Beijing jubler: Nu klarer det op

Forureningen over Beijing er på det laveste niveau siden kritikken af den olympiske luft startede for nogle dage siden. Kinesiske myndigheder klar til at hive flere biler af vejene, hvis ikke vejret arter sig.

Artiklens øverste billede
Sigtbarheden i Beijing - her på Tiananmen-pladsen - klarer langsomt op. Foto: AP/Ng Han Guan

En kølende vind og regnbyger gav torsdag Beijing-borgerne lindring for de seneste dages kvælende og fugtige hede, som har skabt alvorlig frygt for OL-deltagernes helbred under legene, som starter fredag den 8. august.

Trods meget omfattende foranstaltninger har de kinesiske myndigheder haft vanskeligt ved at få spredt den kvælende kombination af varme, høj luftfugtighed, støv fra byggepladser, udstødningsrøg og udslip fra fabrikker over den kinesiske millionby.

En lang række byggepladser er lukket i Bejing, hvor også halvdelen af byens 3,3 millioner biler har fået kørselsforbud, ligesom en række fabrikker har været lukket i en længere periode.

Miljøchef: Nu virker det

Men nu begynder indgrebene over for miljøet at virke, meddeler lederen af Beijing miljøkontor Du Shaozhong.

"Siden 20. juli har vores målinger vist forbedringer i luftkvaliteten og afspejler således, at vi har begrænset trafikken og lukket svært forurenende fabrikker," siger Du Shaozhong til AP efter at luftkvaliteten torsdag blev målt til indeks 44, det halve af målingen i forhold til onsdag og det laveste niveau, siden målingerne startede den 20. juli.

Miljømyndighederne varsler endda yderligere indgreb, hvis ikke luftkvaliteten når et passende niveau i løbet af kort tid. Kineserne er klar til at lukke yderligere 200 fabrikker og fjerne endnu flere biler fra vejnettet i Beijing og Tianjin samt den nærliggende Hebei-provins, lyder det torsdag i en meddelelse fra den kinesiske regering. Desuden vil alle byggepladser i Beijing blive lukket, varsler regeringen.

"Hvis vejrforholdene udvikler sig i ugunstig retning, og luftkvaliteten ikke vurderes at kunne nå et acceptabelt niveau inden for de næste 48 timer, bliver der iværksat yderligere foranstaltninger," meddeler regeringen.

Ekspert: Det er naturens skyld

Uafhængige eksperter i luftforurening er imidlertid skeptiske over for den kinesiske optimisme og betegner den positive udvikling i luftkvaliteten som naturskabt.

"Når vejrforholdene er gunstige - med regn eller vind - vil forureningsgraden ligge langt lavere, uanset hvilke foranstaltninger man ellers sætter ind med" siger Steven Andrews, en uafhængig miljøekspert med base i Washington. Han henviser til, at en tropisk storm ramte det sydøstlige Kina tidligere på ugen og straks medførte færre skyer og lavere temperaturer.

"Det afgørende spørgsmål er, hvordan vejret vil ændre sig i de kommende dage. Hvis der ikke falder regn, hvor hurtigt vil vejret så ændre sig i negativ retning," siger Steven Andrews. Han har tidligere kritiseret de kinesiske myndigheder for at have manipuleret med sine vejrmålinger ved at flytte målestationer væk fra stærkt forurenede områder og ved gentagne at ændre målemetoderne.

Kritik af målemetoder

Andre eksperter har kritiseret de kinesiske myndigheder for at udelade vigtige elementer i målemetoderne, som betyder, at topkarakteren "blue sky days" ikke nødvendigvis er udtryk for sikre forhold for OL-deltagerne.

Eksperter siger til nyhedsbureauet AP, at det er betænkeligt, at kineserne i sine målinger ser bort fra niveauet for ozon og partikelindholdet i luften. Desuden beregnes det daglige forureningsindeks som et gennemsnit for hele Beijing, hvilket betyder, at visse områder i byen sagtens kan have et alarmerende højt forureningsniveau uden at det kan aflæses i det samlede indekstal. Det kritiseres også, at der måles parallelt for en række forureningsformer uden at tage højde for den akkumulerede effekt - altså at de forskellige typer af forurening påvirker og stimulerer hinanden.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen