Boksning

Amerikansk sværvægter forsvarede VM-titel med uhyggelig knockout

Deontay Wilder kan stadig kalde sig verdensmester hos WBC i sværvægt. Publikum i New York var ikke med amerikaneren Deontay Wilder, men han afsluttede kampen med en afsindig knockout, hvor modstanderen blev båret ud på en båre.

Artur Szpilka fra Polen er knockoutet af Deontay Wilder. Foto: Frank Franklin II/AP

BARCLAYS CENTER, BROOKLYN, NEW YORK

Bronzebomberen, Deontay Wilder, blev mødt med pibekoncert fra flertallet af de 12.688 tilskuere, da han gik i ringen i Brooklyn, New York. Selvom kampen blev bokset i USA, så var det ikke amerikaneren, der var på hjemmebane. Tuscaloosa, Alabama, er meget langt væk fra det nordøstlige hjørne af USA, og et talstærkt polsk publikum var mødt op i håb om at se Artur Szpilka blive den første polske verdensmester i sværvægt. Flere sektioner var som svøbt i rød og hvidt som Parken ved en landskamp i fodbold.

Klædt i en sort ærmeløs kåbe dækkede amerikaneren sit ansigt til med en udsmykket bronzemaske, der ledte tankerne hen på Ridley Scotts klassiker Gladiator med Russell Crowe. Og kampen blev afsluttet lige så dramatisk, som Hollywood kan gøre det i film. Efter 2:24 af 9. omgang var det ovre efter en underholdende kamp, hvor polakken gjorde det overraskende godt.

Deontay Wilder i opgøret imod polske Artur Szpilka i sværvægt. Polakken blev stoppet i 9. runde. Foto: Frank Franklin II/AP
Allerede fra første sekund forsøgte begge boksere at fyre vilde sving afsted, men i begyndelsen af kampen ramte ingen af dem for alvor.

»Szpilka, Szpilka, Szpilka,« lød det fra publikum og efter 1. omgang brød polakkerne ud i nationalsangen

Deontay Wilder, med den flagrende stil og uperfekte teknik, havde svært ved at fange sin polske modstander, der bevægede sig godt og undgik de bomber, amerikaneren sendte af sted.

I 3. omgang begyndte Deontay Wilder dog at få styr på tingene, og jabbet begyndte at nå sit mål. Det fortsatte i den følgende omgang, og med et halvt minut igen ramte han med et brutalt højrekryds, og pludselig kunne man høre, at der også var tilskuere på hans side. Med mekanisk truende cirkelbevægelse svingede han sin højre arm rundt for at vise polakken, hvad der ventede. Polakken rystede dog hånende på hovedet.

Det blev dog ikke i 5. omgang, at Wilder fik sat det afgørende slag ind, hvor Artur Szpilka havde sin måske bedste omgang. Til gengæld fik amerikaneren sit hårde sving ind i omgangen efter, hvor det begyndte at lyde »USA: USA: USA,« fra et hjørne i hallen.

Polakken kom dog igen ansporet af sine fans, og det kunne godt se ud som om, at kampen var ved at ende. I 9. omgang landede Deontay Wilder endelig sit dommedagshug. Den højre, han havde truet med i 4. omgang, klippede polakken, der styrtede bevidstløs i gulvet. Han blev liggende i et par minutter, før han kom til bevidsthed. Efterfølgende blev han båret fra salen på en båre.

Den meget bevægelige Artur Szpilka (til højre) var godt med i det meste af kampen. Men i 9. omgang gik det galt, da han pludselig blev ramt i en nærkampssituation. Foto: AP/Frank Franklin II

At amerikaneren næsten ingen opbakning havde i hallen var ikke overraskende set ud fra indvejningen dagen før.

»BOMBSQUAD,« råbte Deontay Wilder til publikum efter at være blevet vejet, hvilket fik de fremmødte polske fans til at reagere med råb mod amerikaneren i Barclays Center i Brooklyn, New York.

De blev mødt med et stort, hvidt smil fra den sorte verdensmester. Deontay Wilder nyder tydeligvis den opmærksomhed, han får. Dagen før på det obligatoriske pressemøde havde de andre hovednavne leveret korte udtalelser op til deres kampe. Det kunne have været et af de sædvanlige småkedelige pressemøder, men Deontay Wilder leverede en mere end 10 minutter lang enetale. Intensiteten og passionen er der hos manden fra Alabama. På samme måde som briten Tyson Fury, der kan finde på at synge i ringen efter en sejr eller møde op i Batman-kostume til et pressemøde, så forstår han at skabe opmærksomhed om sig. Det har boksningen brug for. Et årtis ukrainsk diktatur i sværvægtsklassen med brødrene Wladimir og Vitali Klitschko er ovre med Tyson Furys sejr over Wladimir i november – storebror Vitali gik på pension i 2013.

Nu står en række nye boksere klar til at tage over. I front er selvfølgelig sigøjnerkæmpen, den 206 cm høje Tyson Fury, England (25-0, 18 KO). Men Deontay Wilder (36-0, 35 KO), Charles Martin, USA (23-0-1, 21 KO), Luis Ortiz, Cuba (24-0, 21 KO), Anthony Joshua, England (15-0, 15 KO), Joseph Parker, New Zealand (17-0, 15 KO) og den netop tilbagevendte David Haye, England (27-2, 25 KO) lægger op til en eksplosiv periode i de kommende år. Med veteraner som Wladimir Klitschko, Ukraine (64-4, 53 KO) og Alexander Povetkin, Rusland (30-1, 22 KO) stadig i spil, så ser det meget åbent ud.

Amerikanske Deontay Wilder forsvarede sin WBC-titel og kan dermed fortsætte sin VM-mission og sit forsøg på at løfte arven efter eksverdensmestre og landsmænd som Ali, Tyson og Holyfield. Foto: AP/Frank Franklin II

Netop Alexander Povetkin var ved ringside i Brooklyn lørdag aften. Han er officiel udfordrer til Deontay Wilder i en kamp, der har en opbygning som en omvendt Rocky IV, hvor Sylvester Stallone mødte Dolph Lundgren. Her er det amerikaneren, der er den tårnhøje ubesejrede verdensmester, og russeren, der er den lille. Afgørelsen var også til en Rocky-film.

Ukendt amerikaner er ny verdensmester i sværvægt

Det ser dog mere ud til, at Showtime ønsker en kamp mellem englænderen Tyson Fury. Det var ham, de hev op i ringen efter kampen. Og der blev delt verbale øretæver ud mellem de to verdensmestre. Hvor begge syntes overbeviste om at være den bedste.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her