Sejlsport: Farcen på Fyn

Sidste weekend afholdt Dansk Sejlunion sin årlige generalforsamling. Ifølge kritikkerne lykkedes det med dygtig retorik formanden at snakke sig uden om al kritik og i stedet rette skytset mod Jyllands-Posten.

Déja vue. Det ord bruger kritikkerne om oplevelsen af Dansk Sejlunions generalforsamling i søndags, da det lykkedes formand Peer Bent Nielsen at lægge låg på to ugers heftig kritik fremført i Jyllands-Posten. Her har adskillige kritikere peget på en inkompetent og uduelig ledelse bestående af både formanden, generalsekretæren og hovedbestyrelsen.

I Byggecentrum Middelfart var taktikken den samme, som formanden og generalsekretær Dan Ibsen har brugt i en menneskealder, hver gang nogen har tilladt sig at rette kritik mod dem selv eller den forældede og magtfuldkomne struktur, som begge indtil søndag forsvarede med næb og klør.

»Vi må konstatere, at vi har en formand med meget store retoriske og demagogiske evner. Det lykkedes Peer Bent Nielsen at flytte fokus fra Jyllands-Postens kritiske spørgsmål - uden at svare på et eneste af dem - og i stedet passivisere hovedbestyrelsen med to panikforslag om blandt andet at ansætte en informationsmedarbejder. Det er flot! I hovedbestyrelsen må de sidde og krumme tæer. De snorksover og burde skamme sig,« siger Anders Gunnersen.

Låg på problemerne

Han er 35 år, har sejlet siden han var seks og er i dag aktiv i både pirat- og OK-jollen. På det såkaldte "formandsmøde" i Middelfart deltog han for første gang i sejlunionens generalforsamling og repræsenterede officielt Solrød Strand Sejlklub. Det skyldtes ikke hans politiske ambitioner, men alene, at han som almindelig sejler og repræsentant for en klassebådsorganisation var forment adgang - ligesom pressen, som måtte vente udenfor konferencelokalet.

Anders Gunnersen var dog langt fra den eneste, som opfattede formandens optræden som et stort skuespil.

»Formandsmødet var en farce! Peer Bent Nielsen og Dan Ibsens eneste forsvar er et angreb på journalistikken og dem, som udtaler sig i artiklerne. Men der er intet skrevet i Jyllands-Posten, som ikke er korrekt. Det er håbløst, at man bruger energi på at skælde anonyme kilder ud, og det dokumenterer med al ønskelig tydelighed, at kritikken er korrekt,« siger Per Risvang, der deltog i mødet som næstformand i Århus Sejlklub.

Ifølge kritikkerne ligger strategien fast. Den går kort og godt ud på at lægge låg på al information, så det i sidste ende bliver formandens eller generalsekretærens udlægning af tingene, de delegerede og hovedbestyrelsen skal forholde sig til.

Velkendt taktik

Den taktik kender Hans Natorp alt til. Han forlod sidste år posten som formand for sejlunionens ungdomssektor i protest mod en både blind og døv topledelse. Af samme årsag deltog han ikke i mødet søndag, men resultatet overrasker ham langt fra.

»Jeg kender utallige eksempler på "sager", som strander i sekretariatet og aldrig kommer ud til sejlerne eller hovedbestyrelsen. Reaktionen er den samme hver gang. Man lukker munden på hovedbestyrelsen ved at lave en lille ændring og i øvrigt undlade at informere om en verserende debat. Derved undgår man, at hovedbestyrelsen og de delegerede er klædt ordentlig på - og så undgår man at debattere det, problemet handler om,« siger han.

På formandsmødet druknede en stor del af debatten, fordi omkring en tredjedel af de delegerede slet ikke vidste, at der i Jyllands-Posten verserer en debat. Det havde man fra hovedbestyrelsens side behændigt nok undladt at informere om.

»Det er imponerende, at man som hovedbestyrelsesmedlem kan møde til den årlige generalforsamling uden at vide, at der har kørt en debat over to uger i Jyllands-Posten,« siger Per Risvang.

Fordrejet fremlægning

Ifølge generalsekretær Dan Ibsen »gav adskillige delegerede fra talerstolen udtryk for, at de oplevede artikelserien som en pressehetz med udstrakt brug af anonyme kilder.«

Men det billede forstår Anders Gunnersen ikke.

»Den udlægning er ønsketænkning fra Dan Ibsens side, for sådan forholdt virkeligheden sig ikke. Den eneste, der talte om pressehetz, var formanden selv,« siger han.

Dermed fik Peer Bent Nielsen flyttet fokus fra sig selv som problemet og over på en presse, som han beskylder for at drive hetz blandt andet ved brug af anonyme kilder. Og så følger taktikken en drejebog, som Hans Natorp kender alt for godt.

»Problemer bliver udlagt og fortolket af Peer Bent Nielsen, Dan Ibsen og forretningsudvalget overfor hovedbestyrelsen og de delegerede. Det betyder, at når man skal tage stilling til et problem, gør man det på en forkert baggrund. For problemet er allerede blevet fordrejet på vejen. Derfor ender det altid med, at den, som har fremført problemstillingen, bliver til problemet. Så sidder den, som turde sige tingene lige ud, tilbage med en dårlig smag i munden og en klar fornemmelse af, at "sagen" er vendt til et angreb mod personen selv.«

Dygtig debattør

Og Anders Gunnersen bakker ham gerne op:

»Konsekvensen er, at der sidder nogle fortryllede folk og tænker, at det lyder jo rigtigt, hvad formanden siger. Ingen tør rejse sig og tale ham imod, for der er godt nok dunder på, når han åbner munden. Peer Bent Nielsen er en dygtig debattør, og det handler politik meget om. Men han er også en demagog med en tryllebindende evne til at fjerne fokus fra problemerne - til stor skade for fremdriften i dansk sejlsport.«

Derfor sluttede formandsmødet, som møderne oftest ender i Dansk Sejlunion. Ledelsen erkender problemet og gør noget ved "sagen" ved at nedsætte et nyt udvalg, som skal afdække problemernes virkelige omfang og komme med forslag til forbedringer.

Den proces kender Finn Jensen alt til. Han fungerer i dag som klassetræner for finnjollesejleren Jonas Høgh-Christensen på det olympiske sejlerlandshold, og han har gennem hele sit liv været dybt involveret i arbejdet i Dansk Sejlunion.

»Det, der sker nu, har vi set mange gange før. Nu skal der laves undersøgelser og strukturændringer og alt muligt. Jeg er dybt imponeret over, at formanden og generalsekretæren kan styre det så præcist, at det lykkes uden at få et ramaskrig. Det handler om, at folk, der sidder med det frivillige arbejde i klubberne, helst vil arbejde fremadrettet. Man gider ikke rode med noget, der er bagudrettet og bøvlet. Det vil sige, at ledelsen slipper af sted med mange ting, når bare man lægger låg på problemerne,« siger Finn Jensen.

Pampere i toppen

Per Risvang er enig.

»Man tror, at man kan strukturere sig ud af problemerne. Men man kan ikke strukturere sig ud af en dårlig ledelse og personproblemer. Det er direkte skadeligt for dansk sejlsport, når formanden og generalsekretæren er for stolte til at erkende, at de er selve problemet. De holder hånden over hinanden og hænger sammen som ærtehalm. Men de ser jo også hinanden privat,« siger Per Risvang.

Han har ingen politiske ambitioner i Dansk Sejlunion og ved godt, at hans bramfrie udtalelser giver masser af fjender. Men når han udtaler sig, gør han det kun ud fra et inderligt håb om at skubbe tingene i den rigtige retning.

»Jeg har alene et ønske om, at sejlunionen skal være til for sejlerne i stedet for en flok pampere i toppen af systemet. Efterhånden ligner Dansk Sejlunion mere en politisk besættelse end en interesseorganisation,« siger Per Risvang.

peter@ernstved.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.