Cykling: Politiet sætter navn på Bassos blodkurer

Spansk politi mener at have fundet frem til manden, der var blodkurer for Ivan Basso under Giro d'Italia.

Ifølge ugemagasinet Interviú fremgår det af dokumenter fra politiets efterforskning - der ikke var med i den rapport på 38 sider, som dannede baggrund for Bassos udelukkelse fra Tour de France - at Alessandro Kalc var i Madrid for at hente blod til Ivan Basso og derfra bragte det videre til CSC-kaptajnen, der vandt det italienske etapeløb i fuldstændig suveræn stil.

Kalc går under kodenavnet "Manos Pequeñas", hvilket betyder små hænder, og han er direktør for det lille cykelhold SK Devin.

Politet har også fået fat i et dokument, hvor Kalcs navn står på, og som er en kalender over behandlinger. Dokumentet er på italiensk, og der nævnes både "la squadra" og "il due". Politiet mener, at "il due", nummer to, er Ivan Basso. Politiet er sikker på, at Basso går under navnet "Birillo", der optræder som nummer to på listerne over blodposer. Derfor kaldes han også "il due".

Kalc indtager dog, som alle andre i sagen, en fuldstændig uforstående holdning til, at hans navn er dukket op.

- Jeg er lille og har små hænder. Men ingen har kaldt mig "Manos Pequeñas" før. Det bygger på en stor fejltagelse. Jeg har ikke noget at skjule, siger han til avisen Corriere della Serra, men erkender dog, at han kender Fuentes.

- Men jeg kender ham af andre årsager. Men søn havde øjencancer, og jeg ville høre, om han kunne henvise mig til en specialist, siger Kalc.

Dopingsystemet under Eufemiano Fuentes handlede både om doping med ulovlig produkter og bloddoping. Mistanken er, at Basso fik tappet noget af sit eget blod inden Giro d'Italia for så at få det ind igen under løbet. Det øger blodets evne til at transportere ilt rundt i kroppen og dermed præstationen på cyklen. Metoden er ulovlig.

På kalenderen med Kalcs navn er der også omtalt en lang række dopingprodukter, blandt andet actovegin, testosteron og hormoner. Actovegin er et medikament udvundet af kalveblodsserum, og det skulle også øge iltoptagelsen. Flere eksperter har dog tvivlet på effekten.

De seneste dokumenter fra sagen viser, at Ivan Basso ifølge politiet valgte at betale for sin behandling via bankoverførsler. Det skete gennem Hong-Kong Shanghai Banking Coorperation (HSBC) i Zürich. Tyler Hamilton betalte også for sin doping gennem banktransaktioner, mens for eksempel Jan Ullrich valgte at betale kontant.

Valget af bank var nok ikke tilfældigt, for på sin hjemmeside skriver HSBC: - Vi stræber altid efter at opbygge et længerevarende forhold til vores kunder, der bygger på diskretion og tillid. Vores gennemsigtige samarbejdsstruktur gør, at dit privatliv forbliver beskyttet, står der blandt andet.

Valget af en bankkonto i Schweiz skal ses i lyset af, at den spanske dopingmaskinen genererede mange penge. Alessandro Kalc fik således 10.000 euro for sit arbejde ved Giro d'Italia, mens politiet mener at have fundet bevis for, at han ville modtage mellem 30. og 45.000 euro for at forsyne udvalgte ryttere i Tour de France med doping.

Mandagens afsløringer viser desuden, at politet har mistanke om, at Fuentes arbejdede sammen med en tysk læge på et offentligt hospital, der skaffede forbudte produkter.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.