Atletik

Kenyaneren insisterede på at løbe for Danmark

1997: Wilson Kipketer dominerede 800 meter-distancen internationalt i et årti.

Wilson Kipketer i 1997. Foto: AP

Den kenyanskfødte 800-meterspecialist Wilson Kipketer var dominerende i sidste halvdel af 1990’erne på atletikbaner verden over. Årene 1996 og 1997 står tilbage som løberens bedste sæsoner. Fra februar 1996 til september 1997 stillede han op i 36 konkurrencer og vandt samtlige, heriblandt to VM-titler.

Samtidig satte han fem verdensrekorder og slog bl.a. briten Sebastian Coes legendariske verdensrekord fra 1981 på 800 meter. 1997 var desuden året, hvor kenyaneren blev kåret til årets mandlige atletikudøver i verden.

Wilson Kipketer var opvokset i Nandi-distriktet i Kenya. Det var atletiklederen Ove Bjørn Kraft, der i december 1990 hentede den 18-årige Wilson Kipketer til Danmark. Fem år senere fik kenyaneren sin internationale debut for Danmark ved VM i Gøteborg, hvor han vandt VM-titlen.

Stramme regler

Som verdens bedste 800-meterløber var Wilson Kipketer i 1996 OL-favorit. Men de stramme regler for opnåelse af dansk indfødsret samt en manglende dispensation fra Kenya spændte ben for løberen, der blev tilbudt at løbe under olympisk flag, men takkede nej. Wilson Kipketer ville løbe for Danmark.

I et årti dominerede Wilson Kipketer 800-meterdistancen og var ubesejret i en treårig periode.

I slutningen af 1997 blev Wilson Kipketer dansk statsborger. Kort tid efter blev han ramt af malaria og var derfor inaktiv i en periode. Han vendte tilbage og vandt VM i 1999 og EM i 2002 samt satte to indendørs verdensrekorder på 1.000 meter, men blev dog aldrig den samme løber igen. Wilson Kipketer nåede at repræsentere Danmark ved OL først i Sydney i 2000, hvor det blev til en sølvmedalje, og fire år senere i Athen blev det til en bronzemedalje, som blev Wilson Kipketers sidste titel på internationalt plan. Han indstillede karrieren i 2005.

Wilson Kipketer blev i 2008 optaget i sportens Hall of Fame og modtog i 2010 Ridderkorset af Dannebrogsordenen. Efter flere år med fast bopæl i Monaco, er Wilson Kipketer for nylig vendt tilbage til Danmark for at arbejde som talent- og udviklingschef for sin gamle klub, Københavns IF.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Tidligere vindere
Årets sportsnavn - Tidligere vindere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her