Jesper Skibby vil skabe dopingdebat

Eks-cykelrytter håber, at hans programserie vil være med til at starte en diskussion om dopingmisbruget blandt almindelige danskere.

Artiklens øverste billede
Jesper Skibby håber på at kunne skabe en debat om dopingkulturen i Danmark.

"Dopingen gjorde mig fucked up i hovedet, og den ødelagde mit liv."

Sådan fortæller Jesper Skibby i indledningen af sin nye programserie "Doping Epidemien" - en føljeton på DR1 i fire afsnit om dopingens konsekvenser.

Jesper Skibby har på forhånd lovet at bruge serien til at kortlægge sit eget dopingmisbrug og oplyse om den mørke skyggeside ved doping.

Det første af fire afsnit blev vist i aftes. Her sagde Skibby, at han vil hjælpe Anti Doping Danmark ved at lægge alle oplysninger på bordet.

I dagens BT bliver han dog kritiseret for ikke at ville afsløre bagmanden, der hjalp ham med at dope sig.

Jesper Skibby i sin tid som aktiv cykelrytter for det hollandske hold TVM

Vil råbe politikerne op

Du bliver kritiseret for ikke at angive din bagmand. Du fortæller, at du ikke synes, det er relevant, fordi vedkommende ikke er i cykelbranchen længere. Er det ikke for let at slippe?

”Jeg vil gerne vente med den diskussion til efter det sidste afsnit. Jeg har lagt mit hjerteblod i det her program, og jeg søger hverken ros eller anerkendelse. Men jeg synes, at man skal vente med at drage konklusioner," siger Skibby, som har store forhåbninger til doping-serien.

"Det første afsnit, hvor jeg lagde mine egne kort på bordet, er nu blevet vist. Jeg håber, at de næste afsnit er med til at råbe politikere og journalister op. For jeg mener, vi har et stort samfundsproblem med doping hos helt almindelige mennesker.”

Wada er et hestehoved foran

Store danske cykelstjerner op gennem 90’erne – inklusiv Jesper Skibby - har erkendt et omfattende dopingmisbrug i deres tid som aktive.

Men ifølge Jesper Skibby er der sket et stort holdningsskift i cykling, siden han forlod sporten i 2000.

Bliver cykelsporten nogensinde ren?

"Jeg var selv nede til Touren, og jeg kan mærke det på rytterne. Det er ikke acceptabelt længere. Derfor synes jeg også, det er utrolig kedeligt for Chris Froome (Tour de France-vinder, red.), at han skal anklages som det første."

Forstår du ikke godt, at folk bliver mistænksomme?

”Jeg forstår godt, at folk er mistænksomme med historien in mente, men cykelsporten er altså meget langt fremme med dopingbekæmpelse sammenlignet med andre sportsgrene. Jeg tror ikke, der er særlig mange ryttere, der doper sig nu. Jeg tror simpelthen ikke, at de tør, for det virker til, at Wada er et hestehoved foran lige nu. Men jeg har taget fejl før.”

Det næste afsnit af "Doping Epidemien" bliver vist på DR1 mandag den 12. august kl. 20.00.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen