Klubberne trængt i defensiven

Med Divisionsforeningens selvmål omkring den fejlvarslede lockout udnyttede Spillerforeningen muligheden for at bringe sig i offensiven.

FC København har en sportsdirektør, der er godt og grundig sur på Jyllands-Posten. Det må vi så prøve, om vi kan leve med.

Hans navn er Niels-Christian Holmstrøm, og hans kroniske surhed skyldes blandt meget andet, at avisen i 2003 skrev om den nye "havkat i hyttefadet", da sportsdirektøren lod sig vælge til bestyrelsen for Divisionsforeningen.

Surheden afholdt dog ikke Holmstrøm fra forleden at udtale sig til JP netop i sin egenskab af bestyrelsesmedlem i sagen omkring den truende fodboldkonflikt.

Det må konstateres, at det nyslåede bestyrelsesmedlem med sine kommentarer til Spillerforeningens opsigelse af overenskomsten og varslet om strejke til ikrafttræden 1. august til fulde levede op til vore forestillinger om uroligt vand i hyttefadet.

»Hvis spillerne vil strejke, må de gøre det. Der er masser af gode fodboldspillere, som ikke er medlemmer af Spillerforeningen,« sagde Holmstrøm med henvisning til, at der i KB er et stærkt oldboys-hold, hvor tempoet er sådan, at selv pressen kan følge med.

Selv om vi er flinke ved sportsdirektøren med at tolke den del af hans kommentarer som en kombination af arrogance og sarkasme, kan det være svært at få øje på det konstruktive udspil, som modparten i den truende konflikt kan arbejde videre med.

Der var mindre ego og anderledes bevidsthed omkring lederansvaret hos Esbjerg-direktøren Niels Erik Søndergaard, der kommenterede den seneste udvikling således:

»Man skal altid gå efter en løsning, så vi kan undgå en strejke. Den vil ikke være til gavn for nogen som helst. Med den positive udvikling, som fodbolden er inde i, er det ærgerligt, at den øgede spænding og tilskuerinteressen skal overskygges af konflikter, strejker og lockouter, som kaster negative skygger over fodbolden.«

I tankerne havde Esbjerg-lederen den fantastiske start på forårssæsonen, hvor publikum strømmer til i hidtil usete mængder samtidig med, at en tæt kamp om det danske mesterskab mellem fire topklubber kan udvikle sig til toppropaganda for dansk klubfodbold.

Med strejkevarslet fra spillerne per 1. august er konflikten vendt totalt på hovedet i forhold til efteråret 2003, da Divisionsforeningen afsendte et strejkevarsel med den smarte bagtanke at konflikte i den kampløse vinterperiode.

Dårligt hjemmearbejde

Men Holmstrøm og hans kolleger i Divisionsforeningens ledelse havde ikke gjort hjemmearbejdet godt nok. Strejkevarslet blev kendt ulovligt og blev til det selvmål, der nu har spillet initiativet i hænderne på Spillerforeningen.

August er højsæson for kvalifikation til både Champions League og UEFA Cup, så en konflikt på det tidspunkt vil være totalt lammende for de danske klubber, der kan miste store indtægter fra både nationale og internationale kampe, tv og sponsorer.

Eksistens på spil

At dansk fodbold desuden risikerer flere års udelukkelse af UEFA i tilfælde af topklubbernes fravær, er blot med til at forværre perspektiverne. Med mindre Holmstrøm og co. vælger at stille oldboys-holdet.

Reelt set er det klubbernes eksistens, der står på spil. Men vel vidende, at Divisionsforeningen ville komme med et nyt lockoutvarsel i løbet af efteråret til ikrafttræden i den kampløse vinterperiode, havde Spillerforeningen nøgternt set ikke noget alternativ til det, der umiddelbart virker som en grusom hævn.

Det helt afgørende punkt i de strandede overenskomstforhandlinger er fortfarende DBU's og Divisionsforeningens beslutning om at implementere FIFA-reglen om kompensation til klubberne, der afgiver spillere under 23 år ved kontraktophør.

Spillerne hævder, at det blot er et nyt indgreb i arbejdskraftens EU-sikrede ret til fri bevægelighed, sikret med Bosman-dommen tilbage i 1995. DBU (og Holmstrøm) siger, at man ikke kan sætte sig ud over FIFA's regler.

Der står så de to fastlåste parter, der forleden kunne konstatere, at Arbejdsretten i Norge afsagde kendelse om, at FIFA-reglerne er i strid med den nationale overenskomst mellem norske idrætsudøveres centrale organisation (NISO) og Næringslivets Hovedorganisation (NHO).

Selv om forholdene i Danmark ikke er identiske med Norge, så er det naturligvis en dom, der giver danske spillere moralsk støtte til videre kamp.

Spillerforeningen i Danmark har anlagt sag mod DBU i samme anledning, og Divisionsforeningen har meddelt, at der ikke kan blive tale om forhandlinger, før den stævning bliver trukket tilbage.

Professionel fodbold er ikke noget almindeligt arbejdsmarked, men en branche, hvor alternativet til forlig er dobbelt selvmord.

Set i det lys er det på tide, at parterne vælger nogle besindige og fornuftige talsmænd og forhandlere, der ikke offentligt indleder med at forpeste klimaet.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.