British Open noter og billedgalleri

Se fede billeder fra St. Andrews i GolfOnline Galleriet opdateret lørdag 18:00.

--- o0o ---

Se vejrudsigten for St. Andrews: 5-døgnsprognosen

--- o0o ---

Søren Hansen kommer i bold med sin gode ven og træningsmakker, hollandske Maarten Lafeber. Søren og Maarten spillede også to træningsrunder sammen inden The Open Championship startede. Se alle startiderne til søndagens finalerunde.

--- o0o ---

Laveste score på tredje runde var 66 slag, præsteret af Søren Hansen og Retief Goosen. Banes letteste hul lørdag var 18. hul - her scorede Søren Hansen eagle. Sværeste hul var 17. hul som blev spillet til 4,60.

--- o0o ---

Turneringens laveste runde efter 36 huller tilhører David Frost der var rundt i en syv-under-par 65'er fredag. 45-årige Frost kvalificerede sig til The Open gennem den afrikanske del af den internationale kvalifikation, og ligger på en delt 39. plads før de to finalerunder.

--- o0o ---

Lørdagens førerbold med Tiger Woods og Colin Montgomerie tee'er først ud kl.16:05 dansk tid. Søren Hansen

--- o0o ---

Italieneren Edoardo Molinari er foreløbig bedste amatør efter to runder i 70 slag. Den 24-årige italiener deler en 15. plads med navne som John Daly, Tim Clark og Bernhard Langer.

--- o0o ---

Der blev scoret én dobbeltbogey på 18. hul på anden runde. Den præstation stod Thomas Bjørn for og det betød, at han mistede cuttet i turneringen.

--- o0o ---

Farvel Jack - og tak. Det lykkedes ikke for Jack Nicklaus at klare cuttet i sin sidste optræden i British Open, trods en glimrende runde fredag i 72 slag. Samlet endte Jack Nicklaus i +3.

--- o0o ---

Den forsvarende mester, Todd Hamilton, klarede ikke cuttet i årets turnering. To gange 74 slag var for meget til at være med i weekenden.

--- o0o ---

I anledningen af årets Open Championship på St. Andrews, har Nike Golf lanceret en ny reklamefilm, hvor en purung Tiger Woods prøver kræfter med den legendariske links bane. Filmen er temmelig sjov, og du kan se den her.

--- o0o ---

Efter 25 bolde havde været forbi 18. green under torsdagens runde var der blevet lavet hele 42 birdies og en eagle på St. Andrews' 18. hul mod kun en enkelt bogey og en enkelt dobbeltbogey mens 29 spillere havde lavet par.

I stor kontrast til hullet lige før, det uhyggeligt svære 17. hul kaldet Road Hole, hvor dagens tilskuere indtil da kun havde været vidne til to birdies, mens de havde set em stribe bogies og ni dobbeltbogies, to triblebogies og en firedobbelt bogey af amerikaneren Zach Johnson.

--- o0o ---

Den 25-årige skotte Eric Ramsey er bedste amatør efter førstedagen af The Open Championship. Den unge knægt fra Carnoustie var rundt u en 68'er på dagens 18 huller og er godt på vej mod 'The Silver Medal' som uddeles til den bedste amatør på søndag.

--- o0o ---

Stilheden sænkede sig for en stund over St. Andrews torsdag middag. Kl 12:00 lokal tid, kl. 13:00 dansk tid, stoppede alle stjernerne spillet og holdt sammen med tilskuere og officiels og i øvrigt resten af Europa to minutters stilhed til minde om ofrene fra terrorhandlingerne i London i sidste uge.

--- o0o ---

Jack Nicklaus fik den bedst tænkelig start på sit sidste Open Championship, da han teeede ud torsdag morgen kl. 8:47 dansk tid. The Golden Bear lavede nemlig en birdie på St. Andrews' første hul. Det samme gjorde i øvrigt spillepartneren Tam Watson, mens den sidste mand i tre-bolden Luke Donald nøjedes med en par.

