Lewis var ikke alene

»Klimaet var anderledes dengang,« lyder forklaringen fra Carl Lewis på flere positive dopingprøver

I sin aktive karriere løb Carl Lewis oftest fra alt og alle, men i kampen for at redde sin ære har den tidligere så feterede atletikstjerne ikke tænkt sig at stikke af.

Sidste uge blev den nu 41-årige amerikaner ellers midtpunkt i en pinlig sag for amerikansk idræt, da en tidligere leder i USA's olympiske komite (USOC) offentliggjorde dokumenter med beviser for, at flere end 100 atleter med tilsammen 19 olympiske medaljer testede positivt i dopingprøver i perioden fra 1988-2000.

Blandt dem var Carl Lewis, men i sin første officielle kommentar forsøgte han ikke at bortforklare anklagerne, men valgte noget overraskende at trække på skuldrene.

Anderledes klima

»Det er latterligt. Hvem gider bekymre sig om det. Hundrede personer slap fri. Alle fik den samme behandling, og klimaet var anderledes dengang,« forklarede Carl Lewis.

»Hvis man dengang overskred grænserne en enkelt gang, blev medicinen undersøgt, og så fik man en advarsel. Det er derfor, at så mange mennesker optræder i arkiverne.«

Ifølge papirerne blev Carl Lewis tre gange snuppet med rester af forbudte stimulanser i kroppen. Indledningsvis blev han sat i skammekrogen af USOC, men slap så alligevel for videre påtale, fordi han undskyldte sig med uvidenhed, da stofferne skal have været i hans forkølelsesmedicin og kosttilskud.

For at redde ansigt fremhæver USOC's tidligere direktør Baaron Pittenger, at en undersøgelse tilbage i 1988 fastslog, at værdierne i Carl Lewis' krop ikke var store nok til at være præstationsfremmende.

»Jeg var med i atletik i 18 år og har været væk de seneste fem, og de taler stadig om mig, så jeg må vel stadig have det i mig,« konkluderede Carl Lewis, der til gengæld rystede på hovedet af sin tidligere rival Ben Johnson.

Trussel om retssag

Canadierens berygtede doping-diskvalifikation efter100 meterfinalenved OL i Seoul 1988 gav Carl Lewis en af ialt ni olympiske guldmedaljer, men gennem sin advokat truer Ben Johnson nu med en retssag for at få førstepladsen slettet fra Carl Lewis' rekordliste.

Udadtil tager Carl Lewis problemerne roligt, men i et udslag af særdeles dårlig timing kørte han tidligt mandag sin 2004 Maserati ind i en mur på en motorvej i Los Angeles, og politiet målte efterfølgende for meget alkohol i blodet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen