Skattesag: Kørepenge til spiller uden bil eller kørekort i eliteklub

En spiller står med gæld på 200.000 kroner, lyder det fra Håndbold Spiller Foreningen.

Artiklens øverste billede
»Vi ser flere spillere, som ender med kæmperegninger, fordi klubberne ikke har haft styr på, hvordan kørselsreglerne er,« siger Michael Sahl Hansen (t.h.), direktør i Håndbold Spiller Foreningen. Foto: Anders Brohus/Polfoto

Der blev udbetalt for mange kørepenge i årene fra 2008 til 2011 i 1. divisionsklubben Team Sydhavsøerne, der er en eliteklub med base i Maribo.

Landsskatteretten har afgjort at 19 tidligere medarbejdere, primært spillere og trænere, men også holdledere og en bogholder, har fået udbetalt i alt 1,5 mio. kroner for meget i skattefri befordringsgodtgørelse.

I et enkelt tilfælde drejer det sig også om, at klubben har dækket en spillers private udgifter for 80.000 kroner.

Vi ser flere spillere, som ender med kæmperegninger.

Michael Sahl Hansen, direktør Håndbold Spiller Foreningen

Seks tidligere medarbejdere er frifundet. Team Sydhavsøerne har valgt at tage en af de tabte sager videre til domstolene, der ventes at behandle den til efteråret.

I følge Skat har der været mange uregelmæssigheder i klubben.

For at modtage skattefri kilometerpenge skal man køre i egen bil, men det var ikke altid tilfældet, fremgår det af sagen.

En ansat kørte i en bil, der var ejet af hans far og stedmor, og hvor hovedparten af udgifterne blev betalt af faderen. En anden ansat kørte i sine forældres bil.

»Vi kan ikke tjekke, om folk kører i deres egen bil. Vi får køresedler og går ud fra, at oplysningerne er korrekte. Man kan nok også finde eksempler hos store virksomheder, hvor medarbejdere ikke kører i egen bil, men får kilometerpenge alligevel,« siger Anders Henriksen, der er direktør for Team Sydhavsøerne.

Ingen kørekort

Over i den mere spektakulære afdeling, blev der udbetalt kørepenge til en spiller, der endnu ikke havde kørekort.

»Virksomheden var endda klar over, at den ansatte ikke havde kørekort, idet klubben betalte for hans udgifter til erhvervelse af kørekort,« fremgår det af sagens akter.

Direktøren i Team Sydhavsøerne erkender, at den sag er uheldig.

»Det er selvfølgelig ikke i orden. Men vi kan ikke tjekke, om folk har kørekort eller ej. Og det er ikke klubben, der har betalt for, at han skulle tage et kørekort. Det er muligvis en af vores sponsorer,« siger Anders Henriksen.

Desuden har spillerne anmodet om kørepenge for at køre til og fra kampe, selvom der også har været en spillerbus.

Det kan ikke passe, mener Skat, der eksempelvis undrer sig over følgende:

»Spillerne, der ifølge kørselsrapporterne kører selv, har ikke i denne forbindelse anmodet om refusion af broafgift i forbindelse med kørsel til udekampe i Jylland,« fremgår det af sagen.

Direktøren i Team Sydhavsøerne afviser, at der snydes på den måde.

Nybagt far tog færgen

»Vi havde eksempelvis en spiller, der boede i Nakskov. Han var lige blevet far, og han kunne spare to timer hver vej til udekampe i Jylland, hvis han kørte i bil og tog færgen fra Tårs til Spodsbjerg og mødte spillerbussen ved Odense. Dermed slap han for den lange tur op over Sjælland, hvor der blev samlet spillere op. Men det tror Skat ikke på. Det er helt urimeligt, at vi bliver mistænkeliggjort på den her måde,« siger Anders Henriksen.

Der blev generelt ikke ført den fornødne kontrol, mener Skat.

»Der foreligger ingen oplysninger om, at klubben registrerede, hvem der kørte med i spillerbussen. Klubbens bogholdere, der forestod kontrol af grundlaget for udbetaling af skattefri kørselsgodtgørelse, havde således ikke mulighed for at kontrollere, om det var korrekt, at den enkelte spiller/træner kørte i egen bil, eller om han kørte med i spillerbussen,« fremgår det af sagen.

Hos Team Sydhavsøerne føler klubben sig urimeligt behandlet. Klubben træner i flere forskellige haller, og nogle gange i flere haller samtidig med eksempelvis første- og andetholdet. Men Skat mener ikke, at det er dokumenteret tilstrækkeligt.

»Der bliver ikke set på virkelighedens verden. Der stilles så høje krav til dokumentation, at det er umuligt at leve op til for en klub, som i høj grad er bundet op på frivillige kræfter. Hvis vi bliver dømt på det her, kan man lige så godt lukke en lang række eliteidrætsklubber,« mener Anders Henriksen.

Håndbold Spiller Foreningen (HSF), der repræsenterer landets håndboldspillere, har ikke ført sagen, men kender den godt.

Gæld på 200.000

Direktøren for HSF, Michael Sahl Hansen, fortæller, at en tidligere spiller fra Team Sydhavsøerne i dag står med en regning på 200.000 kroner, fordi kørepengene er ændret til A-indkomst. Det betyder, at han også skal betale en stor del af sin SU tilbage.

»Vi ser flere spillere, som ender med kæmperegninger, fordi klubberne ikke har haft styr på, hvordan kørselsreglerne er,« siger Michael Sahl Hansen.

Han erkender, at spillerne selv har et stort ansvar.

»Spillere der snyder med åbne øjne, har vi ikke ondt af. Og alle skal sørge for at få sin kontrakt og sin kørsel tjekket igennem af eksterne rådgivere,« siger Michael Sahl Hansen.

Team Sydhavsøerne beklager, at tidligere medarbejdere nu står med regninger.

»Det er også derfor, at vi har valgt at yde advokatbistand og tager sagen videre til domstolene,« siger Anders Henriksen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.