Hvem må vise en landskamp?
Ny tv-liste kan sikre, at udvalgte sportsbegivenheder bliver vist på de mest sete tv-kanaler.
Er du træt af fodboldlandskampe, der putter sig på TV3 Puls, som under halvdelen af danskerne kan se i deres stuer? Af vigtige sportsbegivenheder, som ikke bliver vist på de store, danske tv-kanaler?
Så er der måske håb forude. En ny tv-liste, som skal sikre, at udvalgte sportsbegivenheder bliver vist på tv-kanaler, som mindst to af tre danske husstande kan se, er nemlig under udarbejdelse i Kulturministeriet.
Morgenavisen Jyllands-Posten har fået aktindsigt i et notat fra ministeriet, som indeholder et udkast til listen, der minder om den, som eksisterede i Danmark fra 1998 til 2002.
Drøftelser
På listen er nævnt sportsbegivenheder som sommer- og vinter-OL og VM- og EM-slutrunder i fodbold samt alle danske kvalifikationskampe hertil.
Om den skal implementeres - og i hvilken form - skal drøftes af partierne bag medieforliget; Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.
På den tidligere tv-liste lød et af kravene, at tv-stationerne mindst skulle nå 90 pct. af danskerne. Et krav, som reelt udelukkede alle andre kanaler end TV 2 og DR. Det krav er sænket til to tredjedele, så også TV3, Kanal 5, TV 2 Zulu og Charlie og Eurosport kan komme i betragtning.
»En nedsættelse af dækningskravet vil have den konkurrencemæssige fordel, at også andre end DR's og TV 2's kanaler - eksempelvis TV 3 - vil være kvalificeret,« hedder det i udkastet.
Til gengæld vil man lukke ned for bl.a. TV 2 Sport, 6'eren og TV3 Puls, som i dag, hvor der ingen liste er, også har adgang til de udvalgte begivenheder.
Vil lave egne fejltagelser
Af hensyn til de idrætsorganisationer, som skal tjene penge på at sælge rettighederne til de nævnte sportsbegivenheder, har man ikke sat grænsen endnu lavere. Det forklarer Lars Banke, som er kontorchef i afdelingen for Medier og Idræt under Kulturministeriet.
»Hele formålet med denne ordning er at sikre, at en betragtelig del af befolkningen ikke bliver unddraget muligheden for at se disse begivenheder. Det er en afvejning mellem af få flere kvalificerede tv-stationer og stadig ikke komme derned, hvor det ikke giver mening,« siger han.
»Hvis man kommer langt ned, så har det indflydelse på idrætsorganisationernes indtægter. Salget af bandereklamer er bl.a. afhængig af, hvor mange, der ser en kamp. Hvis den bliver sendt på en tv-station med meget få seere, så falder indtægterne,« forklarer Lars Banke.
Har ikke bedt om hjælp
Morten Mølholm, som er udviklingschef i Danmarks Idræts-Forbund, forstår tanken. Men det er ikke en hjælp, man har bedt om, understreger han.
»Vi vil gerne have lov til at lave vores egne fejltagelser. Vi har en interesse i, at tingene kommer bredt ud. Men vi vil gerne stadigvæk selv være herre over vores egne rettigheder,« siger han og tilføjer, at der er en generel modvilje mod liste-løsningen blandt både tv-stationer og idrætsorganisationer.
Det står indskrevet i medieaftalen for 2011-2014, at mulighederne for at udarbejde en liste over vigtige begivenheder skal undersøges. Men der er endnu ikke taget stilling til, om listen skal gennemføres. De politiske drøftelser forventes at finde sted sidst på måneden.
Hvad mener du?
Er der en god ide at sikre, at de store sportsbegivenheder bliver vist på tv-kanaler, der kan ses af mange danskere?
Eller skal det være op til tv-stationerne og idrætten selv af fordele rettighederne?
Er det rimeligt, at det kun er fodbolden og håndbolden, der skal sikres? Hvad med de mindre sportsgrene?
Deltag i debatten herunder