Evighedsmaskine med medaljeappetit

Komitéen bag valget af Årets Sportsnavn 2004 havde gode bevæggrunde til at se bort fra popularitetsmålingen og belønne guldroerne med førsteprisen.

Et enkelt medlem af dommerkomitéen bag kåringen af Årets Sportsnavn 2004 pegede på roeren Eskild Ebbesen til titlen.

Forslaget fik sympati og forståelse, men ikke den nødvendige opbakning til vedtagelse.

At netop Eskild Ebbesen er personificeringen af det målrettede og meget slidsomme arbejde i letvægtsfireren gennem de seneste 11 år, hersker der ikke tvivl om.

Til gengæld blev der hurtigt opnået bred enighed om, at netop holdarbejdet er afgørende for resultatet i en sport, hvor bare en halv "ugle" kan betyde forskellen på alt eller intet.

Uden Thomas Ebert, Thor Kristensen og Stephan Mølvig ville Eskild Ebbesen ikke ved sin karrieres slutning i Athen kunne smykke sig med titlen som alle tiders mest vindende danske roer.

Ophøjelsen til olympisk disciplin i 1993 blev signalet til den danske evighedsmaskine med grådig medaljeappetit, organiseret og trænet af Bent Jensen hele vejen og med den nu 32-årige Eskild Ebbesen som eneste gennemgående roer i båden.

Ebbesens individuelle høst på 11 medaljer på 11 år inklusiv to gange olympisk guld med skiftende besætninger i Atlanta og Athen opridser konturerne af en viljestærk person, der alene vil kunne slæbe Hjejlen over land fra den ene sø til den anden i det midtjyske Søhøjland, som han er rundet af.

Undervejs har Eskild Ebbesen kaldt OL-guldet i Athen for den største triumf i sin karriere, set i relation til de vanskeligheder af forskellig art, som båden var igennem i de seneste måneder op til OL.

Med i sin vurdering havde Eskild Ebbesen også den hårdere konkurrence fra de ro-stærke nationer, der traditionelt slås med den berømte guldfirer om triumferne.

I den forbindelse er det værd at registrere, at roning er en meget verdensomspændende sportsgren, hvor traditionelt store medaljeslugere som Canada, USA, Australien, England, Frankrig, Italien og Holland altid møder op med kvalificerede bud på guldmedaljerne.

Hvilken triumf var det ikke for den danske fanebærer i Athen at kunne slutte karrieren på eliteplan med det andet OL-guld sammen med bl.a. Thomas Ebert, der nu forlader båden for at forsøge sig i en toer.

Med valget af letvægtsfireren valgte dommerkomitéen bag Årets Sportsnavn - enstemmigt i øvrigt - at underkende Jyllands-Postens læsere, der i en vejledende popularitetsafstemning havde peget på kvindelandsholdet i håndbold foran motorkøreren Tom Kristensen.

Da det nærmest er umuligt at sammenligne niveauet, kravene og kvalifikationerne i håndbold, motorsport og roning, findes der ikke retfærdighed til i en kåring som denne.

Men et valg skulle træffes ud fra nogle præmisser om præstationens omfang set i perspektivet af den internationale konkurrence inden for de enkelte sportsgrene.

I sammenligning med professionelle elitesportsfolk i populære sportsgrene som fodbold, håndbold og motorsport er de danske roere nærmest at regne for amatører med økonomisk støtte fra Team Danmark og sponsorer, måske suppleret med lidt SU eller en beskeden indkomst fra et deltidsarbejde. Og lidt præmiepenge, hvis arbejdet lykkes med succes.

For letvægtsroernes vedkommende er der rejsedage til træningslejre og konkurrencer sammenlagt fire måneder om året, mens resten af tiden betyder træning i al slags vejr op til 12 gange om ugen. En sur opskrift til årets meget få højdepunkter.

Roernes pragtpræstationer blev Tom Kristensens uheld, selv om vi kender landets bedste racerkører godt nok til at vide, at han kan glæde sig på deres vegne.

I et ikke olympisk år ville Tom Kristensens fantastiske præstation med den sjette Le Mans-sejr være alt nok til hæderen som Årets Sportsnavn - som han blev det i 2002.

Og deres store præstationer til trods må håndboldkvinderne tage det som en udfordring, at popularitet ikke altid er lig med den ultimative kvalitet.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.