Håndbold: Harme over slutspil

Et for stramt sæsonprogram er årsagen til det kompakte slutspil, som håndboldkvinderne i dag indleder. Eksperter har udtalt, at risikoen for skader forøges, når kroppen er træt efter for mange kampe på kort tid.

Over 205 dage har landets bedste kvindelige håndboldspillere kæmpet for at finde frem til årets fire slutspilsdeltagere. I aften indledes så semifinalerunden, og om senest 11 dage er den danske mester kåret.

Spillerne fra Slagelse, Ikast, GOG og Viborg risikerer at skulle spille spille seks vigtige kampe på 11 dage. Det sker, hvis både semifinale- og finalerunden skal afgøres i tre kampe. I første omgang spilles den første semifinale i aften med returkamp på lørdag og en evt. tredje kamp to dage senere. Finalerne indledes om en uge og spilles med samme termin.

»Det er knald i låget. Der har aldrig været så mange skader i dansk håndbold, som i år. Lederne bliver ved med at spørge sig selv om årsagen, men der er ingen, der gør noget ved det. Det er det forestående program et bevis på,« siger Slagelse-træner Anja Andersen, der kan se frem til et slutspil uden mulighed for træning og spilletaktisk forberedelse:

»Vi træner slet ikke mellem kampene. Hvis jeg arrangerede en træning, var det mig, der havde knald i låget,« påpeger hun.

Eksperter har udtalt, at risikoen for skader forøges, når kroppen er træt efter for mange kampe på kort tid. I Ikast/Bording har man været særdeles hårdt ramt af alvorlige skader i denne sæson.

»I mine mange år i håndboldverden har jeg fået bevist mange gange, at skaderne og det hårde program følges ad,« siger Ikast-anfører Tonje Kjærgaard, der sammen med sin træner frygter for flere uheld.

»Nu skal vi til at være ekstra bange for skader i den kommende tid. Det er fuldstændig idiotisk, at man ødelægger en lang sæson på denne måde. Det er en skandale for dansk håndbold,« siger en vred Ikast-træner, Christian Dalmose. Han har valgt slet ikke at snakke med sine spillere om det krævende program.

»Hvis vi snakkede om, hvilket helvede vi skal til at igennem, kunne vi ikke spille håndbold,« understreger han.

Planer skrinlagt

Slutspilsprogrammet er lagt af Dansk Håndbold Forbunds turneringsudvalg i samarbejde med TV2.

Oprindeligt havde man andre planer for kvindernes slutspil. Det blev imidlertid skrinlagt i marts, da kvalifikationskampe til U-VM blev fremrykket og afviklet i påsken, hvor de første kampe skulle have været spillet. Men klubberne ville ikke undvære deres ungdomslandsholdsspillere i semifinalerne.

»Programmet er fastlagt efter et kompromis med en masse faktorer. TV 2's planer, dansk deltagelse i Europa Cup'en og U-kampe. Det er en gordisk knude. Dette er ikke optimalt, men det kunne ikke løses bedre,« siger Jens Steffensen fra DHFs turneringsudvalg.

Han afviser påstanden om, at han sammen med sine kolleger i udvalget og TV2 har set stort på spillernes helbred.

»Seks kampe på 11 dage er måske en smule i overkanten, men jeg synes ikke, at det er så forfærdeligt. Når man kan spille flere kampe på en dag i sommerturneringen Nøvling Cup, deltage i Europa Cup'en og på landsholdet, kan man også spille det slutspil. Men jeg er godt klar over, at et par af dagene måske er placeret lidt for tæt,« erkender Jens Steffensen.

Hvile og job

For spillerne står den i de næste 11 dage på masser af hvile og afslapning. Samtidig skal hovedparten passe job eller studier.

»Vi må prøve at tilrettelægge vores dage, så vi kan slappe så meget af som muligt. Det er det eneste, vi spillere kan gøre. Vi skal jo stille op til kampene,« siger Tonje Kjærgaard, der sammen med Ikast tager imod GOG, mens Viborg skal til Slagelse.

Kvaliteten af de kampe vil formentlig bevidne, at dansk klubhåndbold er det bedste i verden. Men når der i næste uge spilles finaler, skal TV-seerne ikke forvente 60 minutter på samme høje niveau.

»Det ville være unaturligt, hvis ikke spillerne er trætte til finalerne. Det er synd, for kvaliteten af kampene vil uden tvivl blive bedre, hvis vi havde tid til at restituere og forberede os noget bedre,« siger Tonje Kjærgaard.

dan.philipsen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen