Spillet om Christian Eriksen

Morten Olsen har gjort sig umage med at fortælle, at Eriksen ikke er, hvor han skal være.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Postens sportsredaktør, Christian Thye Petersen.

Landstræner Morten Olsen lyver ikke. I de efterhånden mange seancer, hvor vores professionelle veje har krydsedes i en mixed zone, ved et pressemøde eller i et interview kan jeg ikke mindes, at Morten Olsen har sagt noget usandt, noget, der senere viste sig simpelthen ikke at passe.

Det er nu ikke ensbetydende med, at Morten Olsen altid siger hele sandheden. Morten Olsen spiller spillet - også det, der spilles gennem medierne.

Tæt røgslør

Landstræneren har således besluttet sig for at lukke alle træningspas på det nydelige græstæppe i Kolobrzeg for offentligheden frem til kampen mod Holland af hensyn til de taktiske træningspas og muligheden for at fastholde et tæt røgslør over den startopstilling, som han har i tankerne.

Ærligt talt, jeg tror, at betydningen er minimal, men Morten Olsen er detaljens mand, han vil have lagt selv de mindste lodder i egen vægtskål, og hvis det kræver lukkede træninger … so be it. Hvis han kan skabe tvivl i den hollandske lejr om den danske holdopstilling og de taktiske planer, gør han det naturligvis. Tag nu spillet om Christian Eriksen.

Det er vel almindeligt vedtaget, at han er et af de største talenter i dansk fodbold i mange år, og for bare to uger siden ville man have gjort sig til genstand for almindelig spot og spe, hvis man havde bare antydet muligheden for en startopstilling uden Christian Eriksen.

Sådan er det ikke længere, og det har naturligvis ikke kun at gøre med, at Christian Eriksen har leveret et par blege indsatser i to strengt taget betydningsløse testkampe.

Elegant spin

Det har faktisk en hel del at gøre med, at Morten Olsen ligefrem har gjort sig umage med at fortælle, at Christian Eriksen ikke er, hvor han skal være, og at Olsen håber, at Eriksen når det, inden turneringen er forbi. Underforstået - det er ikke sikkert, at Christian Eriksen skal starte inde mod Holland.

Det er faktisk meget elegant af landstræneren. Han sætter ganske stille et skib i søen, skubber det fra land, og så lader han historien leve sit eget liv i mediecentrifugen. Når han bliver spurgt, siger han lige akkurat nok til at holde den flydende.

Det turde måske fremgå, at jeg er ret sikker på, at Christian Eriksen starter inde på lørdag. Min bedste vurdering er, at Morten Olsen aldrig ville gå ud med en direkte kritik af en spiller, uden at dette var nøje afstemt internt. Indrømmet, jeg kan tage fejl, men det ville bare ikke ligne Olsen. Vurderingen af Christian Eriksens indsats har været præcis, men jeg tror, at meningen også har været at destruere de enorme forventninger om, at Christian Eriksens geni skal løfte hele det offensive danske spil. Og så naturligvis dette: at skabe tvivl om Danmarks startopstilling.

Helt legitimt

Jeg tænker, at det egentlig er lykkedes meget godt, og når man benytter sig af ærlige midler, finder jeg det såmænd helt legitimt.

Som det på samme måde er legitimt her fra sidelinjen at råbe: Christian Eriksen skal naturligvis starte inde. Hvis Danmark skal have forhåbninger om succes i dette selskab, kræver det modet til at bruge dem, der kan noget ekstraordinært.

Det kan Eriksen, og som man siger: Hvis man rækker efter stjernerne, får man i hvert fald ikke mudder på fingrene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.