--- o0o ---

Simon Dyson fra England slog årets første slag i The Open Championship, da han slog et langt jern ned af første fairway kl. 7:30 dansk tid.

Turneringens første birdie stod amerikaneren Mark Calcavecchia for, da han holede en to-meter på første green.

--- o0o ---

Hole in one af Haeggman

Svenske Joakim Haeggman slog drømmeslaget i onsdagens træningsrunde på ottende hul på St. Andrews. Et 8-jern var helt rigtigt for Jokke til at slå bolden direkte i hul på det 158 meter lange par-3 hul.

Haeggman spillede dagens træningsrunde med landsmanden Patrick Sjöland og amerikaneren Jim Furyk. Svenskeren skal i de første to runder ud med Steve Flesch fra USA og japaneren Hiroyuki Fujita.

--- o0o ---

Den seneste europæer til at få overrakt the Claret Jug som symbol på sejren i The Open Championship var englænderen Paul Lawrie i 1999 på Carnoustie. Danske Thomas Bjørn har været tæt på et par gange med andenpladser i 2000 og 2003.

--- o0o ---

De sidste ti års vindere af The Open Championship:

2004 Todd Hamilton, USA

2003 Ben Curtis, USA

2002 Ernie Els, Sydafrika

2001 David Duval, USA

2000 Tiger Woods, USA

1999 Paul Lawrie, Skotland

1998 Mark O'Meara, USA

1997 Justin Leonard, USA

1996 Tom Lehman, USA

1995 John Daly, USA

---o0o---

Thomas Bjørn var i rent sydafrikansk selskab under tirsdagens træningsrunde på Old Course. Bjørn var ude allerede 07:10 lokal tid i selskab med Trevor Immelman, Charl Schwartzel og Ernie Els. På tirsdagens program var kun én spiller tidligere ude end Bjørn og sydafrikanerne, nemlig Tiger Woods, der startede 07:00. Søren Hansen spiller med hollænderen Maarten Lafeber 11:30 lokal tid.

--- o0o ---

Nu har også Padraig Harrington meldt fra til The Open. Harringtons' far døde for få dage siden efter længere tids svær kræftsygdom og begraves netop torsag, som turneringen starter. Det oplyser det franske nyhedsbureau AFP. Det ville ellers have være irerens niende optræden i The Open. Det bliver svenskeren Henrik Stenson, der får Harringtons plads i feltet.

--- o0o ---

Den 134. udgave af The Open Championship er blevet ramt af foreløbigt fem afbud. Det har længe været kendt, at Seve Ballesteros ikke stillede op, og forleden meddelte Billy Mayfair at han ikke ville udnytte sin plads i feltet og blev erstattet af Bob Tway. Mandag indløb så afbud fra japaneren Shingo Katayama og amerikaneren Jay Haas, det gav plads til Bernhard Langer og Fredrik Jacobson. Også Brian Davis fik en sen invitation i kraft af afbud fra David Howell. For Bernhard Langer bliver det hans 27. optræden i turneringen.

--- o0o ---

Tiger Woods er de britiske bookmakeres favorit til at vinde 134. Open Championship. Ladbrokes har odds 3,5-1, altså giver pengene tre en halv gange igen hvis man spiller på Tiger (og han vinder), mens konkurrenten på markedet, William Hill, giver 5-2. Begge selskaber er også enige om tårnhøje odds på Jack Nicklaus som vinder, Ladbrokes giver pengene 5000 gange igen hvis det er Jack Nicklaus der står med The Claret Jug på søndag. Thomas Bjørn giver pengene 67 gange igen og sejr til Søren Hansen vil give pengene 151 gange igen.

--- o0o ---

145 års British Open har produceret mængder af statistik og forbløffende rekorder.

