*

Atletik

Besøg i Det Hvide Hus koster doping-karantæne for OL-guldvinder

Brianna Rollins, amerikansk OL-guldvinder i Rio, har kikset dopingtest tre gange og er blevet udelukket fra konkurrencer i et år.

Brianna Rollins vandt guld på 100 meter hæk i Rio. Siden har hun kikset tre besøg af dopingkontrollen, og det koster hende et års udelukkelse. Foto: Martin Meissner/AP

Skæbnen har været hård ved Brianna Rollins, 25-årig hækkeløber fra USA. Tre gange siden OL har hun kikset de såkaldte "whereabouts", hvor en dopingkontrollant er mødt op for at teste for forbudte stoffer. Det koster hende nu et års karantæne på grund af brud på doping-reglementet, så Brianna Rollins går glip af hele udendørssæsonen og dermed også VM i atletik i London.

I et af de tre tilfælde, hvor hun havde fået besked om, at en dopingkontrollant ville møde op, var hun på besøg i Det Hvide Hus hos præsidenten for at blive hyldet for sin OL-sejr på 100 meter hæk i Rio i Brasilien, en anden gang var hun rejst hjem til sin hjemstat Florida, hvor der var arrangeret en byfest til hendes ære. Og tredje gang kiksede et møde med dopingkontrollen i en lufthavn, da Rollins allerede var gået gennem sikkerhedskontrollen, så dopingkontrolløren ikke kunne møde hende.

Russiske OL-sølvvindere straffes for doping

Amerikaneren har forklaret, at hun troede, at systemet, som atleterne bruger, automatisk ville opdatere, når hun ikke var hjemme. I otte andre tilfælde i 2016 har hun været til stede, når kontrollen har været forbi. Ud over den et-årige karantæne bliver hun ikke yderligere straffet, og hendes OL-medalje er ikke i fare for at blive taget fra hende, da kikserne er sket efter Rio, skriver USADA, den amerikanske anti-doping-organisation.

»Jeg tager det fulde ansvar for mine fejl, der har før til udelukkelsen. Jeg er skuffet over, at jeg går glip af hele udendørssæsonen, efter at jeg har været forvirret over, hvordan ”whereabouts”-programmet fungerer,« siger Brianna Rollins i en meddelelse via sin advokat, Howard Jacobs.

Det er netsiden insidethegames.biz, der bringer historien.

»Jeg har altid støttet og fortsætter med at støtte USADA og deres kamp for at holde sporten ren. Dette er en særdeles ubehagelig oplevelse, men jeg kan godt se, hvordan fejlene er opstået, så det ikke vil ske igen. Og jeg vil henstille til mine atletik-kolleger, at de sørger for at udfylde "whereabouts"-oplysningerne korrekt, så de er fuldstændigt klar over, hvad der kan ske, hvis der laves fejl,«, siger den unge hækkeløber i meddelelsen.

I 2006 blev briten Christine Ohuruogo også straffet, da hun kiksede tre dopingkontroller. Det gav hende også et års udelukkelse, men hun vendte stærkt tilbage og vandt 400 meter-distancen ved VM i Japan i 2007 og året efter blev hun olympisk mester.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Årets sportsnavn 2017
Årets sportsnavn - Tidligere vindere
Annonce
Sport
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her