*

Sport

Drastisk forslag: Nulstil alle verdensrekorder i atletik

Et drastisk forslag går ud på at nulstille alle verdensrekorder i atletik i kampen for en ren sport.

Diskoskasteren Jürgen Schultz slog i 1986 den daværende verdensrekort med mere end to meter. Hans rekord står stadig i 2016. Foto: Jügen Sindermann / Wikimedia Commons

2015 har været et stormfuldt bekendtskab for atletiksporten. Dopingbeskyldninger mod atleter og statsstøttede dopingprogrammer har ryddet forsider i hele verden.

Nu har Storbritanniens Atletikforbund fremlagt en række forslag, som det mener kan genoprette atletiksportens troværdighed. Forbundet foreslår blandt andet, at man nulstiller alle verdensrekorder i samtlige atletikdiscipliner.

Problemerne begyndte for alvor i august, da den tyske tv station ARD i samarbejde med den engelske avis Sunday Times fremlagde resultaterne af 12.000 blodprøver fra 5.000 atletikudøvere på topplan. Her fremgik det, at 800 atleter i forskellige atletikdiscipliner havde aflagt mistænkelige og unormale blodværdier.

Herefter iværksatte Det Internationale Antidopingagentur (WADA) en større undersøgelse, og da det fremlagde de første resultater i november, var der ingen trøst at hente for Atletikforbundet.

Det viste sig, at Rusland havde kørt et statsstøttet dopingprogram, hvor idrætsudøvere blev vejledt i, hvordan de undgik at blive taget for doping.

Byder forslaget velkommen

Direktør i Dansk Atletik Forbund (DAF), Jakob Larsen, er som udgangspunkt begejstret for forslaget med at nulstille verdensrekorderne.

»Det er en måde at hviske tavlen ren på og starte på en frisk. Men der er ingen tvivl om, at der mest er tale om symbolpolitik, og det vil unægteligt gå udover de udøvere, der har sat verdensrekorder uden brug af doping. For dem er der også nogen af, det er jeg helt sikker på,« siger han.

Han mener heller ikke, at man ved at nulstille verdensrekorderne vil få dopingfri verdensrekordlister.

»Det sender at stærkt signal, men man skal ikke tro, at en ny verdensrangliste vil være fri for dopingrekorder,« siger han.

Michael Ask, der er direktør i Anti Doping Danmark, mener, at det er et drastisk skridt at nulstille verdensranglisterne.

»Jeg er i tvivl om, hvad det vil løse. De seneste afsløringer har vist, at det ikke blot er udøverne, der er involveret. Det er trænere, læger og hele lande der er involveret i systematisk doping, og som jeg tidligere har sagt, så bør man i gå efter dem i stedet for udøverne,« siger han.

Gør som i spydkast

En af de mere opsigtsvækkende og mistænkelige verdensrekorder blev sat af den østtyske diskoskaster Jürgen Schults i 1986, da han helt uhørt slog den tidligere verdensrekord med over to meter. Den rekord står stadig i 2016, og ingen har været i nærheden af at slå den.

I stedet for at nulstille verdensrekorderne, så foreslår Jakob Larsen, at man ændrer lidt i reglerne og procedurerne i atletikdisciplinerne, således at de gamle verdensrekorder stadig er opført i historien, men at man i praksis starter en ny liste. Faktisk er dette sket tidligere i historien, men det skete i sikkerhedens og ikke antidopingens skær.

I 1986 ændrede Det Internationale Atletik Forbund(IAAF) tyngdepunktet i mændenes spyd i spydkast, således at spyddet "dykkede" tidligere i luften. Det medførte, at kastelængden blev forkortet med omkring 10 pct. En identisk justering foretog man i 1999 for kvindernes vedkommende.

Denne model kunne man nemt tænke ind i de andre atletikdiscipliner, mener Jakob Nielsen.

»Så undgår man, at de udøvere, der har sat rekorder på ærlig vis, mister deres titel,« siger han.

Hvordan kan det helt praktisk lade sig gøre - 800 m. er vel 800 m. uanset hvordan man drejer det?

»Jeg medgiver, at det er lettere i nogle discipliner, end det er i andre. Men man kunne eksempelvis ændre lidt i startopstillingen eller sådan noget. Det kan lade sig gøre, hvis man vil,« siger han.

Andre forslag fra England

Forslaget fra Storbritannien indeholder også andre tiltag, som man vil have IAAF til at overveje.

Blandt andet foreslås et offentligt register over resultaterne fra alle dopingtests, minimum otte års udelukkelse for positive dopingtests således at udøverne går glip af to OL, en mulighed for udelukkelse på livstid samt at man omdøber alle verdens antidoping organisationer. Således skulle Antidoping Danmark f.eks. skifte navn til Ren Sport Danmark.

Derudover foreslås det, at man forlænger den periode, hvor udøvere på misse tre dopingtests indenfor, uden at det udløser en karrantæne. I øjeblikket er den periode på 18 måneder.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Årets sportsnavn 2017
Annonce
Årets sportsnavn 2017
Annonce
TV anbefaler
Sport
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her