrich i øjeblikket er suspenderet, har man sagt, at de oplysninger om "Jan" ikke var kendt, da holdet for godt to uger siden sendte Ullrich hjem fra Frankrig.

T-Mobile fortsatte i øvrigt lørdag holdets offensive kurs mod dopingproblematikken, da T-Mobiles talsmand Christian Frommert slog fast, at han efter dette Tour de France vil have en rundbordssamtale med både kritikere, medicinske eksperter og det tyske cykelforbund om problemet. Meldingen er, at også Gerolsteiner, det andet store hold i Tyskland, vil bakke ideen op.

benjamin.munk@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.