Europa vil have eget OL

Europa sakker agterud i den globale medaljekamp. Et europæisk OL skal vende udviklingen.

Artiklens øverste billede
Europas atleter skal i højere grad stå på sejrsskamlen som den danske guldfirer gjorde ved OL i Beijing i 2008. Foto: Lars Krabbe

Europas atleter sakker agterud, og end ikke den tidligere supersportsmagt Rusland kan følge med i Kinas og USA's olympiske medaljekapløb.

Men nu er modtrækket i støbeskeen, skriver Politiken. Det sker i form af regionale olympiske lege kaldet European Games.

Genrejsning af europæisk storhed

I stil med de globale olympiske lege skal European Games afholdes hvert fjerde år, og hvis den nye megasportevent vedtages, bliver det i første omgang i form af sommerlege i 2014 og siden fulgt op af vinterlege.

Forslaget kommer fra ireren Patrick Hickey, der er præsident for sammenslutningen af de nationale olympiske komitéer i Europa og medlem af Den Internationale Olympiske Komité.

- Engang vandt vi de fleste olympiske medaljer, det gør vi ikke længere. Men vi har en fornemmelse af, at European Games kan bruges til at genrejse europæisk storhed ved de olympiske lege, siger Patrick Hickey til BBC.

Danmark har sagt ja

Der skal stemmes om initiativet, når EOC mødes til generalforsamling i Rusland i november. Foreløbig har 47 ud af 49 medlemslande sagt ja - også Danmark.

Forslaget har været forbi flere af specialforbundene i Danmarks Idræts-Forbund, og de er vendt begejstrede tilbage, fortæller DIF-formand Niels Nygaard:

- For en række af vores mindre idrætsgrene, der ikke har så stor eksponering, vil European Games være godt, siger han til Politiken.

- De har svaret meget positivt på vores henvendelse, for det vil være en god aktivitet og give synlighed, lyder det fra DIF's formand.

Andre kontinenter har allerede regionale lege. I år er der Pan Amerikanske Lege i Mexico, Pan Arabiske Lege i Qatar og All-African Games i Mozambique.

Ritzau

Andre læser

Mest læste

Del artiklen