• Opdateret 18/07/2008 kl. 08:52

Danske golfspillere gik ned i regnen

Heftig vind og kraftig regn viste sig at være næste uoverstigelige forhindringer for spillerne på første runde af golfmajoren British Open.

Artiklens øverste billede
Søren Hansen klarede sig bedre end sine to landsmænd. Foto: Hermann J Knippertz/AP

Rygterne var gået forud om det Merseyside-monster, som Royal Birkdale havde sat op til mødet med verdens bedste i British Open nummer 137. Og de var ikke falske.

Hvis vejrguderne ellers havde budt på sol og varmerekorder, som det var tilfældet på en anden Merseyside-bane, Hoylake, for to år siden, kunne den kongelige bane i Birkdale måske være tæmmet allerede på førstedagen.

Men det modsatte skete, da storm, piskende regn og bidende kulde fik uhyret til at tage kvælertag på mange af favoritterne. Og især den første halvdel af feltet, der blev sendt ud tidlig morgen med halvdelen af det Irske Hav piskende ind i ansigtet, faldt som slagne ofre for monstret.

Desværre for de to danskere, Søren Kjeldsen og Anders Hansen, tilhørte de den del af feltet, der vejrmæssigt var hårdest ramt. Ikke med frisk vind og byger, som forudsagt i prognoserne, men med storm og én lang regnbyge, der varede i fem stive spilletimer.

Under de vilkår blev dagen et lotterispil om spilletidspunkt og vejrlig.

Knækkede skaftet

Frustrationerne blev så store for Anders Hansen, at han nærmest i irritation knækkede skaftet på sin driver allerede på sjette hul, så han måtte fuldende runden uden driver i sin bag.

Under de omstændigheder var hans score på 78 - otte over banens par - nærmest acceptabel med en rimelig chance for også at klare finalecuttet, mens Søren Kjeldsen til gengæld skal spille sit livs runde, hvis han skal overleve til weekenden. En runde i 81 lig med 11 over par placerer ham i den tunge ende af feltet.

Bedst af danskerne står Søren Hansen, der til gengæld også blev begunstiget med tørvejr, da han teede ud et par timer efter, at hans gennemblødte landsmænd var kommet i klubhuset. Med en score i 75 fem over par har Søren Hansen ikke spillet sig ud af kampen om topplaceringerne.

Det mest umulige vejr

Ikke desto mindre var han godt skuffet, fordi en runde i to-tre slag over par pludselig ændrede sig til fem over efter en ærgerlig dobbeltbogey på 17. hul.

»For det første var det hamrende irriterende konstant at skulle vente på bolden foran. Og for det andet ærgrer det mig, at min caddy på de sidste huller ville presse mig til at gå efter birdies, der måske ikke var der i mit spil i dag. Scoren på fem over ville være acceptabel, hvis jeg havde haft en tidlig starttid i det dårlige vejr, men som jeg spillede, burde jeg have gået runden i to-tre under par,« sagde Søren Hansen.

»Det er tæt på at være det mest umulige vejr, jeg har oplevet på en golfbane,« sagde en rystet, men dog fattet Søren Kjeldsen, der trods den høje score ikke var decideret utilfreds med sit spil.

»På forhånd havde jeg vurderet banen til at være meget svær, men fair i måden, den er sat op på. Vinden var forudsigelig, men når den kombineres med især kulde og ruskregn, så bliver den for alvor umulig. Det kan være svært at holde fokus, når man flere gange ryster af kulde, og flere af par 4-hullerne op i den kraftige vind var umulige at nå i to slag,« sagde Søren Kjeldsen.

Danskeren fordelte sine otte bogeys og fire dobbeltbogeys ligeligt med halvdelen af hver på henholdsvis forni og bagni, mens rundens eneste birdie kom på hul 17, et af banens to par 5-huller, hvor medvinden hjalp ham til et superdrive på næsten 300 meter.

Med 29 puts havde Søren Kjeldsen også større held på green end Anders Hansen, der måtte bruge 31. Det forklares dog med, at Anders Hansen havde 38,9 pct. greens in regulation mod Kjeldsens alt for lave 16,7 pct.

Efter tre bogeys og en dobbeltbogey på det famøse sjette hul, hvor driverskaftet knækkede, demonstrerede Anders Hansen stor mental styrke ved at slutte forni med birdies på de to sidste huller, men en ny nedtur med fire bogeys og en dobbeltbogey på bagni sendte danskeren ned i den kedelige ende af feltet.

Favoritter i problemer

Det bemærkelsesværdige ved første runde var, at flere af feltets storfavoritter skal kæmpe hårdt i anden runde for at klare cuttet, mens de ekstreme baneforhold tilsyneladende blev tacklet flot af et par rutinerede veteraner og mange gange tidligere majorvindere.

Den femdobbelte The Open-vinder Tom Watson gik banen i 74 slag fire over par, mens den dobbelte The Open-vinder Greg Norman er med helt fremme efter en runde i banens par. ”Den store hvide haj”, der efterhånden er blevet 53 år, havde tilsyneladende kontrol over det fugtige element og blev hilst med taktfulde klapsalver på vej mod 18. green.

»Under så vanskelige forhold og med banens store sværhedsgrad er det afgørende at kunne drive banen godt. Banens par burde i dag have været 74 og ikke 70,« sagde den 57-årige Tom Watson, der vandt sin seneste The Open-titel for 25 år siden.

For en anden tidligere The Open-vinder, skotten Sandy Lyle, blev strabadserne ganske enkelt for meget, da han ret uhørt opgav at spille videre efter 10 huller og en score i 11 over par.

»Jeg følte, at jeg kunne gøre mig selv mere skade end gavn ved at fortsætte under disse vilkår. Hvis jeg fortsatte, kunne det tage mig tre uger at komme over det, så jeg ville hellere sikre mig, at jeg kan få en god start på seniorturen,« sagde den kapitulerende skotte.

Blandt favoritterne, der skal holde tungen lige i munden og putteren varm gennem hele anden runde hører store navne som verdens nummer to efter Tiger Woods, Phil Mickelson (79), Ernie Els (80), Vijay Singh (80), Paul Casey (78), Steve Stricker (79), mens den forsvarende mester Padraig Harrington, klarede en god runde i 74 trods handicappet af en mindre skade.

Førende efter første runde ved redaktionens slutning var Rocco Mediate, USA, Graeme McDowell, England og Robert Allenby, Australien, alle i et slag under par.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.