Den danske model giver mulighed for at dyrke elitesport og leve et liv uden for træningsanlægget

Med otte deltagere ankommer Danmark til den brasilianske storby med det største atletikhold i 44 år.

Artiklens øverste billede
Ole Hesselbjerg er blandt de otte altetikudøvere, der skal kæmpe for Danmark ved OL i Rio. Foto: Lone Dybdal/DAF

Den såkaldte danske model, hvor elitesport går hånd i hånd med uddannelse eller en civil karriere for atleterne, er en væsentlig forklaring på, at Danmark kan sende otte atletikfolk med til OL i Rio, hvor der er åbningsceremoni fredag den 5. august, mens atletikken indledes fredag den 12. august.

Den sidste og ottende deltager i atletik blev fundet fredag, hvor Ole Hesselbjerg fik billet til 3.000 m forhindringsløb, og dermed er Danmark godt repræsenteret i vel nok OL’s mest profilerede idrætsgren. Fem af de otte er debutanter ved OL.

En af grundpillerne i den danske model er det arbejde, som foregår rundt på lokalt plan.

Lone Hansen, direktør i Team Danmark

Så stort et atletikhold har Danmark ikke haft med ved et OL siden legene i München i 1972, og ifølge Lone Hansen, som er direktør i Team Danmark, er det resultatet af et både målrettet og grundigt stykke arbejde af Dansk Atletik Forbund (DAF).

Team Danmark har arbejdet tæt sammen med landets forskellige specialforbund, herunder DAF, for at sikre, at eliteudøvere ikke opgiver en lovende karriere, fordi de ydre rammer ikke er i orden.

Erfaringen er, at hvis det enkelte forbund i hverdagen hjælper og yder støtte til udvikling af kostplaner, træningsprogrammer, økonomi, test og generelt sørger for en række praktiske ting, kan en eliteudøver i langt højere grad bruge sin energi og kræfter på det sportslige.

»En af grundpillerne i den danske model er det arbejde, som foregår rundt på lokalt plan. Det handler bl.a. om at sikre gode træningsmiljøer for eliteudøvere, så hverdagen kan hænge sammen, og at man kan leve et liv ved siden af sin sport,« siger Lone Hansen.

Vigtigt med lokalt arbejde

Men det er også vigtigt, at Team Danmarks eksperter arbejder sammen med lokale foreninger med at udvikle de beskyttende miljøer, der er nødvendige for atleterne, hvis de ikke findes i forvejen.

»Vi forsøger at skabe nogle rammer for eliteatleterne, som giver dem mulighed for at leve et godt og helt liv ved siden af deres elitesport, som jo kræver meget af den enkelte atlet. Det handler meget om, at man som eliteatlet vælger at fortsætte sin karriere, fordi andre sørger for, at hverdagen kan hænge sammen,« siger Lone Hansen, der fremhæver Sara Slott Petersen som en rollemodel for den danske model, der gør det muligt at stifte en familie og tage en uddannelse ved siden af en karriere som eliteatlet.

Den 29-årige hækkeløber har netop vundet EM-guld i Amsterdam.

»Det bliver stadig mere afgørende, at Danmark kan tilbyde de bedste atleter gode og fleksible rammer, så de også sent i karrieren har lyst og mulighed for at satse på eliteidræt,« siger Lone Hansen, som roser det arbejde, som DAF har gjort for at styrke sine eliteudøvere.

»Dansk atletik er inde i en rigtig positiv udvikling. Kronen på værket var selvfølgelig Sara Slott Petersens EM-guld i sidste uge. Og med Ole Hesselbjergs OL-udtagelse får vi hele otte udøvere med til Rio. Det vidner om et rigtig flot og målrettet stykke arbejde af Dansk Atletik Forbund,« siger direktøren i Team Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.