EM ligger til Tyskland

Det har været en god slutrunde, fordi flere hold vil spille fodbold, mener JP's fodboldredaktør.

Artiklens øverste billede
Christian Thye-Petersen.

Kollegaen lød lidt mismodig. Han ringede fra København, mens han ventede på et tog mod Aarhus, og omstændighederne har gjort, at han har set mere fodbold end normalt under en slutrunde. »Jeg synes, at det er kedeligt,« sagde han, og jeg var lige ved at tabe røret, »de spiller og spiller, men der sker jo ikke noget.«

Nu er det jo heller ikke tilfældigt, at vi nogle gange sammenligner kollegaen med Stadtler eller Waldorf, de to vrisne dukker på balkonen i Muppet Show. Men det overraskede mig alligevel, for jeg synes jo, at det har været en god slutrunde – især de første to runder, før taktiske hensyn i forhold til tabellen spillede ind. Så vidt, så godt.

God slutrunde

Jeg synes, at det har været en god slutrunde, netop fordi flere hold spiller fodbold. Diskussionen ligner ganske meget en diskussion, der fik liv, da klubfodbolden var i gang. Sat på spidsen af det umiddelbart provokerende udsagn: Barcelona spiller kedeligt. Dengang, som nu, fandt og finder jeg synspunktet nærmest lattervækkende. For mig virkeliggør Barcelona og Spanien selve idealet for fodboldspillet. Noget forenklet: At det gælder om at have bolden mest muligt. At skabe frem for at destruere.

Tyskerne har været den spillemæssigt bedste oplevelse

Christian Thye-Petersen, sportsredaktør

Meget få hold, landshold eller klubhold, formår at spille efter den filosofi i samme grad som Barcelona, men alligevel virker det som om, at den spanske model har sat tonen for den internationale fodboldsymfoni.

Nu ved jeg godt, at Tyskland ikke spiller præcis som Spanien, men med den nye generation under Joachim Löw er tyskerne gået væk fra den klassiske 4-4-2 formation, og hvis det ikke bare har været en overdraget kliché, hvis tyskerne rent faktisk spillede fantasiløst og maskinelt i mange år, ja, så er dette nye tyske hold vel et glimrende eksempel på den nævnte udvikling. Og ja, selv Italien har ved dette EM fornyet sig ved i kampene mod Spanien og Kroatien at spille en slags 3-5-2 system, som det danske 1980’er hold havde sin version af. Igen: Ikke en kopi af Spanien, men en bevægelse imod mere offensivt, boldbesiddende fodbold.

Skuffelserne

Naturligvis har der også været skuffelser, hollænderne naturligvis, og Polen havde ikke mange ideer. Irland var vel overmatchet, selv om irernes hjerte alligevel må have vundet mange hjerter. Bortset fra kampen mod Sverige, hvor englænderne diverterede med fornemme offensive ting, har indslaget fra spillets moderø været en skuffelse.

Man får det ikke mere klassisk 4-4-2 end med Roy Hodgson, og jeg har svært ved at se englænderne gå langt, selv om Sveriges flotte 2-0 sejr over Frankrig ledte England uden om Spanien i kvartfinalen. Denne slutrunde ligger til Tyskland. Tyskerne har været den spillemæssigt bedste oplevelse, det er et ung hold, hvoraf syv spillere fra startopstillingen spillede Champions League-finale.

Tyskerne har en karismatisk, taktisk overlegen træner, og de har et hold, der er sultent efter at vinde et trofæ. Det kan gøre forskellen i den forventede finale mod Spanien, der i de indledende runder har set mindre overbevisende ud. Den oplagte outsider til titlen må være Italien, og så ville jeg heller ikke udelukke Portugal, hvis jeg var gambler.

Og kære kollega - du må op på balkonen. Det har været en god slutrunde indtil videre.

Er du enig med Jyllands-Postens sportsredaktør? Kom med din mening herunder.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.