Anna skulle lige prøve det der forhindringsløb

Egentlig var Anna Emilie Møller på basketball-landsholdet. Ved et tilfælde opdagede hun sit talent for løb. I august forsøgte hun sig første gang med forhindringsløb, og allerede ved sit fjerde løb nåede hun OL-kravet. Nu er hun udtaget til legene i Rio.

Artiklens øverste billede
Anna Emilie Møller ligger nummer fire på verdensranglisten for juniorer i 3.000 meter forhindring før VM. Foto: Kim Gudmand

Fortællingen om basketball-Anna som blev til løbe-Anna handler allermest om tilfældigheder, dedikation og om at have så meget fart på, at egne mål bliver overhalet.

Jeg var nødt til at vælge mellem basket og løb. Jeg meldte fra til basketballlandsholdet.

Anna Emilie Møller

I efteråret 2013 deltog Anna Emilie Møller i efterskolernes motionsløb for Hjemly basketballefterskole. Her løb hun 10 km på under 38 minutter, husker hun.

»Men det var ikke det største,« fortæller løbetalentet, som er vokset op i Nordsjælland i Hareskovby hos den type forældre, som altid har kørt hende rundt til alt det sport, hun har dyrket.

Succesen til motionsdagen fik hende til at tilmelde sig efterskolernes danmarksmesterskab i 10 km landevejsløb i marts 2014, som hun løb på 35 minutter og 11 sekunder. Hendes nye tid var 20 sekunder fra danmarksrekorden.

Derefter fik hun tildelt et gratis startnummer til Spartas kvindeløb i København i juni måned, hvor hun fik mulighed for at slå rekorden.

»Jeg løb i et felt blandt eliteløbere – bare mig som motionist. Og så slog jeg endda danmarksrekorden. Folk blev helt vilde.«

Anna havde klemt løbet ind midt i en landsholdsweekend med basketball-holdet. Hun ville stadig gerne dyrke sin sport på eliteniveau, men var også fristet ved tanken om at være i en løbeklub. Hun ringede til sin nuværende head coach, som hun havde fået et nummer på efter sine sensationelle præstationer. Sammen arrangerede de hendes første træning hos Blovstrød Løverne.

Valgte basket fra

»Jeg var nødt til at vælge mellem basket og løb. Jeg meldte fra til basketballlandsholdet,« fortæller hun.

»Landsholdet mistede en seriøs basketballspiller, som ofrede alt, der skulle til for at være en af de bedste,« fortæller Anja Andersen, som var Annas basketballtræner i Værløse, fra hun var pigespiller, og frem til hun droppede sporten på eliteplan.

Per Le Fevre, som er en af hendes trænere i Allerød-klubben Blovstrød Løverne fortæller, at Anna var på et vanvittigt niveau, allerede før hun kom til atletikklubben. Det har siden udviklet sig til, at hun er placeret i toppen på europæisk niveau.

»Man plejer at sige, at det ikke nødvendigvis er det allerstørste talent, som når længst. Men det er dem, der vil det mest og kan tåle at træne. Men hun har faktisk alle tre ting: Hun har talent, hun vil det, og hun kan tåle det,« siger han.

Vindermentalitet

Anna har altid vidst, at hun var god til konditionstræning og kunne løbe en 5’er rimelig hurtigt. Men det har aldrig været noget, hun er gået dybere ind i, før andre opdagede hendes talent.

»Da jeg var yngre løb jeg DHL-stafet for begge mine forældres arbejdspladser. Jeg gik meget op i at slå mine egne rekorder. Jeg konditionstrænede også, da jeg spillede basket. Jeg havde en 5 km-tur i skoven, som jeg altid løb på tid, og så blev jeg skuffet, hvis jeg ikke havde slået min egen rekord.«

Annas træner, Per Le Fevre, genkender mentaliteten fra atletikbanen.

»Hun har et vanvittigt all in-gen. Når hun konkurrerer og træner, giver hun alt. Hun er hundrede procent fokuseret, og hele hendes hverdag er indrettet derefter. Det er alt fra hvile, spisning til behandlinger.«

Det der forhindringsløb

Det var egentlig først planen, at 18-årige Anna ville forsøge at opfylde OL-kravet og kvalificere sig til OL i 2020 i Tokyo, men der har tilsyneladende været mere fart på end forventet.

»Jeg skulle prøve det der forhindringsløb denne her sæson. Vi ville satse på den disciplin til U20 VM. Da jeg startede sæsonen, havde jeg kun løbet forhindring en enkelt gang før, og der løb jeg med dårlig teknik og med 24 sekunder fra OL-kravet.«

24 sekunder var langt fra kravet. Selv på en god dag.

Anna blev tilmeldt tre nye forhindringsløb. I de første løb var der hele tiden noget på ruten, som kom i vejen for, at hun kunne løbe sin bedste tid. Men til tredje løb i Finland fik hun »det helt optimale løb,« hvor hun alligevel nåede OL-kravet.

Her leverede hun en tid på ni minutter, 41 sekunder og 42 hundrededele af et sekund.

Med resultatet satte hun dansk rekord på distancen for tredje gang i sæsonen, og kom også under OL-kravet på 9.45.00 minutter.

Nu skal hun til OL i Rio i august. Fire år før forventet, og som den yngste danske atletikudøver i 104 år.

Fra juniorer til seniorer

I første omgang bliver målet et godt resultat ved U20 VM i polske Bydgoszcz, som afholdes den 19.-24. juli. OL skal bruges til at oparbejde erfaring – og det er der en god grund til:

»Jeg ved slet ikke, hvordan jeg kommer til at ligge til OL i Rio, når det er blandt verdens bedste seniorer og ikke juniorer,« siger Anna, som med sine 18 år ikke er vant til at konkurrere mod seniorer, og derfor vurderer at hun vil have en større chance til U20 VM for en god placering.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.