Morten Olsen: Nye ansigter får chancen

Det bliver formentlig ikke nogen køn forestilling, men nærmere et opgør mellem to reservespækkede og slidte mandskaber, når det danske fodboldlandshold onsdag spiller venskabskamp mod Irland på Lansdowne Road i Dublin.

Den irske nationalarena ligner vanen tro en pløjemark, og de fleste af de to holds spillere er i øjeblikket midt i et hårdt og sammenpresset forårsprogram i deres respektive klubber på grund af sommerens VM-slutrunde.

Derfor tog landstræner Morten Olsen da også sine langsigtede briller på, da han ved tirsdagens pressemøde på landsholdets luksuriøse golfhotel i udkanten af Dublin blev bedt om at forklare kampens værdi.

- Det handler om VM. Ellers ville vi være dumme. Vi vil beskytte vores spillere og skele til, at nogle af dem har spillet mange kampe på det sidste. Derfor vil jeg jeg også prøve noget nyt. Det handler ikke om opstilling, men mere om indstillingen hos dem, der kommer til at spille, sagde Morten Olsen.

Dermed gav landstræneren indirekte en meddelelse til flere af spillerne om, at de nu for alvor har en mulighed for at gøre opmærksom på sig selv. Det skal ses i lyset af, at en lang række stamspillere ikke er med denne gang. Thomas Gravesen, Stig Tøfting, Thomas Helveg, Martin Jørgensen er alle fraværende af forskellige årsager, mens Jan Michaelsen, Jon Dahl Tomasson og Christian Poulsen på tirsdagens pressemøde blev nævnt som tvivlsomme. Mest tvivlsom virker Michaelsen, da han på grund af sin skade i lysken kun kunne træne med i småspil tirsdag.

Landsholdet skulle i februar sidste år have mødt Irland på Landsdowne Road, men kampen blev aflyst på grund af kraftig snevejr. Denne gang er der til gengæld masser af sol, men en rugbylandskamp kombineret med kraftige regnskyl har sat sine tydelige spor i banen. Derfor lover Morten Olsen heller ikke en opvisning i fodboldkunst.

- Der er nok ingen tvivl om, at banen hurtigt bliver kørt op og bliver svær at spille på. Man kan ikke forvente, at det bliver lige som i Parken eller i Sydkorea. Spillet kommer til at foregår inden for et snævert område, hvor det gælder om at vinde mand til mand-duellerne, lød det fra Olsen.

I fraværet af den danske midtbanemotor Thomas Gravesen og Stig Tøfting som katalysator er det nu op til andre at tage fighterhandsken op. Det giver plads til Allan Nielsen og Christian Poulsen, der ventes at udgøre den centrale danske midtbane fra start.

Christian Poulsen har på trods af et småskadet højre knæ deltaget i træningen indtil videre, og skulle han mod forventning melde fra i sidste øjeblik, står rutinerede Brian Steen Nielsen klar i kulissen. Malmö-spillerens kampform må forventes at være et stykke fra det optimale i øjeblikket, da den bedste svenske række først begynder til april. Landstræneren har dog set den tidligere AB'er i nogle træningskampe for nylig, og der er ingen tvivl om, at han i denne omgang er faldet for Brian Steen Nielsens erfaring og mange landskampe i benene.

I forsvaret får Thomas Rytter mulighed for at spille sin VM-chance efter skiftet fra FC København til tyske Wolfsburg som højre back i skadede Thomas Helvegs fravær. I venstre side er anfører Jan Heintze tilbage igen, hvilket på papiret kan vise sig at give Morten Olsen endnu flere grå hår i hovedet. Niclas Jensen har imponeret siden sit skifte til Manchester City og gjorde det godt, da han fik chancen mod Saudi-Arabien i februar. Landstræneren vælger dog formentlig at begynde med sin anfører på banen, men meget taler for, at Niclas Jensen vil erstatte ham i venstre side på et tidspunkt i kampen.

- Nogle er mere slidt end andre, og hvis kroppen ikke vil, så vil den ikke. Derfor kan det være, at der er nogle, der kun skal spille første halvleg, men det er individuelt. Alle vil gerne være med, men da vi har spillere, der på grund af deres position løber meget, vil vi også tage hensyn til det, sagde Morten Olsen.

René Henriksen har både spillet mange liga- og Champions League-kampe for Panathinaikos den seneste tid, og derfor er det ikke utænkeligt, at Viborgs Thomas Frandsen får sin A-landsholdsdebut som stand-in for ham.

Irlands manager Mick McCarthy har ligesom sin danske kollega modtaget en del afbud på grund af skader. Anfører og midtbanedynamoen Roy Keane fra Manchester United, der havde en væsentlig andel i irernes succes i VM-kvalifikationsturneringen med fire mål, er ude med en hofteskade. Også Thomas Gravesens holdkammerat i Everton, midtbanespilleren Lee Carsley, har måttet melde fra. Det samme har Kevin Kilbane, Mark Kennedy og Andy O'Brien.

På midtbanen giver det plads til Matt Holland og Mark Kinsella, og i front vil den 22-årige Crystal Palace-angriber Clinton Morrison formentlig få chancen.

Irland møder i øvrigt op til kampen med masser af selvtillid. I februar spillede holdet hjemme mod Rusland, og den kamp vandt irerne med 2-0.

Danmarks forventede startopstilling:

Thomas Sørensen - Thomas Rytter, Martin Laursen, René Henriksen, Jan Heintze - Christian Poulsen, Allan Nielsen, Jon Dahl Tomasson - Dennis Rommedahl, Ebbe Sand, Jesper Grønkjær.

Irlands forventede startopstilling:

Shay Given - Steve Finnan, Ian Harte, Gary Breen, Kenny Cunningham - Stephen Reid, Mark Kinsella, Matt Holland, Damien Duff - Robbie Keane, David Connolly.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen