Majortitel venter på Bjørn

Eksperterne Leif Nyholm og Steen Tinning føler sig begge overbeviste om, at Thomas Bjørn ikke har toppet karrieren. I dag går han ud i førerbolden med Darren Clarke i Scottish Open.

Når Thomas Bjørn i næste uge gør sig klar til sin British Open-deltagelse nummer 11 på lige så mange år, vil den professionelle golfsports analytikere endnu engang begynde at fokusere på danskerens evner til at slå sig ud af en bunker eller hen over et vandhul.

Næsten glemt vil være Thomas Bjørns 11 internationale triumfer og to gange deltagelse på et sejrrigt Ryder Cup-hold. I fokus vil i stedet være hans kamp med greenbunkeren på 16. hul på St. George's i 2003 eller vandet på 17. hul på K Club i Irland 2005.

Når Bjørns rekordliste samtidig afslører andenpladser i tre majorturneringer (British Open 2000 og 2003 plus US PGA Championship 2005), begynder analytikerne utvivlsomt at lege psykologer, der stiller tvivl om danskerens mentale evner til at vinde en major.

Sådan er det bare. Personligt har Bjørn lært at leve med det, for han kender en anden forklaring. Og det samme gør to af dansk golfs største eksperter, Leif Nyholm og Steen Tinning, der uafhængigt af hinanden når til denne konklusion:

Thomas Bjørns psyke er helt i top, og han har såvel den mentale som den spillemæssige styrke til som den første dansker at vinde en af de fire store majortitler: British Open, US Open, US Masters og US PGA.

Et bevis på sin styrke beviser Thomas Bjørn i denne uge i Scottish Open på Loch Lomond. Efter en skidt første runde har Bjørn gået de to næste i runder på 64 og 66 slag, hvilket betyder, at han søndag går i førerbold med sin gode ven Darren Clarke. De to er 11 under par og to slag bedre end forfølgerne.

Da Thomas Bjørn sidste år måtte acceptere den 11'er på K Club, der i øvrigt af en vittig caddy blev døbt "Oceans Eleven", skete det nærmest i trods for at komme over vandet.

Mere paradoksalt var det, at greenbunkeren blev et problem på St. George's, hvor bolden to gange var på vej mod hullet, men trillede tilbage i sandet.

Ingen tilfældighed

Thomas Bjørn er bevisligt en af verdens bedste bunkerspillere og har i det hele taget sin største styrke i det korte spil med indspil til green, hvilket ikke er nogen tilfældighed.

Netop det spil blev allerede i drengeårene øvet igen og igen sammen med storebror Søren med et meterhøjt fuglebad hjemme i forældrenes have i Silkeborg.

»Jeg har sagt det før, men vil gerne gentage det: Hvis der stadig er nogen, der tror, at Thomas har et mentalt problem, er det på tide, de får justeret deres medicin,« siger Leif Nyholm, der fra denne sæson er tilbage som træner for Bjørn efter en pause siden 2000.

I Leif Nyholms verden er det netop stor mental styrke, der har bragt Thomas Bjørn i verdenseliten blandt de spillere, der ligger lige under top-fem (Woods, Singh, Els, Mickelson og Goosen) med gode muligheder for at hæve det spillemæssige niveau.

»Thomas Bjørn er den type spiller, der har den mentale styrke til hele tiden at tage sagen i egen hånd i stedet for defensivt at sidde med hænderne i skødet og vente på, at tingene skal ske omkring ham. Han har det helt klart bedst med sig selv, når han tager ansvar og går efter sejren. Han hverken kan eller vil andet med sit golfspil. I hele karrieren har han villet afgøre tingene selv, og så må det briste eller bære,« siger Leif Nyholm.

»Det er i mine øjne, hvad man forstår ved mental styrke og en evne, man ofte savner hos danske sportsfolk generelt. På mange måder er det en udansk indstilling, men i sidste ende skaber den vindere.«

Kan ikke holdes nede

Sammen med Anders Sørensen var Steen Tinning de første danskere på de professionelles European Tour, før Thomas Bjørn gjorde sin entré i 1996, da han efter eget udsagn fik stor støtte fra Steen Tinning, der først mange år senere blev en del af Bjørn-effekten med sin første sejr.

»Jeg er helt overbevist om, at Thomas Bjørn kan vinde en major, for et talent af hans format kan ikke holdes nede. Han er i sin bedste golfalder og arbejder stenhårdt, så jeg er ikke i tvivl om, at han vil lukrere af det på et tidspunkt.,« siger Steen Tinning.

»Thomas Bjørn er for mig som en god flaske vin, der fra nu af er blevet drikmoden. Han har erfaringen, og de to gange ud af tre, han er sluttet på andenpladser i en major, havde han en reel chance for at vinde. Så han har prøvet at være der, hvor det afgøres, så vi skal bare være tålmodige.«

Ifølge Steen Tinning er det en stor fordel for Thomas Bjørn, at han har valgt at skifte tilbage til Leif Nyholm efter fem-seks år med trænere som Peter Cowen og Simon Holmes.

»Thomas Bjørn svingede skidt i en periode med Pete Cowen, og det er herligt, at han er gået tilbage til Leif Nyholm, som er den, der kender ham bedst. De havde et fantastisk samarbejde i sidste halvdel af 1990'erne, og jeg ser tegn på, at det spil er på vej tilbage. Og med de gode resultater forstærkes også den mentale styrke,« siger Steen Tinning.

Lige som Leif Nyholm mener også Steen Tinning, at Thomas Bjørns specielle psyke og temperament har bragt ham større fordele end ulemper, når han undervejs i sin karriere har lagt sig ud med eksempelvis danske golfautoriteter og i ungdomsårene sågar holdkammerater, der ikke tog sporten seriøs nok.

Jaget vildt hele tiden

»Når Thomas Bjørn har lagt sig ud med nogle undervejs, er det hans måde at arbejde på og fordi, han synes, at det har været det rigtige at gøre det. Man skal heller ikke glemme, at spillere på hans niveau er jaget vildt hele tiden, men det er kun herligt, at vi også har de typer. Og vi må ikke glemme det høje stressniveau, som spillerne er under. Det er hårdt ved psyken, og spilleren har kun sig selv at skyde skylden på, hvis det går dårligt,« siger Steen Tinning.

Thomas Bjørns seriøse og kompromisløse indstilling til sporten og tilværelsen i det hele taget kommer til udtryk i denne kommentar i ugen, før det går løs med "The Open" i Royal Liverpool Golf Club på Hoylake-banen:

»Jeg er af den overbevisning, at man altid skal give udtryk for sin ærlige mening. Jeg har fået mange drag over nakken, men jeg er altid parat til at få tingene på bordet og tage den nødvendige diskussion. Det har undertiden givet et anspændt forhold til visse autoriteter, men jeg er nødt til at være ærlig, hvis jeg skal kunne holde mig selv ud.«

frits.christensen@jp.dk Læs interviewet med Thomas Bjørn i Indblik side 2-3

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.