Annonce
Atletik

En ny atletikstjerne er født

Svenske Armand Duplantis på 18 år kan slå verdensrekorden i stangspring.

Armand Duplantis spås en stor fremtid i stangspring. Foto: Martin Meissner/AP

Atletikken fik en ny stjerne søndag aften.

Svenske Armand Duplantis er blot 18 år, men han tog guldet i stangspring på overbevisende vis, da han blandt andre slog verdensrekordholderen Renaud Lavillenie med et spring på 6,05 m.

Armand Duplantis

Født 10. november 1999.

Højde: 1.68 m

Vægt: 68 kg

Slog verdensrekorden for syvårige og har alle verdensrekorderne op igennem alderstrinnene.

Udvikling

2018: 6,05 m

2017: 5,90 m

2016: 5,51 m

2015: 5,30 m

2014: 4,60 m

Far og træner Greg Duplantis

Mor Helena Duplantis (født Hedlund), Sveriges bedst mangekæmper gennem 1980’erne

Springet var U20-verdensrekord, og rekorden blev sat på så overbevisende vis, at selv Renaud Lavillenie – der længe har siddet på tronen – var henne og lykønske sin unge konkurrent.

»Jeg kommer til at ligge og se video af mit spring igen og igen i nat. Jeg kan stadig ikke forstå, at det endte, som det gjorde, og det er en milepæl i min karriere,« sagde Armand Duplantis.

Hans knap så svenskklingende navn kommer sig af, at han har en amerikansk far (han sprang selv 5,80 m) og en svensk mor (tidligere mangekæmper).

En tynd splejs

En af Danmarks bedste stangspringere, Rasmus Weinold Jørgensen, der har flere danske mesterskaber i stangspring bag sig, er imponeret af den unge gut.

»Det er lige før, at han ikke ligner en stangspringer, for han er en tynd splejs og ikke så fysisk trænet endnu, men han har en sindssyg god teknik,« siger Rasmus Weinold Jørgensen, hvis bedste resultat er 5,65 m.

På grund af Armand Duplantis’ unge alder begyndte man allerede kort efter at tale om, hvorvidt han kan slå verdensrekorden, der lyder på 6,14 m (udendørs) og er sat af Sergej Bubka.

»Han har sprunget hele sit liv og er i stadig god udvikling, så jeg tror godt, at han kan sætte verdensrekord, men der kan godt gå flere år. Han er stadig 10 cm fra verdensrekorden. 10 cm lyder ikke af meget, men det er en del, når man er oppe i de højder,« siger Rasmus Weinold Jørgensen.

Hvis Duplantis skal slå rekorden, kan det betyde, at han skal ændre på flere parametre.

»Jeg har svært ved at bedømme, om han kan gøre det med de samme stænger, tilløb og fart. Man kan godt forestille sig, at der skal noget mere til, og hvis han skal springe med en stang, der er lidt større, skal han vænne sig til det, og det kan godt tage noget tid,« siger Rasmus Weinold Jørgensen, der også bed mærke i russeren Timur Morgunov.

»Han er 21 år og springer 6,00 m, og det er også en spændende historie.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Sport
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her