Badminton: Kritik af VM-udsættelse

VM i badminton udsat på grund af SARS trods grønt lys fra de britiske sundhedsmyndigheder

London

Det Internationale Badminton Forbund (IBF) er blevet mødt med stærk kritik i Storbritannien efter aflysningen af verdensmesterskaberne i badminton.

Turneringen skulle være afviklet i Birmingham fra den 12. til den 18. maj. IBF har tidligere udtrykt nedvøstet for turneringens gennemførelse på grund af udbruddet af lungesygdommen SARS i det fjerne østen. Bekymringen gjaldt ikke mindst det store kontingent af kinesiske spillere og ledere.

I Storbritannien er der foreløbig ikke registeret tilfælde af SARS. Alligevel blev sundhedsmyndighederne involveret. Tirsdag gav de grønt lys for turneringen. Onsdag valgte IBF alligevel at aflyse.

»Det er ekstremt beklageligt, at VM har måttet aflyses på et så sent tidspunkt. Men eksekutivkomiteen følte klart, at dette var den rette beslutning. Den frygtede, at der stadig var en risiko for alle involverede,« siger IBF's generalsekretær Neil Cameron i en kommentar til beslutningen, der var en flertalsafgørelse.

Hul klang

Argumenterne klinger hult i byen Birmingham og i den øvrige britiske sportsverden.

»Det er vanskeligt helt at forstå, hvorfor SARS skulle medføre aflysning af dette arrangement,« siger John Scott, leder af UK Sport's afdeling for internationale relationer og større arrangementer. Scott noterer, at verdenssundhedsorganisationen WHO har iværksat en række kontrolforanstaltninger, og at spillerne fra de inficerede nationer har været holdt isolerede igennem længere tid som led i sikkerhedsforanstaltningerne.

»Storbritannien har arbejdet hårdt på at fjerne den bekymring, som IBF helt naturligt har haft omkring en turnering på nuværende tidspunkt. Det er svært at se hvilket problemer, der skulle være tilbage,« lyder det skarpt fra John Scott.

Samme holdning har den danske landstræner, Steen S. Pedersen:

»Umiddelbart synes jeg, at det lyder som en overreaktion. Man har jo ikke stoppet alle rejser mellem Europa og Asien, og jeg synes, at man burde følge WHO's anvisninger. Men vi er jo nødt til at tage beslutningen til efterretning, siger han.

Ingen ny dato

350 spillere fra 48 nationer skulle have deltaget i turneringen, der officielt bare er udsat. Der er dog endnu ikke sat en nye dato på, og heller ikke taget stilling til de problemer der vil opstå omkring de olympiske kvalifikationskrav. VM 2003 ville have været en betydelig faktor i kampen om pladserne til OL i Athen.

Ligesom turneringen er også IBF's kongres blevet udsat indtil videre. Når den mødes, bliver et af de varme emner sikkert hvem, der skal bære det økonomiske tab i forbindelse med udsættelsen.

Modsat badminton har det internationale bordtennisforbund (ITTF) besluttet at gennemføre VM i Paris fra den 19. til den 25. maj. Bordtennis er også en olympisk sport med stærk asiatisk og især kinesisk dominans.

»Turneringen finder sted som planlagt. Det kinesiske hold har givet tilsagn og har trænet isoleret uden for Beijing,« oplyser ITTFs danske pressechef Peter Jensen.

jan.lund@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen