Mæcen-syndrom med boomerangeffekt

Alt andet end en succesrig kapitaludvidelse vil være en fiasko for AGF, der tilsyneladende har ført en række småinvestorer bag lyset i Tobias Grahn-sagen.

Efter et forholdsvis fredeligt år med ro i ledelsen og sportslig fremgang har AGF i de seneste dage fået en meget skæv optakt til D-dagen - dommens dag - i morgen.

Her vil formand Svenn Dam på den ekstraordinære generalforsamling redegøre for resultatet af den kapitaludvidelse, der skal danne grundlag for etableringen af det nye holdingselskab Århus Elite A/S.

Målet har været at skaffe 30 mio. kr. gennem en såkaldt rettet børsemission. Efter et tidligere mislykket forsøg må det ikke kikse denne gang, hvis klubben vil gøre sig håb om at udvikle sig til en sund fodboldforretning.

Det er nu op til formand Dam at gøre mistroen til skamme, men det tegner bestemt ikke alt for lovende efter den seneste tids signaler fra kredse tæt på AGF-ledelsen.

Triumviratet af formand Svenn Dam, næstformand og storinvestor Kurt Andersen, og den meget nære rådgiver i bestyrelsen, advokat Michael Vilhelm Nielsen, kan naturligvis have holdt kortene så tæt til kroppen, at det er lykkedes dem at forhindre udsivningen af en succeshistorie.

Foruroligende signaler

Det er foruroligende signaler, når en lille gruppe en potentielle investorer klar med 10-20 mio. kr. - som meddelt i Jyllands-Posten - holder sig tilbage, fordi Kurt Andersens playersponsorat i de to stortalenter, Leon Andreasen og Morten Rasmussen, blokerer for motivationen til at placere pengene i AGF-organisationen.

Efter en investering på foreløbig 50 mio. kr. har Kurt Andersen forståeligt nok ikke lyst til at forære værdien af de to spillere tilbage til selskabet, og ifølge Svenn Dam traf bestyrelsen tidligt en principbeslutning om ikke at tilbagekøbe sponsoratet til markedspris.

Kurt Andersen er langt fra den første mæcen i dansk fodbold, der med sit økonomiske engagement har reddet en klub fra undergang.

Men i dette som i mange tidligere tilfælde står det også lysende klart, at ulempen ved dette mæcen-syndrom er en boomerangeffekt, der får en række potentielle sponsorer - professionelle privatinvestorer som institutionelle investorer - til at løbe skrigende bort uden udsigt til udbytte.

Det var næppe heller befordrende for potentielle investorers lyst og motiver, at AGF i denne uge endnu engang måtte nedjustere forventninger til årsregnskabet, der nu forventes at resultere i et underskud på 8-10 mio. kr.

Når direktør Frank Heskjær fratræder med årets udgang, vil hans næsten to år som direktør i en fodboldklub næppe få en fremtrædende placering i hans CV, selv om han utvivlsomt har lært at leve med pres både inde fra og fra offentligheden.

I en fodboldklub er der mange forhold, som en direktør på kort sigt ikke har den store indflydelse på. Langvarige spillerkontrakter samt indtægter fra entré og tv hører til faktorer, han kun har ringe indflydelse på.

Han kan dog ikke løbe fra ansvaret og den kendsgerning, at det samlede underskud i de to år i hans regeringstid bliver på 25-27 mio. kr.

Udløbet forkøbsret

Værre synes det næsten at være, hvis hans snarlige sortie vil blive krydret med beskyldninger om, at han som en af sine sidste gerninger tilsyneladende har været med til at føre en række småinvestorer bag lyset i den såkaldte Tobias Grahn-sag.

Det er en særdeles ubehagelig afsløring for Frank Heskjær og den øvrige AGF-ledelse, når Jyllands-Posten i dag kan fortælle, at AGF's forkøbsret på den svenske spiller hos Malmö FF udløb 31. oktober og ikke 30. november.

Hvordan har AGF-ledelsen haft det med den viden samtidig med, at man iværksatte en indsamling til Grahn-købet på folkeaktier i november måned?

Frank Heskjær forklarer sig med uld i mund, men skåret ind til benet står tilbage, at småinvestorerne har god grund til at føle sig ført bag lyset.

Det var vist ikke lige den slags metoder, den børsnoterede fodboldforretning havde brug for op til D-dag i morgen?

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.