IAAF fastholder karantænen - russiske atletikudøvere er udelukket fra OL

IAAF fastholder karantænen af Ruslands atletikudøvere. Deres OL-deltagelse er dermed i akut fare.

Artiklens øverste billede
Fastholdelsen af karantænen betyder, at Ruslands atletikudøvere ikke kommer til at deltage ved OL i Rio. Arkivfoto: Thomas Kienzle/AP

Det Internationale Atletikforbund (IAAF) fastholder karantænen af Ruslands atletikudøvere fra al international konkurrence.

Det bekræftede IAAF fredag aften, og det var en enig bestyrelse, der traf afgørelsen, fortæller IAAF-præsident Sebastian Coe.

Beslutningen om at fastholde karantænen blev vedtaget med enstemmighed.

- Det er sket nogle fremskridt, men ikke nok, siger Sebastian Coe.

De russiske atletikudøveres OL-deltagelse er dermed i akut fare.

Ruslands sportsminister, Vitaly Mutko, siger, at IAAF's beslutning var ventet. Mutko tilføjer, at Rusland vil reagere på udelukkelsen.

Den dobbelte olympiske guldvinder i stangspring Yelena Isinbayeva siger ifølge Tass, at hun vil hive udelukkelsen til domstolene, fordi hun betragter den som en krænkelse af menneskerettighederne.

Fastholdelsen af karantænen betyder, at Ruslands atletikudøvere ikke kommer til at deltage ved OL i Rio - medmindre Den Internationale Olympiske Komité (IOC) på et møde i næste uge udsteder en særlig dispensation til én eller flere atletikudøvere.

BBC's sportsredaktør, Dan Roan, skrev tidligere fredag i et tweet, at netop det vil blive tilfældet.

På mødet i næste uge vil IOC ifølge sportsredaktøren foreslå et kompromis, der går ud på, at ikke alle Ruslands atletikudøvere får startforbud i Rio. Således skal "beviseligt rene" atleter have lov til at stille op ved legene.

Sebastian Coe siger, at rene atletikudøver kan søge om at stille op ved OL som enkeltpersoner.

I november 2015 valgte IAAF at udelukke Det Russiske Atletikforbund fra al international atletik.

Det skete, efter at en rapport fra Det Internationale Antidopingagentur (Wada) afslørede omfattende statsstøttet doping i russisk atletik.

Allerede et lille års tid tidligere havde den tyske tv-station ARD i en dokumentar anklaget russisk sport for systematisk at dække over positive dopingprøver samt at gøre brug af korruption.

Dokumentaren fik Wada til at nedsætte det udvalg, som i nu to rapporter har fastslået omfattende dopingsnyd i russisk atletik.

Skandalen har trukket spor helt op til toppen i IAAF til den tidligere præsident Lamine Diack, der nu efterforskes af fransk politi for korruption - blandt andet i forbindelse med at dække over positive dopingprøver fra russiske atletikudøvere.

Diacks søn Papa Massata Diack samt Valentin Balakhnichev, der er tidligere præsident for Det Russiske Atletikforbund, og den tidligere atletiktræner Alexei Melnikov, er alle tre blevet udelukket fra atletik på livstid.

Sebastian Coe bliver også fra nogle sider beskyldt for at have været vidende om skandalen, da han bestred posten som næstformand. Han er dog ikke anklaget for noget.

I forbindelse med udelukkelsen blev også det russiske antidopingorgan, Rusada, suspenderet af Wada, og adskillige topchefer i det russiske antidopingarbejde har forladt deres respektive poster.

Samtidig har den russiske regering og Det Russiske Atletikforbund arbejdet på at få styr på antidopingarbejdet, således at man levede op til Wadas krav inden fredagens afgørelse omkring OL-deltagelsen.

Wada offentliggjorde onsdag en rapport, der viste, at det i 736 tilfælde har været umuligt at tage en dopingprøve i Rusland mellem 15. februar og 29. maj.

/ritzau/

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.