Grimme ord tilladt

DBU's disciplinærudvalg har ikke regler, der kan straffe en superligaspiller, der verbalt generer en modstander.

Michael Silberbauer kan i dagens superligakamp risikofrit kalde Peter Degn for en stor idiot eller det, der er værre. Det vil ikke blive straffet.

I dansk fodbold findes der ikke regler, der straffer verbal provokation i en fodboldkamp.

Torsdag blev italieneren Marco Materazzi idømt to spilledages karantæne for at havde talt grimt til Zinedine Zidane før skallesmækkeriet i VM-finalen.

»Det ville være ren galimatias, hvis vi skulle til at dømme i sager, hvor nogle spillere har brugt et grimt sprog overfor en anden spiller. Hvad er et fornærmende ord? Og hvordan vurderer man graden af et grimt ord? Det er helt umuligt. Jeg vil ikke opfordre til, at vi følger FIFA's eksempel,« siger formanden for DBU's disciplinærudvalg, Henrik Ravnild, der tvivler på, om FIFA overhovedet havde hjemmel i sine love til at dømme Materazzi.

»Jeg har aldrig hørt om verbal provokation, som en del af et regelsæt. FIFA har nok bare følt sig presset til at reagere efter den megen medieomtale. Dommen over Materazzi presser overhovedet ikke os til at indføre regler. Jeg har noteret mig FIFA's dom, og dernæst vil jeg bare nøjes med at glæde mig over, at jeg skal fortolke fodboldlove i Danmark,« påpeger Ravnild.

Tonen mellem spillerne kan være rå på en fodboldbane. Adrenalinets susen i kroppen medfører mange af sprogets værste gloser.

»Jeg er blevet kaldt alt muligt. Store idiot, grimme nar, svin og andre tåbelige ting. Der kan forekomme virkeligt primitive udtryk mellem to fodboldspillere. Det sker næsten i alle kampe, men det har jeg slet ikke noget problem med. Det er en del af spillet,« siger Kristian Bak Nielsen, anfører i FC Midtjylland.

Smart af Materazzi

Materazzi generede angiveligt Zidanes søster, hvilket førte til den omtalte skalle i VM-finalen.

»Egentlig var det vel smart lavet af Materazzi. Det er godt lavet, hvis man kan provokere en modspiller så meget med ord, at han forløber sig og får det røde kort. Men min personlige grænse går ved racistiske og familiære udtalelser. Det hører heller ikke hjemme på en fodboldbane. Men almindelige tilsvininger er helt i orden med mig,« understreger Kristian Bak Nielsen.

Ofte skrides der til regelændringer, hvis man ser en uheldig udvikling. Men det er heller ikke et argument for at sanktionere overfor grimt sprog på banen.

Tæt på sidelinjen

Tidligere topspiller og nuværende superligatræner i Silkeborg, Viggo Jensen, sidder tæt på sidelinjen og har overhørt - og sikkert også deltaget i - mange mindre pæne samtaler.

»Fodboldspillere har talt grimt til hinanden i over 100 år. Det er hverken blevet værre eller bedre. Et skænderi på en fodboldbane er en sag for de to implicerede personer. Det er ikke noget, som et udvalg skal blande sig i. Desuden ville det være praktisk umuligt at sætte i system, hvis man ville ind og straffe dem, der taler grimt på banen. Grænsen har alle dage gået ved det fysiske, og det skal den blive ved med,« siger Viggo Jensen, der kun har hovedrysten tilovers for Materazzi-Zidane sagen.

»Den er helt ude af proportioner. Fokus er totalt blevet fjernet fra en voldelig handling fra en mand, der mig bekendt har modtaget 14 røde kort i sin karriere. Det virker som om, at Zidanes handling for alt i verden skal forsvares. Det holder bare ikke. Jeg nikker altså ikke en skalle, hvis nogen siger noget grimt til mig. Og slet ikke på en fodboldbane, hvor det sker hele tiden,« siger Viggo Jensen.

dan.philipsen@jp.dk

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.