Den nye stjerne

Talentfulde Dany Heatley slæber rundt på en tung byrde. Canadierne sætter deres lid til ham i ønsket om at få en ny Wayne Gretzky, og indtil videre har han da også imponeret ved A-VM

Turku

Et enkelt smil afslører Dany Heatley.

Venstre fortand er væk, mens den højre er limet sammen med naboen til højre for at blive siddende på sin plads.

Ved nærmere eftersyn er huden i hans ansigt flere steder skæmmet af små ar, der har sat sig som evige minder efter ublide sammenstød med pucken eller modstandernes stav.

I en alder af kun 22 år har Dany Heatley altså allerede oparbejdet de klassiske kendetegn hos en ishockey-spiller, men i netop hans tilfælde ville fem minutter på isen ellers være mere end bevis nok.

Trods bare to sæsoner i den nordamerikanske nationalliga NHL er Dany Heatley nemlig udråbt som det seneste bud på en canadier, der endelig kan vise sig talentfuld nok til at komme på omgangshøjde med Wayne Gretzky.

Profiler som Eric Lindros og Paul Kariya er bukket under for presset ved at blive sammenlignet med sportens allerstørste legende, og meget klogt forsøger Dany Heatley da også at lægge en smule afstand til hysteriet, hvor han blandt andet er blevet døbt "The Next One".

»Det er jo alt for tidligt at sige noget om mit potentiale, og for øvrigt er det også kun medierne, der fokuserer på det. Jeg koncentrerer mig bare om at spille og så se, hvad der sker,« fortalte Dany Heatley efter gårsdagens træning i Elysée Arena i Turku.

Præstationerne i hans korte karriere er dog af sådan en kaliber, at opmærksomheden omkring ham er umulig at undgå i den ishockey-gale nation. Sjovt nok så han først Canada som fire-årig, da familien vendte tilbage fra Tyskland, hvor hans far Murray havde været professionel i Freiburg. Meget naturligt kastede lille Dany sig over samme sport og er nu sammen med Iyla Kovalchuk de unge håb hos Atlanta Trashers. Netop russeren var den værste konkurrent i kampen om kåringen til årets nye spiller i sidste sæson, men Dany Heatley vandt med en skøjtelængde og har fortsat med at imponere i denne.

Tangerede Gretzky-rekord

På et middelmådigt hold som Atlanta Trashers er hans muligheder for at brillere som højre wing til tider yderst begrænsede, men i den årlige All Stars-kamp mellem de største NHL-navne beviste han i februar klassen ved at score fire mål og dermed tangere en rekord sat af Wayne Gretzky tilbage i 1983.

»Han kan blive den absolutte stjerne i denne liga. Kombinationen af hans fart, størrelse og styrke er uforlignelig. Måden, han går efter målet eller beskytter pucken. Allerede nu kan han en masse ting, som andre aldrig kan lære. Han er født med et specielt talent,« roser Atlanta-træner Bob Hartley.

Med indtil videre fire scoringer og to oplæg ligger Dany Heatley da også på en tredjeplads på topscorerlisten ved VM, som efter canadiernes plan skal ende med den første guldmedalje siden 1997.

Trods flere end 20 afbud fra NHL-stjerner har manager Andy Murray haft held til at samle et ganske slagkraftigt mandskab med målmand Sean Burke og kaptajn Ryan Smith som bærende kræfter.

Det indledende gruppespil gav tre sejre mod Hviderusland, Letland og Sverige i nævnte rækkefølge, og især den afsluttende gevinst gav stor selvtillid, da canadierne som de andre store hold ellers altid bøvler med at få de sammenbragte spillere til at fungere som en enhed.

Udgangspunktet er med en sikker defensiv at lokke modstanderne langt frem på banen og muliggøre hurtige kontraangreb af blandt andre Dany Heatley, der aldrig overvejede at sige nej til tilbuddet om at præsentere sit land.

»Jeg er ung og har kun spillet to sæsoner uden at have nået med i NHL's slutspil. Andre, der har været med i mange år, behøver måske en pause for ikke at løbe helt tør, og det må man have respekt for.«

Udover chancen for at blive verdensmester ser Dany Heatley også de to uger i Finland som en mulighed for at blive endnu bedre.

»Personligt foretrækker jeg de mindre baner i NHL, for det giver mere kontakt og flere skud, men lærer en masse på den store is, hvor det handler om at holde bedre fast i pucken. Man bliver tvunget til at skifte stil og kan ikke undgå at udvikle sig som spiller.«

thomas.kristensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen