Russiske atleter er ude af OL, men der er et men

En omfattende dopingskandale får konsekvenser. Det Internationale Atletikforbund har afgjort, at Rusland skal udelukkes fra atletikdisciplinerne ved OL i Rio. Men der er en kattelem.

Artiklens øverste billede
Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko (tv.) – her sammen med Ruslands premierminister, Dmitry Medvedev og præsident Vladimir Putin under De Paralympiske Lege i Sotji i 2014 – er ifølge den tyske tv-station ARD direkte involveret i dopingsnyd. Mutko forhindrede angiveligt offentliggørelsen af en positiv dopingprøve fra en russisk fodboldspiller. Foto: Pavel Golovkin

På et møde i Wien fredag afgjorde Det Internationale Atletikforbund (IAAF), at russiske atletikudøvere udelukkes fra OL i Rio. Men (IAAF) åbner en dør for, at udelukkede russiske atletikudøvere kan få dispensation til at stille op som enkeltpersoner ved OL i stedet for under russisk flag. En dispensation kræver, at de er beviseligt rene. At de ikke har været »fedtet ind i det russiske system«, lød det fredag aften fra IAAF-præsident Sebastian Coe.

Rusland skal forstå, at de er nødt til at spille efter reglerne i stedet for at sige noget, men gøre noget andet, som det har været tilfældet.

Michael Ask, , formand for Anti Doping Danmark

Anti Doping Danmark har tidligere opfordret til, at IAAF bør udelukke russerne fra at deltage i Rio, og derfor er formand Michael Ask godt tilfreds med afgørelsen.

»Med alle de beviser og indikationer, der er imod Rusland, er det naturligt, men samtidigt glædeligt, at man har udelukket Rusland på baggrund af alle de beviser, der er kommet frem den senere tid,« siger Michael Ask.

Også Danmarks Idrætsforbund (DIF) og direktør Morten Mølholm Hansen støtter beslutningen.

»Det er noget af det værste, vi har set i forhold til systematiseret snyd. Derfor bliver man nødt til at slå hårdt ned og lave en kollektiv straf, når det er et helt system, det er galt med,« siger han.

I november fastslog en rapport fra Det Internationale Doping Agentur, Wada, at der er foregået systematisk og statskontrolleret doping i russisk atletik, og Rusland blev suspenderet af det internationale atletikforbund, IAAF. Siden er den russiske dopingskandale vokset.

Rapporter belaster Rusland

Flere rapporter har beskrevet en organiseret og udbredt brug af doping i Rusland samt oplysninger om en lang række positive dopingprøver fra OL i Beijing i 2008 og London i 2012.

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, har tidligere erkendt, at de seneste afsløringer ikke er den allerbedste reklame for landets kamp mod doping, men samtidigt har han slået fast, at det ikke er udtryk for den generelle dopingsituation.

»Dette hører fortiden til. Vi har gjort alt for at efterleve kravene fra Wada, og vi forventer, at vores atletikudøvere kan deltage ved OL i Rio,« fastslog Mutko på et pressemøde i tirsdags.

Han afviser, at der har eksisteret en form for statskontrolleret doping i Rusland og lægger skylden for dopingmisbrug over på den enkelte atlet, som efter hans mening må tage en eventuel dopingstraf og ikke en hel nation.

Putin afviser

Blot få timer inden den endelige afgørelse fredag, støttede den russiske præsident, Vladimir Putin, sin sportsminister.

»Der er ikke og kan ikke være nogen støtte på regeringsniveau til lovbrud i sport, især i forhold til doping,« sagde Putin fredag i forbindelse med International Economic Forum i Sankt Petersborg, skriver AFP.

For en uge siden kunne den tyske tv-station ARD ellers i en dokumentarudsendelse afsløre, at Vitaly Mutko selv er direkte involveret i dopingsnyd. Ifølge dokumenter, som det tyske medie er i besiddelse af, forhindrede Mutko offentliggørelsen af en positiv dopingprøve fra en russisk fodboldspiller.

Michael Ask håber med dagens afgørelse, at russerne forstår, at de er nødt til at samarbejde.

»Rusland skal forstå, at de er nødt til at spille efter reglerne i stedet for at sige noget, men gøre noget andet, som det har været tilfældet. De har påstået, at de gerne vil rydde ud, men samtidigt har de forhindret kontrollen i at udføre deres arbejde,« siger Michael Ask.

I forlængelse af Wadas dokumentation af udbredt dopingmisbrug i russisk atletik med efterfølgende suspendering af den russiske antidopingorganisation, Rusada, har den britiske antidopingorganisation, Ukad, i samarbejde med Wada ført dopingkontrol i Rusland frem mod OL-slutrunden.

Men i en ny rapport fra Wada, som blev offentliggjort i onsdags, fremgik det, at dopingkontrollen har haft vanskelige arbejdsforhold i Rusland.

I rapporten fremgår det, at de 736 prøver har været umulige at tage på grund af forskellige forhold. I 669 tilfælde har der været indsamlingsproblemer, et par gange er en planlagt test mislykket, fordi atleter har stoppet karrieren. I 25 tilfælde skyldes det, at atleter har ændret i deres opholdelsessteder, mens det 22 gange er blevet afvist at teste ved konkurrencer, og sådan fortsætter det. Desuden er dopingkontrollanter i flere tilfælde blevet truet af russiske sikkerhedsfolk.

Morten Mølholm Hansen håber også, at russerne har lært noget, selvom han er skeptisk.

»Man kan frygte, at russerne reagerer på den måde, at de mener, at det her er politisk forfølgelse, og at de får pisket en stemning op om, at det er Vesten, som behandler dem uretfærdigt,« siger han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.