Etiske regler på vej i idræt

Dansk idræt skal ikke vinde guld for enhver pris. Det skal ske på et etisk forsvarligt grundlag.

Danmarks Idræts-Forbund og Team Danmark er ved at udarbejde en fælles politik inden for en række af eliteidrættens grå zoner.

De nye etiske regler skal udstikke retningslinjerne for, hvad dansk idræt vil acceptere inden for bl.a. træningsmetoder, ernæring og kosttilskud.

»Vi er nødt til at være enige om, hvor langt dansk idræt kan gå,« siger Kai Holm, formand for Danmarks Idræts-Forbund (DIF).

Kai Holm tilføjer, at den øgede professionalisering med stadig større krav til de aktive og stigende økonomiske interesser gør det nødvendigt for idrættens organisationer at forholde sig etisk til udviklingen.

»Hidtil har vi ladet det være op til de enkelte specialforbund at sætte grænsen, men det er ikke nok længere. Som udviklingen er, bliver vi nødt til at være enige om, hvor vi skal stoppe op og sige fra.

Jeg vil ikke sige, at det er et område, vi har forsømt. Men for 15 år siden var der ingen, der talte om træning i bl.a. højdehuse og kosttilskud, der for mange nu er en del af hverdagen. Derfor tvinger udviklingen os til at tage et større ansvar. Vi har jo desværre oplevet ambitiøse forældre, trænere og rådgivere, der ikke selv har været i stand til at trække grænsen,« siger Kai Holm.

Regler klar til maj

DIF-formanden håber, at de nye etiske regler for eliteidrætten kan fremlægges til vedtagelse på repræsentantskabsmødet i maj, hvorefter retningslinjerne skal indarbejdes i bl.a. træneruddannelserne.

At dansk idræt har behov for etiske regler, viser bl.a. Team Danmarks beslutning om at stoppe støtten til kunstskøjteløberen Mikkeline Kierkgaard. En af årsagerne var, at en amerikansk idrætspsykolog havde anbefalet en medicinsk behandling for at styrke den 17-årige danske mesters psyke til bedre at klare nervepresset i forbindelse med kvalifikationen til Vinter-OL.

Et andet eksempel er pukkelpistløberen Anja Bolbjerg. Selv om hun havde opfyldt udtagelseskravene, gjorde Danmarks Idræts-Forbund OL-deltagelsen betinget af, at hun efter en langvarig skadespause skulle gennemgå en lægeundersøgelse med det formål at slå fast, at den ikke indebar en helbredsrisiko.

Sportschef i Team Danmark, Susanne Hedegaard, ser frem til en klarere politik på dette område. Hun begrunder vigtigheden af de etiske regler og en større ansvarsfølelse på organisationsniveau for ikke at give ambitiøse forældre og ukvalificerede trænere for stort råderum.

Behovet for klare retningslinjer øges, hvis eller når et politisk flertal i Folketinget fjerner den nuværende aldersgrænse på 15 år og dermed giver eliteorganisationen mulighed for at støtte udviklingen af talenter i en tidligere alder.

Forældrenes rolle

Susanne Hedegaard siger, at der officielt ikke findes en nedre aldersgrænse, men skal der være fornuft i at vurdere de unges potentiale, skal det ske i alderen fra 11 til 15 år. Det er også på det tidspunkt, forældrene går aktivt ind, og det betegner sportschefen som et faresignal.

»Det er farligt, hvis forældrene selv overtager styringen. I de tilfælde, hvor det er gået rigtigt galt, er det sket i svagt organiserede specialforbund eller forbund uden en elitekultur.

Derfor er det langt fra alle forbund, der er klar til at påtage sig opgaven. Det kræver en stærk organisation og en vilje til i tæt samarbejde med os at formidle og sikre, at den ekspertviden, vi har, forplanter sig ud i systemet. Det er vigtigt at få en rød tråd i arbejdet fra landsholdet og ud i eliteklubberne,« siger Susanne Hedegaard.

Sportschefen tilføjer, at det er vigtigt at udarbejde eksempelvis manualer for træningsmængde, omfanget af den tekniske og fysiske træning samt konkurrencedeltagelse, der passer til de enkelte aldersgrupper.

»Formålet skal være at skabe en fælles forståelse blandt trænere, sportschefer og politisk valgte ledere for, hvordan talenterne skal håndteres, så det hverken bliver for meget eller for lidt,« siger Susanne Hedegaard.

Aldersgræsen bør væk

Hun peger på nødvendigheden af at fjerne aldersgrænsen af flere årsager med eksempler inden for tennis.

»Vi har oplevet at få 15-årige spillere ind på elitecentret, som slet ikke var gearet fysisk til en sådan satsning alene af den årsag, at deres forudgående træning i klubberne ikke var kvalificeret nok.

Som 16-årig er det måske for sent. Derfor har vi i dag ofte opringninger fra forældre til 12-årige, som ønsker sparring. Vi skal være klar til at give et kvalificeret tilbud.

Man kan ikke forvente, at forældrene selv har en tilstrækkelig viden om, hvad det kræver at begå sig i den internationale elite, for hvordan skulle de have sådanne forudsætninger? Andre vælger selv at tage beslutningerne, og det er yderst uheldigt.«

Susanne Hedegaard understreger, at Team Danmark ikke kan forbyde ambitioner hos forældre, trænere, klubber og de helt unge aktive med hverken aldersgrænser eller andre forbud.

»Der finder en masse seriøst elitearbejde sted for børn under 15 år, men der er stadig behov for at geare mange af specialforbundene på det område. Hvis vi ikke forholder os ansvarligt til det, lukker vi øjnene for virkeligheden.«

jan.jensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.