Er ytringsfriheden presset til OL?
IOC begrænser publikums muligheder for at tweete og opdatere Facebook under OL.
Tilskuere til de olympiske lege i London til sommer, som gerne vil dele deres oplevelser med venner og familie på Facebook, Twitter, Google+ eller et andet socialt medie, skal tænke sig rigtig godt om.
Selvom årets OL uofficielt er døbt “the first social media Olympics" af arrangørerne, sætter en række krav fra den olympiske komite en kraftig klods om benet på de tilskuere, som elsker at fortælle om deres oplevelser på nettet.
"En billetindehaver må ikke tage licens for, udsende eller publicere video og/eller lydoptagelser herunder på sociale hjemmesider og internettet generelt og må ikke udnytte billeder, video og/eller lydoptagelser i kommercielt brug under nogen omstændigheder," står der på alle de billetter, der bliver solgt til sportsbegivenheden.
Helt bizart
Betingelserne forbyder klart publikum at lægge video og lyd på nettet.
Men Paul Jordan, en partner og marketingsspecialist ved advokatfirmaet Bristows, siger til The Guardian, at reglerne kan tolkes endnu strammere.
"Med de vilkår og betingelser, kan IOC påstå, at du overhovedet ikke må sende billeder til Facebook. På den måde må man kun dele billederne med sin tante rundt om køkkenbordet. Det er helt bizart," siger han.
Tusinder vil forbryde sig mod reglerne
Den olympiske komite forsøger at kontrollere strømmen af nyheder, video og billeder fra publikum for at beskytte deres rettigheder i forbindelse med showet. Den danske IT-advokat Niels Bo Jørgensen fra advokatfirmaet Lett Advokatfirma har aldrig hørt om noget lignende.
”Der er nogen, der har forsøgt at forbyde for eksempel kameraer til sportsarrangementer, men det er jo slet ikke muligt i dag, hvor alle har det i telefonen. Det virker som et håbløst projekt at gennemføre,” siger han til spn.dk.
Niels Bo Jørgensen kan ikke forestille sig, hvordan den olympiske komite har tænkt sig at sanktionere, hvis de tager nogen i at overtræde reglerne.
”Der er to muligheder for restriktioner. Hvis en tilskuer alligevel lægger film ud på Twitter eller Facebook fra en kamp, så er spørgsmålet for det første, om man kan stoppe det ved at nedlægge fogedforbud mod tilskueren. Det kan jeg ikke i min vildeste fantasi forestille mig. Derudover kan man tale om et erstatningskrav, men det ville efter min vurdering være helt ude i hampen,” siger IT-advokaten.
Han forudser, at der bliver flere tusinde tilskuere, der kommer til at forbryde sig mod reglerne.
Bliver ytringsfriheden knægtet?
Årets OL er blandt englænderne allerede ved at blive kendt som det mest restriktive af alle. Den olympiske komite forbød tidligere de 70.000 frivillige medhjælpere at tweete eller bruge Facebook til at kommentere sportsbegivenhederne på nogen måde.
Derefter kom turen til de udøvende sportsfolk. De må eksempelvis ikke lægge billeder af sig selv på nettet, hvori der indgår et produkt som ikke er sponsor af OL.
I den engelske blogsfære raser debatten. Flere er stødte over den kontrol, den olympiske komite udøver. Tom Hickman, som er advokat i det ansete engelske advokatfirma Blackstone Champers, skriver blandt andet i et blogindlæg:
”I tiden op til OL i London må man spørge, hvorvidt ytringsfriheden bliver respekteret.”
Niels Bo Jørgensen mener også, at kontrollen bevæger sig på en hårfin grænse.
”I den ene ende af spektret kan du påberåbe dig ytringsfrihed, og spørge om den bliver knægtet. På den anden side er spørgsmålet, om arrangørerne har retten til sportsresultaterne,” siger han.
IOC skal passe på
Den olympiske komite skal passe meget på, hvordan den kommer til at fremstå, mener Niels Bo Jørgensen. Komiteen skyder sig selv i foden, hvis den begynder at bede Twitter, Facebook eller andre sociale medier om informationer på brugere, som har brudt reglerne.
”Hvis man sidder med nogle rettigheder, og de bliver krænket af private mennesker, så ville jeg i første omgang gå mod Twitter snarere end de private. Det ville være et selvmål uden lige, hvis man prøver at hive navne ud af Twitter for at sagsøge dem for individuelle brud,” siger han.
Niels Bo Jørgensen mener, at reglerne kun giver mening, hvis man forestiller sig tusind tilskuere, der går sammen og laver en ”we-tell-anyway-hjemmeside”, hvor de udgiver tweets, video, resultater osv.
ORDET ER DIT:
- Sætter IOC ytringsfriheden under pres, eller har den ret til at begrænse brugen af sociale medier for at beskytte dets rettigheder?
HVAD MENER DU?