Spændt formand regner med mistillid til europæisk svømmetop

Pia Johansen forventer, at lørdag kommer til at byde på et ledelsesskift i europæisk svømmetop.

Artiklens øverste billede
Lørdagen står på ekstraordinær kongres i Det Europæiske Svømmeforbund, hvor Danmark kan få et nyt bestyrelsesmedlem. Foto: Francois-Xavier Marit/Ritzau Scanpix

Lørdag er skæbnedag i Det Europæiske Svømmeforbund (LEN).

På en ekstraordinær kongres i Frankfurt skal medlemmerne stemme om et mistillidsvotum mod den siddende bestyrelse, som blev valgt i 2020.

Er der flertal for et mistillidsvotum, skal der stemmes om sammensætningen af en ny bestyrelse. I så fald er Dansk Svømmeunions formand, Pia Johansen, på stemmesedlen.

- Jeg tror på et flertal, men alt er uforudsigeligt i international svømning. Så du får mig ikke til at sige, at det er sikkert, før der er stemt om det. Men der er en overvejende sandsynlighed for det, siger Pia Johansen.

Den tidligere direktør i Dansk Svømmeunion Pia Holmen har været vicepræsident i LEN og en del af bestyrelsen. Hun har dog allerede trukket sig fra bestyrelsen før kongressen, fortalte hun fredag.

En sammenslutning bestående af 40 af LEN’s 52 medlemslande har ført kampagne og peget på portugisiske Antonio Silva som ny præsident.

Sammenslutningen, som Danmark er en del af, er ifølge Pia Johansen utilfreds med den siddende bestyrelses lukkethed, ikkeeksisterende informations- og kommunikationsniveau samt uigennemskuelige beslutningsprocesser.

Derudover verserer en sag om økonomiske uregelmæssigheder i bestyrelsen, og den siddende præsident, Paolo Barelli, er under lup.

Det var den utilfredshed, der forud for den ordinære kongres i september fik 24 lande til at underskrive en erklæring med et krav om en ekstraordinær kongres med henblik på at afsætte bestyrelsen.

Bliver Pia Johansen valgt ind i en ny bestyrelse, bliver der gjort op med problemerne, forsikrer hun.

- Nu har vi snakket meget, så nu skal vi gøre noget ved det. Mit bidrag bliver at være med til at sikre nogle rammer og processer, så det lykkes at få større åbenhed, demokrati og gennemsigtighed i beslutningsprocesserne.

Hun forsikrer, at en ny ledelse ikke fortsætter i samme rille som den tidligere.

- Det bliver bedre med os, fordi hele gruppen, som stiller op, har de her punkter som forudsætning for et samarbejde. Der er lavet et program med nogle grundpiller, som alle køber ind på, siger hun.

Spørgsmålet er så bare, om de 40 lande, der ønsker ændringer, overhovedet kommer så langt. Pia Johansen vil ikke afvise, at det kan blive en anspændt affære i Frankfurt.

- Hvis vi kan få lov til at komme i gang med kongressen, tror jeg i princippet godt, at det kan blive en stille og rolig affære, men jeg tror, der vil være spænding til det sidste, siger Pia Johansen.

Der er således mulighed for, at modstandere vil modarbejde de formaliteter, der skal på plads, før kongressen overhovedet kan begynde.

Det handler om, at de fremmødte skal blive enige om, at kongressen er lovligt indvarslet, at der er valgt dirigent, og at der enighed om proceduren.

Pia Johansen er dog optimist.

- Jeg tror nok, der skal blive holdt en kongres, siger hun.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.