Han skal ombygges til en terminator

<p>Casper Jørgensen stiller sin krop til rådighed for det hidtil største genopbygningsprojekt i Team Danmark.</p>

Artiklens øverste billede
Casper Jørgensen stiller sin krop til rådighed for det hidtil største genopbygningsprojekt i Team Danmark. Foto: Thomas Larsen

Det er usynligt. Det er lydløst. Men det skurrer inderst inde i guldrakettens store stempel. Casper Jørgensen, som banelandstræner Sven Meyer kalder »selve motoren,« har hele karrieren siddet skævt på sin cykel, og det tyder på, at denne ubalance er årsagen til cykelrytterens aktuelle skade og uroen om gulddrømmen ved OL om tre år.

Det stabile kraftbundt fra Fyn skal tilbage på holdet, koste hvad det vil, for hans fysiske og mentale støbning er unik. Casper Jørgensen er en mand, som landstræner Sven Meyer simpelthen ikke vil undvære, og bare det, at rytteren trods en knæoperation og minimal træning var med til at vinde VM-guld i marts med 4 km-holdet, vidner om hans betydning for drømmen om danske OL-guld i London. Derfor indleder Team Danmark fra juli en genopbygning af den 23-årige fynbo af hidtil usete dimensioner, hvor Casper Jørgensen først nulstilles, mensiden skal ende i en ren terminator med en potentiel tidsramme på tre år.

»Planen er, at vi skal gå i gang med den mest radikale rehabiliteringsplan, som Team Danmark nogensinde har foretaget. Det kommer til at tage lang tid, men vi gør det for, at vi kan være sikre på, at han er klar til OL i 2012,« siger banelandstræner Sven Meyer.

Sit andet liv som rytter

Man fornemmer umiddelbart landstrænerens engagement i projektet.

Helt konkret er det læger og fysioterapeuter, som skal hjælpe Casper Jørgensen tilbage i guldraketten, men Sven Meyer er mere end klar på sidelinjen. Den jævnaldrende tysker kender det teoretiske grundlag for store balanceprojekter via sine idrætsstudier i Frankfurt, og han er spændt på at komme i gang, selvom han kun kender det fra bøgerne.

»Han begynder sit andet liv som cykelrytter. Det er faktisk som en genfødsel. Vi piller ham fra hinanden og sætter ham sammen på en ny måde, og hvis han kommer tilbage, hvilket jeg føler mig sikker på, vil han være stærkere end før. Han vil være i balance og en ny rytter. Det lyder lidt som science fiction, men det handler egentlig bare om at udrydde alle de dårlige ting, og mens vi har tiden til at arbejde og fokusere på det, er det ikke kun dårligt,« siger banelandstræner Sven Meyer.

Der er reelt en tidsramme på tre år til at genoprette den ubalance i musklerne, som Casper Jørgensen har bygget op gennem et liv på cyklen. Det kan landstræneren leve med, for det altafgørende langtidsmål er OL 2012, og Casper Jørgensen kan om nogen være den afgørende brik.

Han er ekstrem vigtig

»Det vil være et kæmpe slag for holdet og hele OL-projektet, hvis vi må opgive ham, og han ikke bliver klar til 2012. Han er ekstremt vigtig. Den ene ting er hans fysiske styrke. Han er en af de store motorer i holdforfølgelsen. Han er faktisk motoren på holdet, fordi han er så stabil. Hver gang han er med på holdet, er der ro på, for han gør sit job, og han kan gøre noget for de andre. Hans præstation er utrolig, men også psykologisk spiller han en rolle, fordi han er den her arbejdsmand. Ofte er de talentfulde ryttere måske ikke altid så arbejdsomme, mens han altid arbejder hårdt, og dermed trækker han de andre med ved sin indsats. Hans erfaring er vigtig for de unge. Han er en positiv fyr, som er god at snakke med, og det er også centralt for holdet,« siger Sven Meyer.

Normalt ville den skade, som Casper Jørgensen blev opereret for i vinter allerede være fortid efter det kirurgiske indgreb, og derfor undrer det lægerne, at han stadig får ondt i knæet, når han cykler. Det kan være arvæv, som sidder og generer, men det kan også være langtidsrelateret stress på grund af hans ubalance, når han træder i pedalerne. Derfor har banelandstræneren sammen med en fysioterapeut videoanalyseret Casper Jørgensen pedalgang, og den viser, hvordan de skal begynde genopbygningen af hans balance.

Dedikeret arbejdsmand

Casper Jørgensen er en dedikeret arbejdsmand, som langt hellere vælger en dag i rollen som hjælperytter for sit landevejshold Team Capinordic, end en tur i servicevognen. Under DM var han tvunget til det sidste, for han må ikke cykle i øjeblikket. Han går og venter på den næste kikkertundersøgelse af sit knæ, mens de andre landsholdsryttere er i gang med at forberede en lang træningslejr.

»Mentalt er det lidt hårdt. Samtidig er det den eneste chance, og det er uholdbart, at jeg hele tiden har ondt i knæet. Det er naturligt at gøre noget ved det, mens jeg er ude i lang tid. På en måde er det meget fedt, at der sker noget radikalt,« siger Casper Jørgensen.

Danmark har VM på hjemmebane i Ballerup i begyndelsen af 2010, men for både Casper Jørgensen og Sven Meyer handler det om OL i 2012.

»På en eller anden måde er jeg lidt ligeglad, om jeg bliver klar snart. Jeg skal bare være klar til OL 2012. Det andet er en fed bonus. Det vigtigste er, at jeg får styr på det knæ,« siger Casper Jørgensen.

Han har allerede sat flueben ved VM-medalje med 4 km-holdet i marts måned, og han vil gerne vinde igen - og meget gerne på hjemmebane. På den anden side vil han ikke forcere en udvikling hen mod VM i Ballerup, og perspektivet er indstillet mod OL i 2012.

»Jeg skal lave en masse træningsøvelser, og det værste er, at jeg ikke kender resultatet. Jeg er bange for, at det ikke kommer til at hjælpe, og jeg stadig får ondt i knæet. Det er det værste. Normalt kender man resultatet af det, man laver,« siger rytteren.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.