I 1896 vandt Harry Vardon en af sine 6 sejre i The Open (rekord), selv om han var 18 slag bagud efter 18 huller. I 1920 sejrede Henry Duncan, selv om han var 13 slag bagud efter 36 huller. I 1904 vandt Jack White som den første i mindre end 300 slag (296). Gary Player har spillet British Open 46 gange, Jack Nicklaus 37 og Sam Torrance 28. Bobby Jones vandt The Open tre gange 1926-30. Australieren Peter Thomsen blev 1954-56 den eneste, der sejrede tre år i træk i 1900-tallet. I 1963 blev Bob Charles den første og eneste venstrehåndsspiller på vinderlisten. 1980 blev der før første gang spillet om søndagen.

The Open er spillet 26 gange på St. Andrews, mens der blev spillet 24 gange i Prestwick, bl.a. alle turneringer 1860-72, 15 på Muirfield, 13 i Sandwich etc. Siden 1895 har man kunnet spille kvalifikation på The New Course, som blev udarbejdet af Old Tom Morris. Fra 1914 er der spillet kvalifikation på flere baner.

Den sikreste sejr vandt Old Tom Morris, da han var 13 slag foran i 1862, men Tiger Woods' margin på 8 slag til Ernie Els og Thomas Bjørn i 2000 er mest imponerende. Tilskuerrekorden på 238.787 er fra dette år.

Siden 1946 har officials anvendt walkie talkies og afspærringer; tribuner kom til i 1960. BBC tv-transmitterede for første gang i 1955, ABC til USA i 1966, mens direkte tv til Japan kom til i 1976.

---o0o---

Walter Hagen, der sejrede fire gange i 1920erne, sikrede respekten for pro'erne i The Open. Da han i 1920 skulle spille The Open første gang, blev han belært om, at professionelle ikke havde adgang til klubhuset, men måtte klæde om under beskedne forhold. Hagen, der "ikke ønskede at være millionær, men nok at leve som en", reagerede ved at leje en Daimler og en butler. Hver morgen klædte han om til sit luksusudstyr i bilen, og til frokost havde butleren fasan med diverse delikat tilbehør og champagne klar. Arrangørerne rasede, men tilskuerne hyldede amerikaneren. Han blev kun nr. 55 og var ingen fare for pokalen, men erklærede bagefter, at "I skal komme til at se mit navn på den pokal!" Et par år efter fik proerne adgang til klubhusenes omklædningsrum. Efter sejren i 1928 sad Hagen sammen med Prinsen af Wales, den senere Edward VII, i den arrangerende klubs restaurant, men personalet nægtede at servere for en pro. Prinsen meddelte så, at blev der ikke serveret, ville han sørge for, at klubben den følgende dag blev frataget retten til ordet "royal" i sit navn. Fra den dag blev der serveret for professionelle i britiske golfklubber!

---o0o---

Det engelske Tv-selskab BBC kan i år fejre 50 års jubilæum som rettighedshaver og producent af live Tv-billeder fra The Open Championship. BBC har i år 58 kameraer på plads på St. Andrews. I 1996 kunne amerikanerne for første gang kigge med direkte, takket være den nye teknologi med sattelitter.

--- o0o ---

The Open 2005 bliver et nostalgisk farvel til Jack Nicklaus, "The Golden Bear". Han har bekendtgjort, at det bliver hans sidste turnering på højt plan. Det er flere år siden, han havde en realistisk chance for at gå til tops, og nu har han også tabt lysten til at konkurrere. Nicklaus, der blev professionel i 1962, er den spiller, der har vundet flest Majors, i alt 18 og heraf tre gange The Open. To gange har han vundet på St. Andrews. Royal Bank of Scotland hædrer ham ved tirsdag d. 12. juli at udsende en 5 £-seddel med hans billede på, og den bliver ikke så sjælden, at det gør noget: Der bliver sat ikke mindre end to millioner sedler i omløb.

---o0o ---

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen