Sikkerheden er skærpet mere end nogensinde ved Tour de France

Ansigtskendere, en eliteenhed og mere end 25.000 politimænd skal følge verdens største cykelløb, der lørdag skydes i gang ved Mont Saint-Michel.

Artiklens øverste billede
Team Tinkoff på træningstur langs den forblæste kyst i Normandiet dagen før Tour-starten. Foto: Christophe Ena/AP

SAINT-Lô — Der er små, blå plastikdimser at finde over det hele i pressecenteret i Saint-Lô. I den store sal, hvor journalister fra hele verden er samlet i dagene op til Tour de France-starten. Hver og en er udleveret af de grønklædte vagter ved indgangen, som straks klipser dem fast til folks tasker.

Der skal man skrive sit navn og telefonnummer, og først når Touren er slut, må man pille den af sin taske igen. I tilfælde af at der bliver behov for at finde taskens ejermand og forsikre sig, at indholdet ikke er sprængstoffer eller andre objekter, der skal fremme dystre formål.

Sådan var det ikke tidligere, men det er den nye virkelighed. Sikkerhedsforanstaltningerne er større og mere omfattende end nogensinde før ved den 103. udgave af det legendariske cykelløb. Som en direkte konsekvens af terroranslaget i Paris i november 2015.

Over 25.000 gendarmer og politimænd samt 50 motorcyklister fra den republikanske garde, der typisk eskorterer vigtige personligheder, skal på arbejde. 12 politimænd følger Tour de France-feltet hele måneden, og GIGN-enheden, en elitestyrke, der er specialiseret i antiterror- og gidseltagningsopgaver, er indkaldt for første gang i løbets historie.

Det oplyser Pierre-Yves Thouault, som er sikkerhedsdirektør for Tour de France, til Jyllands-Posten.

To store arrangementer

»Vi har ansat ekstra sikkerhedsfolk, og hvis du går ud af pressecenterets bagdør, vil du se, at der også står en sikkerhedsagent dér,« siger han og understreger, at det enorme arbejde er foretaget af Indenrigsministeriet, der simultant skal sikre både EM-slutrunden og Tour de France.

Den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, præsenterede sikkerhedsplanen for Tour de France i en tale den 24. maj.

»Vi skal være udvise ekstrem vagtsomhed med denne terrortrussel og forberede alle mulige midler. I hvert eneste øjeblik handler det om anticipation,« sagde han.

»Som alle ved, hænger der en terrortrussel over vores land, og jeg har allerede haft lejlighed til at sige, at denne trussel er meget høj. Over for en fjende, der forsøger at ramme os når som helst, må vi være på vagt ethvert øjeblik,« sagde Bernard Cazeneuve.

Styrkerne skal agere præventivt og være i stand til at reagere i de mest akutte situationer, som et terrorangreb på og omkring løbsruten ville være. En rute, der i årets udgave strækker sig over 3.535 km og går igennem fire forskellige lande.

Tour de France er en meget vanskelig begivenhed at sikre, fortæller Pierre-Yves Thouault. Tour de France-karavanen er næsten i konstant bevægelse i over en måned, og det er forholdsvis sjældent, at ryttere, journalister og følgere får muligheden for at overnatte samme sted flere nætter i træk.

Ud over den blå plastikdims er der også indført yderligere sikkerhedsforanstaltninger ved indgangen til pressecenteret i Saint-Lô. Man skal åbne taskerne, så vagterne kan se, hvad de indeholder, og alle bliver skannet med en slags metaldetektor.

Men det er ikke de eneste tiltag, som løbsarrangøren ASO har foretaget i samarbejde med Indenrigsministeriet.

Touren bliver svær at sikre, når feltet kommer til de store urbane centre. Risikoen er for alvor mod slutningen af Touren, fordi det er symbolsk og synligt at ramme løbet, når det når til Paris. Det er de samme udfordringer som med Boston Marathon-bomben.

Magnus Ranstorp, forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm

»Som et nyt tiltag er der også kommet ansigtskendere, der er gode til at huske ansigter, visuelle tjek og præfiltrering ved start- og slutzonerne. Desuden har vi for første gang nogensinde oprettet et koordineringscenter, der sørger for at samle alle sikkerhedsoplysninger. Det vil bestå af en politimand, en gendarm og en såkaldt »sous-préfet«, der en slags repræsentant for Indenrigsministeriet. Det er et permanent hold, der vil følge hele løbet og befinde sig ved mållinjen ved hver eneste etape,« siger Pierre-Yves Thorault.

Svær at sikre

Terrorekspert Magnus Ranstorp, der er forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm, vurderer truslen mod Tour de France som lige så alvorligt som ved EM i fodbold, der også afholdes i Frankrig i disse dage.

»Touren bliver svær at sikre, når feltet kommer til de store urbane centre. Risikoen er for alvor mod slutningen af Touren, fordi det er symbolsk og synligt at ramme løbet, når det når til Paris. Det er de samme udfordringer som med Boston Marathon-bomben,« siger Magnus Ranstorp.

Må ikke begrænse festen

Pierre-Yves Thouault indrømmer da også, at han har fået henvendelser fra hold og fans omkring sikkerheden. Men der har ikke været tale om en decideret frygt, fortæller han. Blot spørgsmål omkring, hvad tiltagene ville være.

»Lad os ikke gøre frygten endnu mere frygtelig. Christian Prudhomme (Tour de France-direktøren, red.) siger ofte, at det er 3.500 km smil. Jeg siger, at det er 7.000, fordi der står mennesker på begge sider af vejen. Tour de France skal forblive en fest,« understreger han.

Indtil videre har der dog ikke været nogen mærkbare forskelle for holdene i forhold til tidligere år, siger Trek-Segafredos franske sportsdirektør, Alain Gallopin.

Han har dirigeret hold i verdens største cykelløb siden 1990’erne.

»Indtil videre har sikkerheden ikke været noget, som rytterne eller staben taler om. Men jeg synes da, at det er en god ting at styrke sikkerheden. Jo mere sikkerhed der er, jo bedre er det for alle. Jeg er 100 pct. tilhænger af det, og jeg synes, at det er beroligende,« siger Alain Gallopin.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.