Fodbold: Landstræner tænker to træk frem

Valget af truppen til testkampen mod Ukraine var logisk, men også konservativ set i lyset af den afgørende EM-kamp i Parken mod Norge. Ukraines landshold har naturligvis egne særinteresser at pleje i den forestående testkamp mod Danmark i Parken 30. april.

Det kunne ellers have været en ønskværdig realitetstest, hvis Morten Olsen uden videre kunne bestille Ukraine til at agere Norge, der er næste modstander i den afgørende EM-kamp samme sted 7. juni.

Men det ønske må forblive på det teoretiske plan, selv om det naturligvis ikke forhindrer den danske landstræner i at øve sig på den taktiske formation, som han mener vil være den rette mod Norge.

Med et massivt luftstærkt forsvar og det karakteristiske hurtige omstillingsspil med lange afleveringer frem til i første række Valencia-angriberen, John Carew, er det norske spil lige så simpelt, som det er effektivt.

Det er, hvad Morten Olsen med garanti har i tankerne fra den første forberedelsesdag, når spillerne i den nyeste landsholdstrup mødes i den kommende uge som optakt til kampen mod Ukraine.

Men Morten Olsen og hans assistent Keld Bordinggaard vil ganske givet også arbejde en del med det mentale efter den bratte nedtur mod Bosnien i Parken, der desværre kom til at overskygge triumfen med 5-2 sejr i Bukarest over Rumænien.

Wieghorst fra start

Logisk, men også lidt konservativ vil vi kalde truppen mod Ukraine, hvor Morten Olsen ganske vist åbner mulighed for debut til Brøndbys spændende midtbanetalent, Thomas Kahlenberg.

Det logiske består i, at midtbaneslideren Christian Poulsen er skadet fra Rumænien-kampen, og at Claus Jensen ikke slog til i startopstillingen som hans afløser mod Bosnien.

Da både Thomas Gravesen og Jon Dahl Tomasson er sikre i startopstillingen på midtbanen (mod Norge!), må Morten Wieghorst være det meget naturlige valg som tredje mand, mens unge Kahlenberg må vente blandt reserverne.

Eks-assistenttræner Michael Laudrup har gjort Morten Olsen en stor tjeneste ved at spille Wieghorst ind på Brøndbys midtbane som den bærende kraft. Hans fysiske styrke, overblik og ikke mindst hans styrke i luftspillet foran modstanderens mål gør ham til en oplagt brik i skakspillet mod Norge.

Angrebet giver sig selv, efter at landstræneren fornuftigt har vraget Peter Løvenkrands i den reducerede trup på kun 18 spillere. Martin Jørgensen er spilleren, der dækker flest pladser af. Som de to fløje er Dennis Rommedahl og Jesper Grønkjær sikre - ikke mindst efter Grønkjærs flotte comeback for Chelsea efter skaden, der holdt ham ude mod Rumænien og Bosnien.

Det konservative i udtagelsen af truppen er Brøndbys Per Nielsen som erstatning for den skadede FCK-forsvarer, Martin Albrechtsen, der nok var blevet vraget alligevel på grund af usikkerheden mod Bosnien.

Per Nielsen var medskyldig i Norges sidste øjebliks-udligning i den første EM-kamp i Oslo, og selv om han har haft et godt forår hos Brøndby, så må vi efterlyse lidt mod hos Morten Olsen til et eksperiment med den unge Udinese-spiller, Per Krøldrup.

Det virker næsten som om, at Per Krøldrup ikke er brugbar, fordi han ikke er et resultat af DBU's talentskole på diverse U-landshold. Men kan man klare sig i den bedste tredjedel af den italienske serie A, bør man også have chancen i en dansk trup, der savner alternativer til duoen Martin Laursen/René Henriksen.

Da landstræneren nu alligevel skal tænke to træk frem mod Norge, ville en test af den luftstærke Per Krøldrup ligge lige til højrebenet.

frits.christensen@jp.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen