Slagelses skamplet på triumfen

Hvis man forestillede sig Michael Laudrup opføre sig som Anja Andersen, ville skandalehistorien gå jorden rundt på mindre end et døgn som et ekstremt eksempel på en dårlig vinder

Dårlige tabere findes der mange af i sportens verden.

Det er en del af konkurrencementalitetens naturlov, at skuffede tabere kan miste besindelsen.

Derfor er det også mere eller mindre acceptabelt, at tabere i dyb skuffelse og frustration lever op til det moderne politikersprog og lader "en finke ryge af panden".

Ulrik Wilbek viste sig efter den sidste semifinale mod Slagelse som en halvdårlig taber, da han gav dommerne en hård medfart. Han kogte over i nuet.

Dårlige vindere er noget sjældnere.

Anja Andersen er én af dem.

Nærmere præsentation er vist unødvendig, hvis vi nøjes med at fastslå, at hun er træner for det Slagelse-hold, der sent lørdag aften vandt DM i kvindehåndbold.

I hele Anja Andersens karriere som spiller og senest som træner har omgivelserne ofte været parate til at tilgive en decideret dårlig opførsel, der til tider har været en skamplet på den sport, hun har valgt.

Gang på gang blev den kontroversielle enspænders anarkistiske opførsel tilgivet med den begrundelse, at der her var en ener, hvis vanskelige sind og engagement påkaldte sig en høj grad af forståelse og tilgivelse.

Men bag lå naturligvis også den danske håndboldnations ønske om at opnå de internationale triumfer, som Anja Andersen havde sin meget store andel i.

Den kredit har hun fået mange gange, selv om hun i en aldersmæssigt mere moden udgave synes at lide af en alvorlig omgang paranoia.

Hendes barnlige demonstration i Herning med "Fuck Janteloven" er simpelthen under lavmålet og bør selvfølgelig ikke gå upåtalt eller ustraffet hen.

Ved at bakke sin træner op, har Slagelse-formanden Bjarne Steenbæk ikke blot vist sig uværdig til at bestride sin post.

Klubben har bragt spillet og sporten i en miskredit, der kan få negativ afsmitning langt ned i de ungdomsrækker, hvor ikonet Anja Andersen som spiller stadig står som det ultimative forbillede.

Kølig beregning

Alene den kølige beregning, der har fået træneren til at planlægge sin meget bevidste handling og udføre den med perfekt timing et par minutter før slutfløjt vidner om en masse indestængte frustrationer, der må bygge på nogle fejlagtige vrangforestillinger.

Der har fra alle sider været stor anerkendelse af hendes job som træner, selv om hun i sandhedens tjeneste har haft de optimale forhold med økonomi til storkøb i udlandet.

Hvis Anja Andersen virkelig var stolt af sine spillere, som hun påstod efter kampen, burde hun have glædet sig i det stille eller jublet sammen med dem over triumfen.

Det er diskvalificerende af både træneren og formanden, når man ikke kan se, at Anja Andersen med sin tåbelige handling fuldstændig har fjernet fokus fra spillerne og deres præstation.

I timerne før Slagelses triumf havde Brøndby i SAS Ligaen for første gang siden første runde bragt sig helt i toppen foran den hidtidige førerklub, FC København.

Nu står Brøndby som mesterskabsfavorit efter endnu et pointtab af københavnerne i Parken mod AB.

Kunne man eksempelvis forestille sig Michael Laudrup kopiere Anja Andersens usympatiske happening, hvis Brøndby vinder det danske mesterskab?

Næppe.

Det ville i givet fald være en skandalehistorie, der ville blive kolporteret jorden rundt i løbet af det næste døgn.

Anja Andersen, Slagelse og Danmark kan være lykkelig for, at håndbold på verdensplan ikke er meget mere end en nichesport.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen