Doping-ekspert: Mystik i Landis-sagen

-Giv mig en chance for at bevise, at jeg er uskyldig. Cykelsporten har tradition for at få folk dømt af offentligheden. Jeg vil anses for uskyldig, indtil det bevises, om jeg er skyldig, siger den dopingmistænkte Tour-vinder Floyd Landis.

Fra sit skjulested i Europa har han medvirket i en telefonkonference med journalister, og han anerkender ifølge Bloomberg sit forhøjede testoteron-indhold. Forklaringen udebliver imidlertid.

-Men det er unormalt højt, ikke et positivt resultat af en doping-test, siger Floyd Landis. Han har dog forståelse for, hvis offentligheden ikke har tiltro til hans påstand om at være uskyldig.

Han ser i øjnene, at sagen for ham personligt bliver en "lang tur" uanset resultatet af den B-prøve, som nu skal give det endelige svar på, om han skal fratages sin sejr i Tour de France.

Sker det, vil det være første gang, at en vinder øverst på sejrsskamlen får pillet den gule trøje af igen.

I går suspenderede Phonak ham fra at køre for holdet, mens blodprøverne undersøges igen.

Patrick Schamasch, medicinsk direktør i Den Internationale Olympiske Komite, udtaler, at et højt indhold af testoteron kan anses for at være doping, selvom man ikke finder spor af et forbudt stof.

Landis' høje testoterontal blev målt, efter at han vandt 17. etape i et gigantisk soloridt. Dagen før mistede han mere end otte minutter og var mere end sammenbidt efter den oplevelse.

Øl og whisky

Dette tilbagefald i løbet gjorde, at han tilbragte aftenen forud for 17. etape sammen med holdkammerater, hvor han først drak en øl i en bar og derefter Tennessee whisky på værelset.

-Det var på ingen måde en almindelig aften forud for en etape, men i sammenhængen var det en måde at komme gennem dagen på, forklarede han ifølge Bloomberg.

Landis havde fået tilladelse til en indsprøjtning med cortisone for sin dårlige og smertefulde hofte. Han oplyste også under telefonkonferencen, at han havde taget en daglig dosis Thyroid hormon som medicinsk behandling.

Mysterium

For dr. Gary Wadler, medlem af WADA (the World Anti-Doping-Agency) er Landis-sagen noget af et mysterium.

Han siger til AP, at hvis Landis har brugt Testetoron i nogle uger, ville det være blevet afsløret i tidligere tagne urinprøver fra ham.

Hormonet kan opbygge muskler og forbedre deres restitueringstid, men virkningen er betinget af, at det tages i flere uger.

-Noget mangler i denne sag, siger Wadler. Det hænger ikke sammen.

Han hentyder dermed til, at testoteron-indholdet kun blev konstateret efter den kraftfulde præstation på 17. etape.

"Akademisk sejr"

Nummer 2 på sejrsskamlen i Tour de France, Oscar Pereiro, siger til AP, at hvis landis fratages mesterskabet, så det overgår til Pereiro, vil det føles som "en akademisk sejr".

- At fejre en sejr foregår i Paris, ellers er det kun noget bureaukratisk, siger han.

Sastre ikke glad

Hvis B-prøven også er positiv vil Landis blive frataget sejren i Tour de France og CSC-rytteren Carlos Sastre vil med sin fjerdeplads rykke op på en podieplads.

- Jeg bryder mig ikke om at komme på podiet på den måde. Jeg kan lide at kæmpe på landevejen. Det er der, Touren bør afgøres, siger Carlos Sastre til Ekstra Bladet

- Det, der er sket, er ikke godt for nogen. Det er dårligt nyt for cykelsporten, og jeg er trist til mode over det, siger Carlos Sastre.

ulla.noerby@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.