Verdens største golfturnering - The Open

The Open Championship er den ældste af de fire Majors. Det er også den mest prestigefyldte og i Europæernes øjne den største golfturnering i verden.

Den første The Open blev spillet i Prestwick i 1860 og nu er man nået til den 135. udgave af turneringen, der skal spilles på en linksbane.

Vinderen får den berømte Claret Jug, en vinkande i sølv. Med den følger en check på otte millioner kroner og retten til at kalde sig Champion of The Year og Open Champ. Amatørerne spiller om The Silver Medal.

Turneringen er efter næsten 40 år tilbage på Hoylake, Royal Liverpool. Liverpool ligger i det midtvestlige England ved Mersey floden ud til Det Irske Hav. Byen har godt en halv million indbyggere, er Englands næststørste havneby og i dag den by i England med den hurtigste økonomiske udvikling.

Byen er naturligvis kendt for deres berømte fodboldhold, sidste års vindere af UEFA Champions League. Men; om fodboldholdet vinder de næste 20 års nationale og internationale mesterskaber, så er det ikke fodbold der bliver nævnt først, hvis man spørger sig frem ude i verden om Liverpool. Det vil altid være fire drenge, der fra 1962 udødeliggjorde byen. Fire drenge, der introducerede en ny musikgenre og et hår, der alene i Danmark kom til at lukke mere end 500 frisørsaloner op gennem 60'erne. Drengene kaldte sig The Beatles.

Feltet

Der er flere måder at komme med i The Open på. Verdensranglisten, pengelisterne, sidste års turnering, resultater i udvalgte turneringer og kvalifikationsspil mm. Og naturligvis er man med, hvis man er Open Champ og ikke over 65 år den 23. juli 2006. Endelig er der nogle få amatørmestre med.

Kort og godt er alle de bedste med sammen med en del ukendte, men sikkert glimrende spillere og derudover en række af de tidligere mestre. Dog er der afbud fra Greg Norman (1986 og 93) og Justin Leonard (1997).

Hvem vinder?

The Open har gennem de seneste år haft nogle overraskende vindere, men også en del storfavoritter er løbet med titlen. Ikke mindst de to gange Tiger Woods har vundet. Netop i fjor vandt Tiger på St. Andrews med fem slag foran Montgomerie.

I år er Tiger ikke storfavorit. Han har ikke spillet meget, men alligevel er han stadig verdens bedste. Netop i denne uge har han ligget som nummer ét i verden i 400 uger. Han er da blandt favoritterne, men der er mange andre der kan vinde.

Ingen Europæer har vundet en Major overhovedet, siden Paul Lawrie i 1999 vandt The Open. Det var det år, nogle vil mene, at en vis franskmand tabte den.

Et godt bud

Skal det være en europæer igen, er David Howell og Colin Montgomerie et godt bud. Men også Luke Donald, vores egen Bjørn og et par svenskere er blandt flere outsidere.

Ellers er det spillere som Mickelson og Jim Furyk, de fleste tror på. Vijay Singh, Ernie Els og Goosen har som Tiger ikke helt præsteret det, der gør dem oplagte emner og heller ikke Garcia. Uden for USA og Europa er Adam Scott og Trevor Immelman gode bud på titlen.

Spillerne har ikke nået at få det store kendskab til banen og flere caddies kommer der for første gang. Det gør turneringen endnu mere åben og uforudsigelig.

To danskere

Thomas Bjørn og Søren Kjeldsen bliver de danske islæt på Hoylake.

Thomas Bjørn har flere glimrende resultater i turneringen med to andenpladser som det bedste. Mange husker, at Bjørn i 2003 måske burde have vundet.

Sidste år missede han dog cuttet med ét slag, da han på verdens bredeste fairway - 18. og sidste hul - på St. Andrews drivede out of bounds. Bjørn har glimrende resultater i denne sæson og linksgolf ligger godt til ham. Han har fire top 10 placeringer i sine 10 forsøg hidtil. Han må tilskrives en outsiderrolle i feltet.

Kjeldsen er med for tredje gang. Både i 2001 og 2003 missede han cuttet, i 2001 blot med ét slag og hvor der akkurat var 70 spillere foran.

Derfor Hoylake igen

Senest man spillede The Open Championship på Royal Liverpool, var i 1967. Der vandt argentineren Roberto de Vicenzo, som nogle måske vil huske for den minderige Millennium turnering i 2000 på St. Andrews OC. Men logistisk var Hoylake kommet bagud og kunne slet ikke kapere det set up, der kræves til de store turneringer i dag.

Men for seks år siden blev det muligt at tilkøbe små fem hektar jord til banen og derfor kan man nu få den fornødne plads til parkering, tilskuere og det øvrige store menageri. Man har savnet Hoylake i cirkulationen af Open baner, for at det er en af de allerbedste er alle enige om. 2006 bliver 11. gang, The Open spilles på Hoylake.

Banen

Hoylake har par 72 og er på 7.258 yds. eller 6.637 meter. Par er 35 ud og 37 hjem, idet de tre af par 5 hullerne er på bagni.

Nogle af hullerne er blevet omnummereret, så man slutter med et par 5 hul, 512 meter og med out of bounds hele vejen i højre side. Der er out i spil på flere huller og greens er hurtige og kuperede med vanskelige indspil, hvis man ruller af. Ellers er det som de fleste links baner de dybe bunkers og det lange hø i roughen, der er de største udfordringer. Det kan godt koste et slag, næsten hver gang man besøger en bunker.

Og så er der naturligvis vinden, hvis den kommer og specielt uden regn. Fairways og greens vil blive stenhårde. Fairways anses dog for fair, det vil sige, man ikke som på et par af de andre Open baner, behøver være medlem for at få det rigtige bounce.

Banen har gennemgået flere redesigns, hvor der er blevet flere bunkers strategisk lagt i driving afstand og som opsamlingsområde ved greens.

Siden Vicenzos sejr i 1967 er banen gjort mere end 220 meter længere, men dog kun 100 meter i forhold til 2000, hvor den var vært for The Amateur Championship. Ved den lejlighed vandt finnen Mikko Ilonen, der heldigvis er med igen. Den sympatiske finne har før klaret sig godt med en delt niendeplads i turneringen og er i år kommet ind via kvalifikationsspil.

Cuttet

Det er de 70 laveste scores og delt, der går til de to finalerunder. Den særlige 10-slags regel gælder ikke i The Open.

Pengene

Der spilles om meget store præmiepenge. Vinderen får 1.046.000 euro og selv til en 12. plads er der mere end 100.000 euro. Det er dermed en afgørende turnering set med Ryder Cup øjne, spørgsmålet er imidlertid hvor mange af topplaceringerne der tilfalder europæerne. Der er som særlig Majorregel medtællende penge til listerne og for et misset cut.

OWGR point

Som altid i Majors er The Open fast rated. Der er 100 point til vinderen, 60 til runner up og 40 til nummer tre. Til en 10. plads er der 14 point. Alle der klarer cuttet får point, 1,50 til nummer 60 og de efterfølgende.

Tee Times og tv tider

I British Open starter man alle fra 1. tee. Derfor bliver det nogle lange dage. Torsdag starter Søren Kjeldsen 11:48 dansk tid i bolde med Thomas Aiken og Andrew Marshall. Aiken er sydafrikaner og verdens nummer 366, mens Marshall er nummer 70 på Order of Merit i Europa og senest i Scottish Open ikke var i nærheden af at klare cuttet.

Thomas Bjørn går ud i en mere interessant bold. Trevor Immelman og Davis Love III. Immelman har aldrig været bedre end nu og er efter en nylig sejr i USA nummer 15 i verden. Davis Love III er som verdens nummer 24 én placering bedre end Bjørn. Love har længe kæmpet hårdt for at komme tilbage til den position, han tidligere har indtaget i USA. Denne bold starter først 15:31 torsdag.

På tv dækkes turneringen massivt af Viasat Sport I. Både torsdag og fredag fra 10:00 til 21:00.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.