Kajakmasochisten har omsider fundet nogen, der er lige så åndssvag som han selv

Alle dage har René Holten Poulsen vakt opsigt med stor offervilje og store ambitioner. Ofte har kajakroeren måttet kæmpe sig alene frem mod målet, men nu har han fundet en træner med samme drømme. Indtil videre har det givet to VM-guldmedaljer og en nominering til Årets Sportsnavn 2015.

Artiklens øverste billede
René Holten Poulsen træner hårdt for at blive klar til OL i Rio i 2016.

»Jeg er taget herover for at komme i form til at kunne træne rigtigt intensivt.«

Læs lige sætningen igen.

René Holten Poulsen er taget til Florida for hver dag at arbejde så stenhårdt, at hans krop kan blive klar til at arbejde endnu stenhårdere.

De grundlæggende principper for en eliteatlet udstillet på få ord, men kajakroeren klager ikke.

Faktisk elsker lollikken at presse sig selv og sit legeme så meget, at han altid har haft ry for at være lidt af en særling selv i en sport befolket af masochister.

Som knægt cyklede René Holten Poulsen dagligt næsten 40 km for at nå i skole, klare avisruten og til sidst komme frem og tilbage til træningen i Maribo, og kravene formede ham i en grad, så han i en alder af 26 år kan tillade sig at drømme realistiske drømme om at hente guld ved OL i Rio 2016.

I mange år har han mest fantaseret selv, men triumfen i Brasilien næste sensommer er blevet endnu mere realistisk af det faktum, at han omsider har fundet en makker med lige så rebelsk en tilgang til det forventelige og det lad-sig-gørlige.

Den nye legekammerat er Zoltán Bakó, en 64-årig ungarer, der selv deltog ved OL tilbage i 1970’erne, siden tog en universitetsuddannelse inden for træning og fysiologi og nu er fuldtidstræner for det danske kajaklandshold.

En tjans, hvorfra han i år har været med til at skubbe René Holten Poulsen det sidste stykke mod toppen og mod VM-guld i enerkajak på både 500 meter og 1.000 meter.

I historien har kun seks før ham præsteret sådan en double, men meget sigende ser René Holten Poulsen tilbage på mesterskaberne i Milano med blandede følelser, fordi hans utålmodighed førte til diskvalifikation i 1.000 meter toerkajak.

»Det var fandeme ikke særligt fedt, for vi kunne have vundet guld, så godt roende var vi. Så havde jeg vundet tre guld ved samme VM, det har ingen prøvet før, men nu ved jeg, at jeg kan, og så er det fedt at kunne gå efter det sammen med Zoltán,« fastslår René Holten Poulsen.

»Tidligere har jeg fået at vide, at jeg har været fuldstændig åndssvag, når jeg har talt om tre VM-guld, men Zoltán er bare »OK, hvorfor ikke forsøge?« Måske lykkes det ikke i første hug, måske lykkes det aldrig, men bare det, at Zoltán er klar til at stile efter noget højere, er fantastisk for mig. Han er med på at gå efter det største, selv om det kan virke urealistisk.«

Også på det helt konkrete plan har Zoltán Bakós tilstedeværelse været som en åbenbaring.

Med egne ord har René Holten Poulsen til tider følt sig som sin egen træner, ikke verdens letteste stilling at bestride, og i Zoltán Bakó har han pludselig fået én, der i kraft af sin fuldtidsansættelse har tid til at sidde flere timer på kontoret for at diskutere træningstekniske spidsfindigheder.

En stor forandring i forhold til dengang, da René Holten Poulsen selv skulle mestre den svære kunst at kombinere intensitet, volumen og øvelser til et træningsprogram, som hans træner så ville løbe efter og kommentere.

I dag står Zoltán Bakó for at lave planerne, så René Holten Poulsen kan bruge mere krudt på netop ikke at brænde krudt af, og den forbedrede mulighed for at restituere og lade op har gjort underværker for både helbredet og sindet.

»Det er fedt at blive taget alvorligt, og jeg kan tale med Zoltán om alt. Han giver mig også gode råd til, hvordan jeg kan prioritere de små ting i hverdagen, så jeg kan præstere på et endnu højere niveau. Tidligere var det lige modsat. Da var det mærkeligt, at jeg gad gøre sådan og sådan, og er det nu nødvendigt med al den træning, blev jeg spurgt. Ja, det er nødvendigt med al den træning. Det er rigtigt svært for andre at forstå, og også for mig at forklare, hvor stor en indsats det kræver for at opnå den slags resultater individuelt,« understreger René Holten Poulsen.

»Hvis man vil opnå det, er der ikke råd til at ramme lidt ved siden af, der skal arbejdes maksimalt, og så bliver man træt af, at ens træner ser lidt skævt til én, for han skal også kunne tænke stort. Det problem har jeg ikke med Zoltán, han forstår, hvad der skal ske, og hvad der skal til.«

Deltag i JPs store afstemning her og vær med til at bestemme, hvem der skal være årets sportsnavn.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.