Messi-dom skader en i forvejen ramt sportsindustri

Dommen vil sætte spørgsmålstegn ved integritet i sportsverdenen og have konsekvenser for brandet Messi.

Artiklens øverste billede
Lionel Messi forlader retten i Barcelona, efter han er blevet idømt 21 måneders betinget fængsel og en bøde. Foto:AP

Korruption i Fifa, Maria Sharapovas dopingskandale og suspendering af russiske atleter ved OL. Det er blot få eksempler på skandaler i sportsverdenen, som har været i mediernes søgelys den seneste tid. Og nu kan endnu en skandale tilføjes listen, efter den argentinske fodboldstjerne Lionel Messi og hans far, Jorge Horacio Messi, onsdag er blevet idømt 21 måneders betinget fængsel for skattesvig.

»Vi har behov for en masse positive historier i sportsindustrien, men det er sådan i øjeblikket, at der hele tiden er en, som dummer sig,« siger brandingekspert og forsker i sportsøkonomi Kenneth Cortsen.

Fodboldstjernen og hans far er nu dømt for tre forskellige forhold i skattesagen. Da dommen er mindre end to år, kommer Messi og hans far ikke til at sidde i fængsel på grund af særlige regler i den spanske lov. Foruden den betingede dom er Messi blevet dømt til at betale en bøde på 14,7 mio. kr., mens hans far skal betale et beløb på omkring 11 mio. kr.

Hvor der er penge ...

»Nogle folk er ude i moralske gråzoner, men dette er et direkte brud på loven. Det giver ridser i lakken på brandet Messi. Det er en af mange sager, som sætter spørgsmålstegn ved integritet i sportsverdenen og understreger samtidig fænomenet, ”hvor der er penge, er der også grådighed”. Det er et uheldigt signal at sende, når man er sportsstjerne,« siger brandingeksperten.

Anklagerne tog form i 2013, da Messi og hans far blev anklaget for at have snydt den spanske stat for 30 mio. kr. i perioden 2007 til 2009. Ifølge anklageren skete det ved hjælp af skattely i udlandet. Skatteuddragelsen skulle være forestået af Messis far, men anklageren har ment, at Messi selv har været vidne til hændelserne.

Både far og søn har afvist dette med begrundelsen, at Lionel Messi alene har koncentreret sig om at spille fodbold, mens faderen har taget sig af det økonomiske.

Men efter dommen er faldet, ser det ud til, at skaderne kan ramme bredt.

Sponsorspørgsmålet

»Nogle sponsorer vil nok blive lidt påpasselige nu og sige, at det er ikke noget, vi vil associere vores eget brand med. Det bliver spændende, hvordan hans sponsorer vil reagere. Tidligere har man set, at sponsorer går relativt hurtigt ud og dropper samarbejdet,« siger Kenneth Cortsen.

Heldigt for Messi er det, at hans position er den absolutte topstjernes. Derfor vil hans sponsorer sandsynligvis ikke have råd til at stoppe samarbejdet. Men det er en sag, som kommer til at stå sin prøve – ikke mindst i offentligheden.

Cortsen vurderer, at det kan være fornuftigt for Messi at undskylde til befolkning og fans. Men med en undskyldning ligger også et løfte om, at der efterfølgende ikke sker lignende ting.

»For så ved man godt, det klinger hult, hvis man dummer sig igen.«

For Messis vedkommende vil det nok ikke blive et problem, vurderer eksperten.

»Han er en type, som lever et stille og rolig liv. Han ender ikke ud i værtshusslagsmål. Det bliver hans fordel,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.