Svømning

Svømmeren, der ville være en af verdens bedste

1991 og 1995: Mette Jacobsen imponerede i bassinerne og vandt både VM- og EM-guld.

Mette Jacobsen viser sine ni guldmedaljer ved Danmarksmesterskabet i svømning 1993. Foto: Polfoto

Mette Jacobsen satte som svømmer den ene rekord efter den anden og vandt mange titler. Særligt i 1990’erne markerede hun sig og havde stor succes ved VM og EM. Hun er i dag fortsat den danske svømmer med flest individuelle medaljer og er også stadig suveræn dansk topscorer med 131 individuelle danske rekorder.

Den første af hele 104 danske svømmetitler vandt Mette Jacobsen som teenager i 1986 som en del af Nakskov Svømmeklubs 4x100 m fri-team. To år senere deltog hun som 15-årig i sit første OL. I alt deltog hun i OL fem gange i træk. Alle gangene endte hun som finalist, men uden medaljer. Hendes bedste OL-placering var en fjerdeplads ved OL i 2000 i Sydney.

Mistro og jalousi

Bag den talentfulde svømmer lå en bemærkelsesværdig træningsdisciplin. Som 12-årig startede Mette Jacobsen sine morgener med halvanden time i bassinet inden skolestart. Dengang, i midten af 1980’erne, var det endnu ikke normen at stræbe efter storhed fra en tidlig alder, som det unge svømmetalent gjorde det. Mette Jacobsen blev derfor mødt af misundelse, mistro og følte sig ensom.

I et brev til sit 12-årige-jeg skrev Mette Jacobsen i slutningen af 2013 blandt andet: »Generel forståelse og opbakning føler du ikke. Men tro mig, der vil komme en tid, hvor det er accepteret for en pige at have disse ambitioner. Indtil da vil du opleve jalousi fra mange, også i svømmeverdenen, og mangel på forståelse for, at du kan finde på at have som mål at ville være en af verdens bedste.« Trods modstand kan Mette Jacobsen bryste sig af at være et af de største danske idrætsnavne nogensinde.

I 2006 meddelte Mette Jacobsen, at hun ikke længere kunne leve op til kravene til at være landsholdssvømmer, og hun valgte derfor at stoppe sin lange karriere som 33-årig. I alt blev det til 36 EM- og VM-medaljer, heraf 32 individuelle samt tre VM-guld og syv EM-guld.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tidligere vindere
Årets sportsnavn - Tidligere vindere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her