Nye brikker til landstrænerens puslespil

Landskampen mod England viste værdien af eksperimenter, men udstillede samtidig nogle svagheder, som Morten Olsen må dvæle lidt ved i vinterens puslespil med EM-brikkerne.

Engang var det Richard Møller Nielsen, der fik en stor del af tiden til at gå med at lægge landsholdets puslespil på køkkenbordet derhjemme i Over Holluf på Fyn.

Nu er det Morten Olsen, der har en hel vinter til at pusle med både gamle og nye brikker, når han på de lange, mørke vinterdage foran pejsen i sit Bruxelles-hjem skal fundere over den endelige trup til EM-slutrunden i Portugal fra 12. juni til 4. juli 2004.

Morten Olsen har tidligere med rette beklaget sig over, at der generelt er for lidt tid og for få kampe til eksperimenter. Landstræneren er det meste af tiden presset til at stille det formodet stærkeste hold.

Set i det lys kom testkampen mod England på et særdeles belejligt tidspunkt for landstræneren. Han har nu det bedste grundlag for en effektiv sæsonevaluering, der peger fremad i det rette EM-perspektiv.

Det er vel at mærke nogle muligheder, han var så venlig at give sig selv med de vellykkede eksperimenter mod England, der slog igennem såvel i udtagelsen af truppen som i spillestilen på banen.

Da Morten Olsen hentede nye navne som Thomas Gaardsøe og Kenneth Perez ind i truppen i stedet for velkendte navne fra superligaen, skyldtes det, at han får mulighed for at teste de hjemlige spillere på en vintertur med ligalandsholdet, der ganske vist endnu ikke er fastlagt.

Foruden de velkendte navne, der allerede har haft debut på A-landsholdet, vil Morten Olsen til ligalandsholdet også kunne disponere over en række af stortalenterne på U 21-landsholdet.

Selv om træner Flemming Serritslev sikkert vil protestere på denne side af U-holdets returkamp mod Italien onsdag aften, så er det efter 1-1 i Farum forleden ikke særlig sandsynligt, at talenterne slår sig igennem til deres egen EM-slutrunde.

For Morten Olsen åbner det muligheden for allerede i forårets tidlige testkampe at disponere over den bedste håndfuld af det talentfulde kuld, hvor navne som Thomas Kahlenberg og Jan Kristiansen allerede har snuset til A-holdet.

DBU har foreløbig programsat følgende tre testlandskampe mod stærke modstandere i foråret: Ude mod Tyrkiets VM-bronzevindere 18. februar, ude mod Spanien 31. marts og hjemme mod Skotland 28. april.

Det er ganske pudsigt i alle tre tilfælde nationer, der i morgen aften får deres EM-skæbne afgjort i returkampe i playoff-runden mod Letland, Norge og Holland. Men uanset deres skæbne, er de velegnede som de sidste sparringpartnere, der kan få EM-holdet op i tempo.

Flere alternativer

Morten Olsen vil næppe begå den samme fejltagelse, som forgængeren Bo Johansson vist nok følte sig tvunget ud i op til EM-fiaskoen i Holland/Belgien 2000 med tre klare nederlag til følge.

En håndfuld af spillerne blev udtaget, selv om de havde store skadeproblemer - bl.a. Martin Jørgensen - og der var ikke fundet brugbare alternativer gennem eksperimenter i de foregående testkampe. Fiaskoen blev derefter.

På positivsiden har Morten Olsen efter de seneste eksperimenter fået følgende afklaret:

At Martin Jørgensen i topform er et must som angrebets playmaker og afslutter i én og samme person - med udgangspunkt på den offensive midtbane som mod England.

At Jon Dahl Tomasson af samme grund bør rykkes frem som topangriberen i stedet for Ebbe Sand.

At der nu er fire brugbare spillere til angrebets to fløje. I prioriteret rækkefølge er det Jesper Grønkjær og Dennis Rommedahl i højre samt Peter Løvenkrands og Kenneth Perez i venstre.

At Brian Priske i forsvarets højre side er et brugbart alternativ til Thomas Helveg, der spiller for få kampe hos italienske Inter.

At Thomas Gaardsøe har meldt sig ind som et alternativ i midterforsvaret, eventuelt som den såkaldt "spillende" i stedet for René Henriksen på lidt længere sigt.

På negativsiden er intet definitivt, men brutalt sagt ser det ikke godt ud med landsholdsfremtiden for anfører René Henriksen og Ebbe Sand.

Hvis de to veteraner ikke kommer ud af den øjeblikkelige krise, bliver det måske landstrænerens hidtil vanskeligste opgave at tackle i jobbet.

Store personligheder

Begge er så store personligheder både menneskeligt og sportsligt, at det må være meget svært for Morten Olsen at beslutte sig for et generationskifte før EM-slutrunden. Man under virkelig dem begge at få denne formentlig sidste oplevelse med landsholdet med.

Men sporene fra EM 2000 skræmmer, og det kan især blive kostbart i forsvaret, hvis ikke alle er 100 pct. oppe i omdrejninger.

I tilfældet René Henriksens afløser kan Morten Olsen minimere risikoen ved ikke at bruge en helt grøn spiller som makker til selvskrevne Martin Laursen, men i stedet rykke Morten Wieghorst tilbage.

Det vil styrke luftspillet samtidig med, at Wieghorst vil kunne føre bolden frem til midtbanen langs jorden. Hans naturlige afløser på midtbanen vil være unge Christian Poulsen skadefri og i topform.

EM-holdets realistiske idealopstilling kan derfor komme til at se således ud i en 4-3-3-formation:

Thomas Sørensen - Thomas Helveg, Martin Laursen, Morten Wieghorst, Niclas Jensen - Christian Poulsen, Martin Jørgensen, Thomas Gravesen - Jesper Grønkjær, Jon Dahl Tomasson, Peter Løvenkrands.

Men det forudsætter, at Morten Olsen eksperimenterer og gentager legen med brikkerne i puslespillet op til forårets testkampe.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen