Kæmpe dopingsag blev akkurat forældet

211 blodposer fra dopingskandalen Operacion Puerto blev frigivet 22 dage efter, at sagen passerede forældelsesfristen på 10 år. Men den behøver ikke at slutte her, vurderer en ekspert.

Artiklens øverste billede
Den spanske gynækolog Eufemiano Fuentes var hovedperson i bloddopingskandalen Operacion Puerto, som eksploderede i 2006. I 2013 blev han idømt et års betinget fængsel for sin rolle i sagen – nu er den afgørelse blevet trukket tilbage. Foto: AP/Andres Kudacki

En sejr og et nederlag på samme tid. Sådan kan man betegne udviklingen i den spanske dopingskandale, Operacion Puerto, efter at en spansk appeldomstol i Madrid tirsdag besluttede at give bl.a. det internationale antidopingagentur, Wada, adgang til 211 blodposer fra sagen.

Blodposerne blev beslaglagt af spanske Guardia Civil, da myndighederne den 23. maj 2006 ransagede dopinglægen Eufemiano Fuentes’ klinik i Madrid. De blev et omdrejningspunkt i skandalen, der bl.a. fældede cykelstjernerne Jan Ullrich og Ivan Basso. Og siden da har de været utilgængelige for alverdens antidopingmyndigheder, som gerne ville teste dem og finde blodposernes rette ejermænd, så de kunne stilles til ansvar for deres brud på dopingreglerne.

Både tennisspillere, atletikudøvere, en lang række cykelryttere og fodboldspillere fra FC Barcelona og Real Madrid blev kædet til sagen. I alt mente man, at Fuentes havde over 200 kunder fra elitesportens verden. Men blot fem personer – foruden Ullrich og Basso gælder det cykelrytterne Alejandro Valverde, Jörg Jaksche og Michele Scarponi – har modtaget en disciplinær straf.

I april 2013 besluttede retten i Madrid, at beviserne fra Operacion Puerto skulle destrueres, efter at Eufemiano Fuentes blev idømt et års betinget fængsel i sagen. Men tirsdag den 14. juni 2016 kom vendepunktet: Efter et årelangt juridisk tovtrækkeri bliver poserne frigivet til Wada, den internationale cykelunion (UCI), den italienske olympiske komité (Coni) og det spanske cykelforbund (RFEC).

22 dage for sent

Problemet er bare, at det – i hvert fald ved første øjekast – er for sent. Den 23. maj i år var det præcis 10 år siden, Guardia Civil braste ind på Eufemiano Fuentes klinik og beslaglagde de mange hårdtslående beviser. Forældelsesfristen i dopingsager er på 10 år. Bl.a. David Howman, direktør i Wada, raser over den lange sagsbehandling.

»Vi er forfærdede over, at det tog så lang tid at få en afgørelse,« udtaler han i en pressemeddelelse og kalder beviserne »afgørende«.

Ifølge spanske medier indeholder de 211 blodposer blod og plasma fra i alt 36 sportsfolk, 23 cykelryttere, 12 atletikudøvere og en ukendt.

UCI-præsident Brian Cookson giver også den spanske domstols afgørelse en blandet modtagelse. UCI vil nu – sammen med de øvrige parter i sagen – »vurdere de juridiske muligheder for at analysere blod- og plasma-poserne og, hvor det er muligt, forfølge overtrædelser af antidoping-reglerne«.

Endnu en brik i puslespillet

Sagen er nemlig, at forældelsesfristen ikke behøver at være så afgørende, som man kunne tro. Sådanne frister kan med afsæt i lovgivningen i det enkelte land skubbes.

I 2012 blev Lance Armstrong eksempelvis fældet for handlinger, der lå uden for forældelsesfristen, bl.a. fordi han havde truet vidner til tavshed og løjet under ed i USA, påpeger Jens Evald, professor i sportsret ved Aarhus Universitet og tidligere formand for Anti Doping Danmark.

»Der er ingen tvivl om, at lige præcis spørgsmålet om forældelse bliver udfordret,« vurderer Jens Evald og glæder sig uanset hvad over den spanske afgørelse.

»Det giver indsigt i, hvordan atleter, som i dag er aktive, dopede sig tidligere. Og man får endnu en gang en brik i det puslespil, som fortsat bliver lagt om doping i cykling dengang.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.