Orienteringsløb som publikumssport

GPS-sendere på ryggen af orienteringsløberne skal være med til at gøre næste uges VM i Danmark til det bedste nogensinde.

Med et budget på næsten syv mio. kr. og med 330 løbere er dette års VM i orientering i de danske skove det største, som nogensinde er blevet afholdt.

Og arrangørerne har arbejdet i tre et halvt år på, at det også skal blive det bedste.

»Vores Ambitionen har hele tiden været at lave det bedste VM nogensinde, og det regner vi stadigvæk med at det bliver især på formidlingsdelen,« siger Erik Nielsen, som er VM-generalsekretær.

En stor del af budgettet er blevet investeret i at gøre sporten mere publikumsvenlig. Tidligere har det været et problem, at løberne så at sige forsvandt ind i skoven og først dukkede op igen kort før målstregen.

Med et nyudviklet GPS-system kan publikum til VM følge løbets udvikling inde i skoven på 40 m 2 store storskærme på stævnepladsen i målområdet, fordi løberne alle sammen bliver udstyret med en lille sender på ryggen.

Dermed kan man se, hvornår en løber tager en afgørende beslutning og skiller sig ud fra feltet, enten på den gode eller dårlige måde. Der er også investeret penge i at få flere tv-kameraer med ind i skoven. Alt sammen for at tiltrække flere tilskuere og forhåbentlig flere medlemmer ude i de danske orienteringsklubber.

DR-sender tre kvarters sammendrag af alle finaleløbene, som desuden vil blive streamet live på internettet.

»Vi forventer, at publikum får en rigtig god oplevelse med en rigtig god og intens stemning på stævnepladserne. Og så håber vi på, at vi med tv-dækningen kan præsentere sporten for en masse mennesker, så vi kan tiltrække flere medlemmer,« siger Erik Nielsen.

Han glæder sig over den gode vejrudsigt, og forventer op til 5.000 tilskuere til finaleløbene i Silkeborg-skovene og op imod det dobbelte til sprintfinalen i Mindeparken i Århus på tirsdag.

Før det løb sættes i gang står Kronprins Frederik, der selv har dyrket orienteringsløb, for den officielle åbning af VM.

Da der kun er få sponsorkroner i sporten, bliver hele arrangementet holdt oppe af frivillig arbejdskraft fra de danske orienteringsklubber.

575 medlemmer har valgt at bruge en uge af deres ferie på at arbejde for arrangørerne, og næsten dobbelt så mange af de danske orienteringsløbere deltager i de publikumsløb, som bliver arrangeret sideløbende.

På den måde er næsten hver tredje danske orienteringsløber involveret i VM enten som official eller løber.

Og målet er klart. Det skal være det bedste VM nogensinde.

joergen.skadhede@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.